Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Μαζικές «τακτοποιήσεις» στον Αιγιαλό

katedafisiiii-thumb-large

Ευνοϊκές διατάξεις για τους παρανομούντες προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα αυθαίρετα, οι διατάξεις του οποίου παρουσιάστηκαν προ ημερών στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο αναμένεται άμεσα να προωθηθεί στη Βουλή.

Πρόκειται για διατάξεις πολύ πιο ευνοϊκές για τους παρανομούντες, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες που είχαν παρουσιαστεί το 2014 και αποσύρθηκαν εξαιτίας της γενικευμένης κατακραυγής. Για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων σε αιγιαλό και παραλία, αλλά και σε παρόχθια ζώνη ποταμού ή λίμνης, αρκεί μια απλή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του εκάστοτε συναρμόδιου υπουργού – ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας που αφορά η αυθαίρετη κατασκευή. Με τις πρόνοιες του προωθούμενου νομοσχεδίου εκτιμάται πως κάθε είδους διαχρονικές παρανομίες θα παγιωθούν, αλλάζοντας για πάντα την όψη του αιγιαλού, καθώς μετά τη νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Αν και στο νομοσχέδιο γίνεται διαχωρισμός στις προ και μετά του Ιουλίου του 2011 κατασκευές, η ημερομηνία που θέτουν οι τρεις νόμοι για τα αυθαίρετα αφήνει «παραθυράκι» για νομιμοποίηση και μεταγενέστερων αυθαιρεσιών. 

Γενικά, το σχέδιο νόμου δείχνει απόλυτα προσανατολισμένο στην εξυπηρέτηση παρανομιών που έχουν εκτελεστεί είτε από ξενοδοχεία είτε –κυρίως– από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας. Η έκταση των ειδικών ρυθμίσεων για τις τελευταίες (για συνοδά έργα, καλώδια μεταφοράς ρεύματος, ΑΠΕ κ.ά.) δείχνει την έκταση της παρανομίας στην οποία λειτουργούν μέχρι σήμερα.

Παράλληλα με τη νομιμοποίηση κάθε είδους παρανομίας, το σχέδιο νόμου προβλέπει σειρά αλλαγών στη διαδικασία παραχώρησης της εκμετάλλευσης αιγιαλών και παραλιών από ιδιώτες. Οι περισσότερες είναι στη σωστή κατεύθυνση, όπως η θέσπιση ανώτατου ορίου 300 τ.μ. στο εμβαδόν κάθε παραχώρησης και ανώτατου ποσοστού 40% στο κομμάτι μιας ακτής που θα καταληφθεί από ξαπλώστρες. 

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της «Καθημερινής»

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!