Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Με αφορμή τη συναυλία στο Γαύριο – Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σε αποκλειστική συνέντευξη στο Andros Portal

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους Έλληνες τραγουδοποιούς και μουσικοσυνθέτες. Είναι ένας καλλιτέχνης απολύτως ειλικρινής. Ένα πνεύμα ελεύθερο. Τραγουδάει όπως μιλάει… Με εκρήξεις, αληθινά λόγια, ειρωνεία όπου χρειάζεται για να καυτηριάσει την επικαιρότητα  και  φυσικά με τρυφερότητα.

Παίζει με τα όρια της τέχνης, της λογικής και της φαντασίας και παραδίδεται μόνο στην ίδια τη ζωή. Εκεί ακριβώς συναντιέται με το νου και την ψυχή του κοινού και συνδιαλέγεται μαζί του. ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας που για πολλούς θεωρείται ο μελωδικός και ερωτικός καλλιτέχνης της ροκ σκηνής, με αφορμή τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Γαύριο μιλά στο AndrosPortal, για το μουσικό ταξίδι που θα μας προσφέρει, σχολιάζει την οικονομική κρίση και την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό πεντάγραμμο ενώ μοιράζεται μαζί και τα επόμενα σχέδιά του.

Για όσους πάντως δεν το γνωρίζουν η σύζυγος του κ. Μαχαιρίτσα έχει ρίζες από το Κόρθι, ενώ σε αυτήν την πρώτη επίσκεψή του στο νησί, όπως μας είπε κατά τη συζήτηση που είχαμε θα προσπαθήσει να μείνει τουλάχιστον για δύο μέρες ώστε να γνωρίσει την Άνδρο και τους ανθρώπους της….

Andros Portal: Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας για πρώτη φορά στην Άνδρο… Η συναυλία σας είναι ίσως η πιο πολυαναμενόμενη του φετινού καλοκαιριού για τους Ανδριώτες.

Αλήθεια, στα τόσα χρόνια «συναυλιακής» εμπειρίας, έχετε εντοπίσει διαφορές ανάμεσα στο κοινό της επαρχίας και των μεγάλων αστικών κέντρων;

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο κοινό της επαρχίας και των μεγάλων αστικών κέντρων. Υπάρχει διαφορά μόνο στο κοινό της Αθήνας και των υπόλοιπων πόλεων.

A.P.: Που εντοπίζονται αυτές οι διαφορές;

Λ.Μ.: Η Αθήνα έχει έναν πλουραλισμό και μία υπερπληθώρα εκδηλώσεων με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να είναι πιο επιφυλακτικοί, πιο μπλαζέ.  Αδιαμφησβήτητα ο κόσμος στην Αθήνα είναι πιο δύσκολος. Αντίθετα στην επαρχία είναι πιο αγνός, δεκτικός, θετικός, φιλόξενος και εκδηλωτικός.

A.P.: Μαζί σας θα εμφανιστεί ο πολυτάλαντος Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος και φυσικά ο μοναδικός Τζίμης Πανούσης. Τι θα ακούσουμε στην συναυλία; Θα έχουμε μουσικές «εκπλήξεις»;  

Λ.Μ.: Ο Τζίμης ο Πανούσης μένει στην Άνδρο. Θέλει να πει δύο τραγούδια και να σχολιάσει τις ανεμογεννήτριες που θέλουν να βάλουν στο νησί. Κάτι παρόμοιο έχει γίνει και για την Τήνο. Προσωπικά θα του δώσω βήμα να πει ότι θέλει. Όπως γνωρίζετε πρόκειται για μία ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου, δεν είναι παίξε γέλασε.  Με τον Αλκιβιάδη παίζουμε χρόνια μαζί. Είναι παιδί θαύμα! Θα πει και αυτός τα τραγούδια του και θα είναι μια πλουραλιστική συναυλία. Έχω επίσης έναν εξαιρετικό κιθαρίστα και δύο παιδιά ακόμα που παίζουμε μαζί χρόνια. Αυτό το πράγμα λειτουργεί ομαδικά και θεωρώ πως το δέσιμο και η ομάδα είναι τα στοιχεία που δημιουργούν την επιτυχία.

