Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Μαμάη Τασούλα προς Δήμαρχο: Είναι προκλητικό να μας εγκαλείτε επειδή δεν ψηφίσαμε στα «τυφλά»

mamai tasoula

«Η Μελέτη Ύδρευσης του Αγίου Πέτρου, έχει ολοκληρωθεί από την προηγούμενη διοίκηση και  η αποπληρωμή της μπορεί να γίνει από κωδικούς με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και όχι από κωδικούς της ύδρευσης των Τοπικών Κοινοτήτων», επισημαίνει η Δημοτική Σύμβουλος κ. Μαμάη Τασούλα, σε σχετική επιστολή προς το Δήμαρχο Άνδρου, με αφορμή την πρόσφατη αναμόρφωση του προϋπολογισμού και τη μεταφορά πιστώσεων από κάποια έργα σε άλλα, χωρίς να δοθεί καμία αιτιολογική έκθεση στους συμβούλους της αντιπολίτευσης.

Η ίδια αναρωτιέται, πως  θα μπορούσε να είναι  αντίθετη σε μια μελέτη που έχει ήδη τελειώσει ξεκαθαρίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν τάσσεται ενάντια  σε ένα έργο που ως Πρόεδρος της Κοινότητας Γαυρίου με το Κοινοτικό Συμβούλιο, έβαλαν τις βάσεις και δημιούργησαν όλες τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωσή του.

Σχετικά με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού τονίζει πως είναι προκλητικό ο Δήμαρχος να εγκαλεί τους συμβούλους επειδή δεν ψήφισαν στα «τυφλά» και ότι δεν μπορεί να απαιτεί να ψηφίζουν υπέρ κάποιων θεμάτων για τα οποία δεν τους δίδονται τα απαιτούμενα στοιχεία για να διαμορφώσουν γνώμη.

Αναλυτικότερα η επιστολή:

Προς Δήμαρχο Άνδρου

Κύριε Δήμαρχε,

με έκπληξη διάβασα στο facebook (δείγμα πολιτικού πολιτισμού;)  επιστολή σας προς τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Γαυρίου κ. Χέλμη, προκειμένου να αιτιολογήσετε την μείωση  των  κωδικών για την ύδρευση που αφορούν στην ΤΚ Γαυρίου από 14576,41€ σε 0€. Παρόμοιες μειώσεις ψηφίσατε και για άλλες Τοπικές Κοινότητες , όπως  Μπατσίου  «Προμήθεια σωλήνων» 4000€, Κορθίου «Προμήθεια σωλήνων» 7000€ κλπ. μηδενίζοντας τους  κωδικούς.

Σας ενημερώνω λοιπόν ότι ως Δημοτική Σύμβουλος σέβομαι τις προτάσεις των Τοπικών Κοινοτήτων και αφουγκράζομαι τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Η ύδρευση των οικισμών είναι σοβαρή υπόθεση και η αλλαγή των χρηματικών ποσών στους αντίστοιχους κωδικούς, προϋποθέτει την συναίνεση των εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων.

Ακόμη αναφέρετε, ότι τα χρήματα της ύδρευσης   μετακινήθηκαν «εσωτερικά» για να καλύψουν την πληρωμή της μελέτης της ύδρευσης του Κ. Αγίου Πέτρου, οπότε κατά την γνώμη σας  «τα χρήματα δεν έφυγαν από το Γαύριο» και συμπληρώνετε, ότι εγώ με τον κ. Αντώνογλου καταψηφίσαμε την σχετική αναμόρφωση, άρα δεν αποτελεί προτεραιότητα για εμάς το εν λόγω έργο!

