Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Με γιατρούς… αλλά λειτουργικό χάος το Κέντρο Υγείας Άνδρου

11080520_1418796348425214_8904935564364983305_o

Μπορεί οι κενές θέσεις γιατρών στο Κέντρο Υγείας Άνδρου να έχουν καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους, δυστυχώς όμως τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί, αφού το λειτουργικό πρόβλημα  που επικρατεί, δυσχεραίνει στην ομαλή λειτουργία του. Ο εργολάβος καθαριότητας τα έχει «βροντήξει» από τον περασμένο Σεπτέμβρη και δικαιολογημένα, αφού οι καθυστέρηση πληρωμής του είχε ξεπεράσει τα όρια. Απλήρωτες εφημερίες γιατρών και υπερωρίες εργαζομένων, καθυστερήσεις στις προμήθειες σε μόνιμη βάση λόγω κωλυσιεργίας της 2ης ΥΠΕ, είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας, για τα οποία μας ενημέρωσε ενδελεχώς ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής κ. Γιάννης Πιπεργιάς.

Για όσους δεν το γνωρίζουν ο κ. Πιπεργιάς βρίσκεται στη θέση του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής από το 2010. Πρόκειται για μία άμισθη θέση, με πάρα πολλές ευθύνες αλλά μεγάλης προσφοράς. Παρά τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίζει, η Διοικούσα Επιτροπή (Τριμελής) καθώς και η Επιστημονική Διευθύντρια Κα Λιαποπούλου, έχουν καταφέρει να βάλουν σε τάξη από το πιο μικρό μέχρι το σημαντικότερο ζήτημα. Ωστόσο όπως ο ίδιος μας εκμυστηρεύτηκε, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη, εάν δεν υπήρχε  ένα μικρό ποσό από το ταμείο του Συλλόγου Φίλων του Κέντρου Υγείας Άνδρου, ο οποίος έχει μετονομαστεί και έχει αλλάξει καταστατικό . Χρήματα τα οποία κατά καιρούς διατίθενται για αναλώσιμα και εργασίες που πολλές φορές χρειάζεται το κτίριο.

Χωρίς εργολάβο καθαριότητας από το Σεπτέμβρη

Εδώ και έξι μήνες, ο εργολάβος που είχε…αναλάβει την καθαριότητα του Κέντρου Υγείας, παραιτήθηκε λόγω μη καταβολής των χρημάτων από τη 2η ΥΠΕ. Από το Σεπτέμβρη λοιπόν, η Διοικούσα Επιτροπή, καλύπτει τις ανάγκες καθαριότητας αποσπασματικά, φέρνοντας ανθρώπους να καθαρίσουν ορισμένες φορές την εβδομάδα, περιορισμένες ώρες και φυσικά τα χρήματα για την πληρωμή των καθαριστριών αντλούνται  από το παραπάνω ποσό. Πολλές φορές μάλιστα αναγκάζεται να καθαρίσει τους χώρους του Κέντρου Υγείας το ίδιο το προσωπικό. Παρόλο που οι οχλήσεις της Διοικούσας Επιτροπής, δια του Προέδρου της, καθώς και της Επιστημονικής Διευθύντριας, προς τον Διοικητή και την Υποδιοικητή της 2ης ΥΠΕ είναι συνεχείς, δεν έχει βρεθεί λύση. Μια υγειονομική «βόμβα» λοιπόν απειλεί συνεχώς το Κέντρο Υγείας Άνδρου, από την στιγμή που ο χώρος δεν καθαρίζεται καθημερινά, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

12715319_1517539738550874_6022243728696025222_n

Από τη φετινή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Κέντρου Υγείας Άνδρου