A.P.: Ζούμε σε μια πολύ άσχημη περίοδο ως λαός, με μια οικονομική κρίση που αφενός έχει τσακίσει τα πάντα, αφετέρου λειτουργεί ως άλλοθι να καταστραφεί κάθε κοινωνική δομή. Τι σας έχει ενοχλήσει περισσότερο στην ακολουθούμενη πολιτική; Υπάρχει φως το τούνελ και από πού το βλέπετε να έρχεται; Πόσο σας έχει επηρεάσει η κατάσταση αυτή;

Λ.Μ.: . Για να μπορέσει μια τεχνητή οικονομική κρίση να επικρατήσει πρέπει να βρει κόσμο νωθρό, χωρίς όρεξη για αντίδραση, χωρίς αντιστάσεις. Ο κόσμος χωρίς αντιστάσεις δημιουργείται από την έλλειψη πολιτισμού. Σχηματίζεται μία λανθάνουσα άποψη για τον πολιτισμό μέσω της τηλεόρασης, των ραδιοφώνων, μέσω του life style και έτσι έγινε αυτό το πράγμα που έγινε. Την είδαν λοιπόν οι άλλοι την πόρτα ανοιχτή και μπουκάρανε. Ασφαλώς από την οικονομική κρίση έχουν επηρεαστεί όλοι κι εμείς φυσικά δεν αποτελούμε εξαίρεση. Πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να κοροϊδέψεις τον κόσμο. Πρέπει να κάνεις καλή δουλειά και σε καλή τιμή και αυτό δεν ισχύει μόνο στον καλλιτεχνικό χώρο

A.P.: Τι σας αρέσει και τι σας πικραίνει στη σύγχρονη μουσική και τους εκφραστές της;

Λ.Μ.: Τα τελευταία 20 χρόνια η μουσική πέρασε από πολλά στάδια. Πλέον όμως έχουν εξαφανιστεί οι συνθέτες, τα καινούρια παιδιά αποζητούν την ευκολία και κανείς δεν ενδιαφέρεται να προάγει τον πολιτισμό. Είναι σκούρα τα πράγματα…. Αυτό όμως γίνεται εδώ και χρόνια, δεν ξεκίνησε με την κρίση και θεωρώ πω είναι ένας από τους λόγους που φτάσαμε εδώ.

A.P.: Από που πηγάζει η έμπνευση σας; Είναι κάτι που έρχεται από τον κόσμο ή κυριαρχεί περισσότερο το προσωπικό βίωμα;

Λ.Μ.: Από όλα. Και από προσωπικά βιώματα και από βιώματα άλλων αλλά και την εκάστοτε κατάσταση της κοινωνίας. Αυτή είναι και η ευλογία των ανθρώπων που έχουν βήμα και αυτό ισχύει και για εσάς όχι μόνο για εμένα. Οι άνθρωποι δηλαδή  έχουν την  κατάρα και την ευλογία. Η ευλογία είναι όταν τα πράγματα είναι σκούρα να μπορείς να βγεις και να αντιδράσεις και αν έχεις βήμα να βγεις να  μιλήσεις.  Η κατάρα είναι ότι πρέπει να προσέχεις πολύ τι λες γιατί μπορεί να πάρεις στο λαιμό σου κόσμο.

A.P.: Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Λ.Μ.: Οι συναυλίες που κάνουμε όλο το καλοκαίρι είναι πολλαπλής φύσεως ανάλογα με το χώρο  και τη χωρητικότητα. Παίζουμε για παράδειγμα σε μεγάλα γήπεδα με τον Σαββόπουλο και τον Μουζουράκη. Από την άλλη όμως έχει ιδιαίτερη σημασία η σημερινή συναυλία στην Άνδρο που θα είναι πιο ακουστική. Θα είναι σαν πάρτυ, σαν να μαζευτούμε φίλοι. Τέτοιες συναυλίες εκτός του ότι μου αρέσουν πολύ, έχουν εκπληκτικό αποτέλεσμα. Πριν 20 μέρες κάναμε κάτι ανάλογο στις Σπέτσες, που ήταν μια καταπληκτική βραδιά. Έρχεσαι με τον κόσμο πολύ κοντά, είναι σαν να είσαι σε μία παραλία και να τραγουδάς με παρέα. Αυτό είναι ένα πράγμα που έκανα από παιδάκι και μου αρέσει πολύ.  Το καλοκαίρι θα κλείσει με μία συναυλία στο Ηρώδειο παίζοντας με τους «Τερμίτες» τον πρώτο δίσκο που βγάλαμε, τον Αρμαγεδδών. Τον Οκτώβρη  θα κυκλοφορήσει η καινούρια μου δισκογραφική δουλειά. Παράλληλα το ίδιο διάστημα θα κυκλοφορήσει η ταινία του Νίκου Ζαπατίνα όπου υπογράφω τη μουσική. Το Νοέμβριο θα έχουμε μία περιοδεία Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία. Από 1η Δεκεμβρίου θα εμφανιστώ σε κάποιο μαγαζί στην Αθήνα. Όπως διαπιστώνεται είμαι από τους πολύ σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους.

* Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Μαχαιρίτσα για την συνέντευξη καθώς και το Adonis Andros που μας έφερε σε επαφή του…

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!