Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Μαθητικές Επισκέψεις και Απολογισμός της Έκθεσης Τοπικής Ιστορίας της Λέσχης Ανδρίων

unnamed

Ένας από τους βασικούς στόχους του Δ.Σ. της Λέσχης Ανδρίων επιτεύχθηκε! Η διάσωση, η διαφύλαξη και η προβολή της ιστορίας της «Λέσχης Ανδρίων». Καθοριστική, για την επίτευξη του στόχου, ήταν η επιστημονική συνδρομή του Ιστορικού Αρχείου του «Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς – ΠΙΟΠ».

unnamed (2)

Με αρχή το ιστορικό της αρχείο, εργαλείο το καταστατικό της και με σύνθημα «μικτόν κοινωφελές πρόγραμμα: το ηθικοπλαστικόν, αγαθοεργόν, φιλολογικόν και ψυχαγωγικόν…», το Δ.Σ. της «Λέσχης Ανδρίων» μπήκε σε διαδικασία επανασχεδιασμού της λειτουργίας του ιστορικού σωματείου και κατάφερε να το επαναφέρει στο μυαλό και στην καρδιά των Ανδριωτών από ιστορική μνήμη σε ζωντανό οργανισμό.

unnamed (6)

Στις 5 Ιουλίου 2019 εγκαινιάσθηκε το ανακαινισθέν εντευκτήριο της «Λέσχης Ανδρίων», μαζί με την μικρή μόνιμη έκθεση τοπικής ιστορίας της. Η έκθεση, βασισμένη στο ανασυγκροτημένο αρχείο του σωματείου που φυλάσσεται πια ταξινομημένο στη «Καΐρειο Βιβλιοθήκη Άνδρου», διηγείται την ιστορία της Λέσχης στο πλαίσιο της οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Άνδρου τον 20ό αιώνα, με έμφαση στη ναυτιλιακή ιστορία του νησιού και την ακμή της κατά τον Μεσοπόλεμο.

unnamed (5)

Παράλληλα με την έκθεση, εκδόθηκε ένα δίγλωσσο τεύχος/οδηγός της έκθεσης, το οποίο μοιράστηκε στους επισκέπτες της. Η έκδοση αυτή επικεντρώνεται στην παρουσίαση των βασικών δομών και λειτουργιών του σωματείου, όπως τέθηκαν την ιδρυτική στιγμή του, καθώς και στιγμιότυπων από τη ζωή του.

Από τα εγκαίνια της μέχρι και σήμερα έχουν επισκεφτεί την «Λέσχη Ανδρίων» περίπου 800 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στην αλλοτινή καθημερινότητα της, μοιράστηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες, αναζήτησαν προγόνους τους και γνωρίσαν μέσω αυτής ένα μέρος της νεότερη τοπικής ιστορίας της Άνδρου.

unnamed (7)

Μεταξύ των επισκεπτών της έκθεσης της «Λέσχης Ανδρίων» ήταν και οργανωμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις από μαθητές στους οποίους έγινε ξενάγηση, τους δόθηκε το βιβλίο ιστορίας της «Λέσχης Ανδρίων» και ενημερώθηκαν για τα προγράμματα και τις δράσεις της στα οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν, συγκεκριμένα:

–          13/9/2019: Αμερικανοί Φοιτητές από το «College Year in Athens»

–          16/9/2019: Εκπαιδευτική επίσκεψη του Γυμνασίου Χώρας

–          20/9/2019: Εκπαιδευτική επίσκεψη του ΕΠΑΛ Άνδρου

–          23/9/2019: Εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ’ και Δ’ Δημοτικού Χώρας

–          24/9/2019: Εκπαιδευτική επίσκεψη του Γυμνασίου / Λυκείου Κορθίου

–          25/9/2019: Εκπαιδευτική επίσκεψη του Δημοτικού Κορθίου

–          26/9/2019: Εκπαιδευτική επίσκεψη της Ε’ και Στ’ Δημοτικού Χώρας

–          15/10/2019: Εκπαιδευτική επίσκεψη του Γενικού Λυκείου Άνδρου

unnamed (3)

Το Δ.Σ. της «Λέσχης Ανδρίων» θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσους συνεισέφεραν στην υλοποίηση αυτού του έργου. Η «Λέσχη Ανδρίων» προσκαλεί όλους όσους επιθυμούν να στηρίξουν το έργο της, να αιτηθούν την εγγραφή τους ως μέλη της, και να προσφέρουν ενεργά στην καλλιέργεια της κοινωνίας πολιτών και στη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής στο νησί της Άνδρου. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα της «Λέσχης Ανδρίων» – www.andrionclub.gr

unnamed (4)

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!