Κύριε Δήμαρχε,

σας ενημερώνω ότι η Μελέτη Ύδρευσης του Αγίου Πέτρου, έχει ολοκληρωθεί από την προηγούμενη διοίκηση και  η αποπληρωμή της μπορεί να γίνει από κωδικούς με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και όχι από κωδικούς της ύδρευσης των Τοπικών Κοινοτήτων. Πως θα μπορούσα να είμαι αντίθετη σε μια μελέτη που έχει ήδη τελειώσει; Και πως θα μπορούσα να είμαι αντίθετη σε ένα έργο που ως Πρόεδρος της Κοινότητας Γαυρίου με το Κοινοτικό Συμβούλιο, βάλαμε τις βάσεις (αποδοχή δωρεάς οικοπέδου του κ. Μπατή, μελέτη για δεξαμενή, χρηματοδότηση)  και  δημιουργήσαμε όλες τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωσή του;

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας θα μπορούσατε να είχατε προωθήσει την ένταξη του έργου «Μελέτη ύδρευσης του Αγ. Πέτρου» σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο δεν έχετε κάνει μέχρι σήμερα δεδομένου ότι είναι έργο άμεσης προτεραιότητας.

Σας θυμίζω, ότι στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής στις 19/9/19 θέσαμε επίμονα με ερωτήσεις όλους τους προβληματισμούς μας για τους κωδικούς αναμόρφωσης, εφόσον η περιγραφή αυτών ήταν ασαφής τόσο για τους 26 κωδικούς που μειώθηκαν, όσο και για τους 33 κωδικούς που ενισχύθηκαν. Παραδειγματικά αναφέρω την ενίσχυση του κωδικού 64.7412.0001 με περιγραφή «Φιλόδημος ΜΠΕ διάνοιξης οδού σύνδεσης λιμένα Γαυρίου» με 8680€. Ποιο δρόμο εννοείτε; Ρωτήσαμε επίμονα στην οικονομική επιτροπή όπως και στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 26/9/19. Ακόμα περιμένουμε μια απάντηση! Είπατε και το κορυφαίο, ότι «μεταφέρετε σε κωδικούς χρήματα για λόγους συμβολισμού»! Πρωτάκουστο! Δηλαδή ο προϋπολογισμός χρησιμοποιείται σαν εργαλείο πολιτικών συμβολισμών και όχι για να εκτιμήσει σε ένα οργανισμό όπως ο Δήμος το εισόδημα και τις δαπάνες του κατά τη διάρκεια μιας μελλοντικής περιόδου (συνήθως ενός έτους) !

 Το σοβαρότερο από όλα είναι, ότι στο θέμα: «4η Αναμόρφωση του προϋπολογισμού Δήμου Άνδρου οικ. Έτους 2019» στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που αφορούσε σε αναμόρφωση περίπου 255.600 € δεν υπήρχε ΚΑΜΜΙΑ αιτιολογική έκθεση από την αρμόδια υπηρεσία και συνεπώς ανύπαρκτη τεκμηρίωση για όλους τους κωδικούς,  όταν σύμφωνα με το άρθρο 23 Ν.3536/07 η ύπαρξη τεκμηριωμένης εισήγησης είναι υποχρεωτική! Πέραν τούτου, παρόλη την απουσία τεκμηριωμένης εισήγησης όπως ο νόμος απαιτεί, σε επανειλημμένες προφορικές μας ερωτήσεις, απαξιώσατε να μας δώσετε έστω μία εξήγηση. Συνεπώς ,  είναι προκλητικό να μας εγκαλείτε, επειδή δεν ψηφίσαμε στα «τυφλά» κάτι για το οποίο δε μας δόθηκε καμμία πληροφόρηση. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να απαιτείτε από τους Δημοτικούς Συμβούλους να ψηφίζουν υπέρ κάποιων θεμάτων για τα οποία δεν τους δίδονται τα απαιτούμενα στοιχεία για να διαμορφώσουν γνώμη. Δεν έχω συνηθίσει να λειτουργώ εκτός διαδικασίας και νομιμότητας, λογικό λοιπόν ήταν να μην ψηφίσω μία εισήγηση που δεν δίνετε τις απαραίτητες διευκρινίσεις και που θα είχε κάθε λόγο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να ακυρώσει, λόγω μη τήρησης της νόμιμης διαδικασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Για να μη μακρηγορώ, σας ζητώ κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων να τηρείται η διαδικασία όπως αυτή ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Ειλικρινά λυπάμαι που υποχρεώθηκα να γράψω τα παραπάνω.

Ελπίζω πάντα σε μία ειλικρινή συνεργασία.

Τασούλα Μαμάη

Δημοτική Σύμβουλος Άνδρου

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!