Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Μαζική κινητοποίηση κατά εργασιακού στη Γαλλία

01s1gal-thumb-large

ΠΑΡΙΣΙ. Η μαζική χθεσινή κινητοποίηση εναντίον της εργασιακής μεταρρύθμισης προστέθηκε στα σύννεφα που σκιάζουν τον ορίζοντα του Γάλλου προέδρου Ολάντ. Ενα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017, νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Ολάντ δεν θα κατορθώσει να περάσει στον δεύτερο γύρο, όποιος και αν είναι ο κεντροδεξιός αντίπαλός του.

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση της Αριστεράς να φέρνει μια μεταρρύθμιση που διευκολύνει τις απολύσεις και θεωρεί το δικαίωμα στην εργασία εμπόδιο για την απασχόληση», είπε ο πρόεδρος του Κινήματος Νέων Σοσιαλιστών Μπενζαμέν Λικάς. Παρά τη βροχή, στις διαμαρτυρίες κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης μετείχαν 400.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, και 1.200.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Ηταν η μεγαλύτερη από τις τρεις διαδηλώσεις που προηγήθηκαν, καθώς αυτή τη φορά δεν διαδήλωσαν μόνο νεανικές οργανώσεις αλλά και συνδικάτα – τόσο οι βασικές συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας (CGT, FO, Solidaires και FSU) όσο και πρωτοβάθμια σωματεία των οποίων τα δευτεροβάθμια όργανα έχουν ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης. Σε σειρά πόλεων σημειώθηκαν συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία, ενώ τουλάχιστον 70 λύκεια στην περιοχή του Παρισιού τελούσαν υπό κατάληψη ή έκλεισαν με εντολή της διεύθυνσης, καθώς οι μαθητές έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις.

Στις χάρτινες πινακίδες έξω από τα κλειστά σχολεία εμφανιζόταν η ίδια λέξη που βρίσκεται στα χείλη των υπερασπιστών της μεταρρύθμισης: «ΑΝΕΡΓΙΑ». Στην τρίωρη παρουσίαση του νομοσχεδίου στη Βουλή, η υπουργός Εργασίας Μιριάμ ελ Ομρί τόνισε ότι οι διατάξεις που ελαστικοποιούν την αγορά εργασίας θα μειώσουν το ποσοστό ανεργίας, το οποίο σήμερα ξεπερνά το 10%. Η υπουργός υποστήριξε ότι ο νόμος θα ψηφιστεί ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις και ότι οι όποιες βελτιώσεις δεν θα θίξουν την ουσία των μέτρων.

Το νομοσχέδιο διευκολύνει τις απολύσεις σε εταιρείες που παρουσιάζουν ζημίες, καθώς και τις επιχειρησιακές συμφωνίες για τον χρόνο εργασίας. Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ έχει χαρακτηρίσει τη μείωση της ανεργίας το μεγάλο στοίχημα της θητείας του, που λήγει την άνοιξη του 2017.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ιpsos για λογαριασμό της εφημερίδας Le Monde, το ποσοστό των Γάλλων που δηλώνουν «πολύ ευχαριστημένοι» από τον πρόεδρο Ολάντ βρίσκεται μόλις στο… 1%. Αντιθέτως, το ποσοστό αυτών που δηλώνουν «καθόλου ευχαριστημένοι» ανέβηκε στο 43% από 29%, που ήταν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015. Ο Ολάντ δεν φαίνεται να περνά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών υπό οποιοδήποτε σενάριο – είτε έχει απέναντί του τον Αλέν Ζιπέ είτε τον Νικολά Σαρκοζί. Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να θεωρούν δεδομένη την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο για τη Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου, αλλά το κρίσιμο για την προεδρία είναι ποιος θα έρθει δεύτερος, εφόσον είναι βέβαιο ότι το λεγόμενο «δημοκρατικό τόξο» στον δεύτερο γύρο θα συσπειρωθεί πίσω από τον αντίπαλο της Λεπέν, όποιος και αν είναι.

Προχθές, ο Γάλλος πρόεδρος υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει μία ακόμη ήττα, με τον ενταφιασμό της συνταγματικής αναθεώρησης που είχε προτείνει μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου, με σκοπό, όπως είπε, να «ενώσει τους Γάλλους».

Πηγή: Καθημερινή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!