Προβλήματα και στην πληρωμή των υπερωριών, εφημεριών

Ένα άλλο μείζον ζήτημα για το Κέντρο Υγείας Άνδρου, αποτελεί η μη καταβολή των υπερωριών του προσωπικού αλλά και των εφημεριών των γιατρών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο Andros Portal ο κ. Πιπεργιάς οι γιατροί αναγκάζονται να καλύπτουν ανάγκες πέραν του ωραρίου τους, χωρίς να αμείβονται στην ώρα τους για τις υπηρεσίες τους, ενώ ακόμα και οι υπερωρίες των υπαλλήλων δεν καταβάλλονται. Παρά την αλλεπάλληλη αλληλογραφία με την 2η ΥΠΕ και αυτό το ζήτημα παραμένει άλυτο…

Αδυναμία στο σύστημα εγκρίσεων δαπανών

Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Κέντρο Υγείας, είναι η αδυναμία που παρουσιάζεται στο σύστημα εγκρίσεων δαπανών, που αυτό σημαίνει ότι συχνά κινδυνεύει να ξεμείνει από αναλώσιμα. Συγκεκριμένα η δυσκολία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην προμήθεια υλικών, αναγκάζει την Διοικούσα Επιτροπή και το προσωπικό να επιστρατεύει τη… δημιουργική του φαντασία, για να αντεπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες. Και σε αυτό το ζήτημα τα τηλεφωνήματα και  η αλληλογραφία με την 2η ΥΠΕ είναι αλλεπάλληλη και μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι ταιριάζει γάντι το ρητό «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα». Σύμφωνα πάντως με τον κ. Πιπεργιά τα προβλήματα ξεκίνησαν από όταν στις αρχές του 2015 σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Υγείας από το 2014, σταμάτησε το Κέντρο Υγείας να υπάγεται στο Νοσοκομείο Σύρου , αλλά στην 2η ΥΠΕ. «Η Υγειονομική Περιφέρεια που ανήκει το Κέντρο Υγείας Άνδρου, καλύπτει όλο το Αιγαίο, τον Πειραιά και τον Αργοσαρωνικό. Το φορτίο λοιπόν είναι τεράστιο. Με το παλιό σύστημα τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά, οι ελλείψεις υλικών καλύπτονταν σχεδόν αμέσως. Αυτή τη στιγμή, μπορεί να γίνει μία παραγγελία σήμερα και η έγκριση των υλικών να δοθεί μετά και από μήνες. Θεωρώ πως το πρόβλημα ξεκινά από την κακή οργάνωση.

12043145_1479409779030537_7017541804376301512_n

Τα κτιριακά προβλήματα

 Τα κτιριακά προβλήματα, παρότι από το 2010 έχουν αντληθεί πάνω από 160.000 Ευρώ  για έργα,  (αλλαγή  Γκισέ υποδοχής, αλλαγή κουφωμάτων, μερική εσωτερική βαφή του Κτιρίου, αλλαγή μόνωσης, επιδιόρθωση  και βαφή  όλων των εξωτερικών τοίχων, αλλαγή  όλου του συστήματος καλοριφέρ και παροχής ζεστού νερού, τοποθέτηση συστήματος παροχής οξυγόνου στα Επείγοντα, Χειρουργείο καθώς και στους θαλάμους Νοσηλείας)  δεν τελειώνουν ποτέ.  “Είναι ένα κτίριο που θέλει συνεχώς εργασίες«. Με αυτή την πρόταση περιέγραψε ο κ. Πιπεργιάς στο Andros Portal την κατάσταση του κτιρίου, το οποίο δυστυχώς χρειάζεται επί μονίμου βάσεως συντήρηση. Για καλή τύχη όλων των Ανδριωτών και επισκεπτών, ανώνυμοι συμπατριώτες βοηθούν οικονομικά για να γίνονται κατά καιρούς κάποιες εργασίες. «Αυτή τη στιγμή συμπατριώτης μας που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, έχει αναλάβει την επισκευή και το βάψιμο των κουφωμάτων που δεν είχαν αντικατασταθεί. “Με ανάλογους τρόπους, προσπαθούμε να βολέψουμε τις κτιριακές ανάγκες του Κέντρου Υγείας», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής.

Λίγες οι κενές θέσεις ιατρών, ελλείψεις κυρίως σε ειδικότητες

Μετά και τις τελευταίες τοποθετήσεις, ευτυχώς, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζε το Κέντρο Υγείας με την υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό, λύθηκε. Αξίζει να αναφερθεί πως η μία προβλεπόμενη θέση Αγροτικού Ιατρού στο Γαύριο είναι καλυμμένη, στο Μπατσί προβλέπονται 2 Αγροτικοί ιατροί αλλά υπάρχει ένας, ωστόσο καλύπτεται το Ιατρείο και στο Κόρθι είναι καλυμμένες και οι δύο προβλεπόμενες θέσεις. Στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν αυτή τη στιγμή 4 γιατροί από τους 5 Αγροτικούς συνολικά που προβλέπονται από το οργανόγραμμα, ενώ ελλείψεις εντοπίζονται στους ειδικευμένους Ιατρούς. Αναλυτικότερα υπάρχει μία κενή θέση Καρδιολόγου (ο γιατρός που υπηρετούσε συνταξιοδοτήθηκε), μία κενή θέση Οδοντιάτρου (ο γιατρός που υπηρετούσε απεβίωσε), μία κενή θέση Χειρουργού Ορθοπεδικού (Εξελέγη Δήμαρχος) την οποία καλύπτει με εφημερίες και μία θέση Ακτινοδιαγνώστη (Αυτή τη στιγμή υπηρετεί ένας ΤΕ Ακτινολόγος, ο οποίος βγάζει μόνο τις ακτινογραφίες). Τέλος κενή είναι η θέση και του Μικροβιολόγου, η οποία καλύπτεται  από ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).

Σημαντική αναμένεται η στήριξη των Συλλόγων

Από την κουβέντα που είχαμε με τον κ. Πιπεργιά, καταλάβαμε το πόσο σημαντική μπορεί να είναι η στήριξη των απλών πολιτών αλλά κυρίως των Φορέων και Συλλόγων για την ομαλή λειτουργία του, μέσα σε αυτές τις δυσκολίες  που φέρνει η αποδιοργάνωση της 2ης ΥΠΕ. Είναι επιτακτική η ανάγκη λοιπόν, οι Σύλλογοι που ανέκαθεν συνέδραμαν το Κέντρο Υγείας, να συνεχίσουν να δίνουν απλόχερα την πολύτιμη βοήθειά τους.

Μία πρόταση λοιπόν, σε όσους Συλλόγους ή απλούς πολίτες θέλουν να βοηθήσουν την λειτουργία του Κέντρου Υγείας, είναι να γνωστοποιήσουν στον κ. Πιπεργιά, ένα ποσό που προτίθενται να δώσουν και είναι διαθέσιμο και από εκεί και πέρα, όταν χρειαστεί οποιαδήποτε επισκευή η προμήθεια, θα τους γνωρίζει τι υπάρχει  ως ανάγκη, προκειμένου να το χρηματοδοτούν εκείνοι απευθείας, ώστε να λύνονται ταχύτερα τα όποια προβλήματα προκύπτουν.

Επιμέλεια: Αντριάνα Μπόθου 

Διαδώστε!

2 Σχόλια

 1. Ιωάννης Πιπεργιάς

  Θα θέλαμε να διορθώσουμε τον Τίτλο!
  Λειτουργικό χάος δεν έχει το Κέντρο Υγείας, αλλά η 2η ΥΠΕ!
  Το Κ.Υ Άνδρου λειτουργεί κανονικότατα!
  Ευχαριστώ πολύ!

  Reply
 2. Pingback: Μπάχαλο σε 2η ΥΠΕ και Κέντρο Υγείας Άνδρου - Protevousa.gr

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!