Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Με ποιες διαδικασίες μπαζώθηκε μονοπάτι στη Λαρδιά;

Παρέμβαση κ. Γιάννη Καμήλου για το μπάζωμα μονοπατιού στη Λαρδιά

Αυτές τις μέρες έχω δεχθεί απειλές και ύβρεις από κάποιους που θέλουν να λέγονται χριστιανοί και σωτήρες. Θέλω λοιπόν να ενημερώσω τους φίλους μου και τους γνωστούς μου ότι δεν έχω καμιά διάθεση να θίξω συμπατριώτες μου και να ξεκαθαρίσω ότι για μένα όλη η Άνδρος είναι το ίδιο.

Δεν μπορώ να βλέπω την αδικία και τις κινήσεις από ανεγκέφαλους, που καταστρέφουνε το νησί μου. Πιο συγκεκριμένα χρωστάω μια εξήγηση σε όλους που βλέπουν την αγωνία μου και την συνήθειά μου να θίγω τα κακώς κείμενα:

Πριν από λίγο καιρό, από βάσιμα στοιχεία με φωτογραφίες και μαρτυρίες ακόμα και στο διαδίκτυο, είδα ότι κάποιοι χωρίς καμιά άδεια και καμιά μελέτη πήγαν και μπάζωσαν ένα παραδοσιακό μονοπάτι στο χωριό Λαρδιά. Ένα πολλή γραφικό και πολλή ωραίο παραδοσιακό χωριό. Στο κέντρο του χωριού μια καταπληκτική βυζαντινή εκκλησία, που έμαθα ότι με ΦΕΚ του 1992 χαρακτηρίστηκε διατηρητέα. Σε αυτή την εκκλησία και στο χωριό πηγαίνει κάποιος από ένα φανταστικό μονοπάτι με σκαλοπάτια και το μονοπάτι αυτό ενώνεται με το μονοπάτι Νο 5 που είναι από τα επίσημα της Άνδρου.


Εδώ ξεκινά το έγκλημα γιατί πήγανε και μπαζώσανε αυτό το μονοπάτι και τα σκαλοπάτια του και τώρα ρίχνουν και τσιμέντο. Ολική καταστροφή του παραδοσιακού πλακόστρωτου μονοπατιού, με σίγουρο σκοπό το μάζεμα ψηφαλακίων από κάποιον επίδοξο «καλοθελητή». Μέχρι και το Πολυτεχνείο έμαθα ότι μελέτησε αυτό το χωριό και το χαρακτήρισε ότι έχει μεγάλη αρχιτεκτονική αξία. Αυτό το γεγονός είναι πολύ μεγάλη διαφήμιση για την Άνδρο και για το Χωριό.

Και βέβαια να γίνει δρόμος, έχει όμως διαδικασίες, που πρέπει να ακολουθηθούν και είναι για όλους μας. Όλη η Άνδρος και τα χωριά χρειάζονται δρόμους. Αν πάρουμε μια μπολντόζα ο καθένας και ανοίγουμε δρόμους το κάψαμε το νησί. Στο σημείο εκείνο του χωριού που είδα, υπάρχουν χωράφια δίπλα στον παραδοσιακό πεζόδρομο, που θα μπορούσαν με κάποιες άδειες από τους ιδιοκτήτες και τη πολεοδομία, να κάνουν μια σωστή διάνοιξη δρόμου για την εξυπηρέτηση του χωριού.


Δεν λογάριασαν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του χωριού.
Δεν λογάριασαν το παραδοσιακό μονοπάτι-πεζόδρομο που οδηγεί σε αυτό.
Δεν λογάριασαν την βυζαντινή εκκλησία του χωριού, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που είναι χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακή και 100 μέτρα γύρω από αυτήν προστατεύονται από το νόμο και χρειάζονται άδειες.


Σκοπός μου ήταν να ενημερώσω και να ρωτήσω με ποιες διαδικασίες έγινε το μπάζωμα του παραδοσιακού μονοπατιού, με ποιες αδειοδοτήσεις, αν γνωρίζει η υπηρεσία βυζαντινών, αν γνωρίζει η πολεοδομία, αν γνωρίζει η δασική υπηρεσία.


Η Άνδρος δεν είναι τσιφλίκι κανενός και όπως άλλοι, σε άλλα χωριά, παλεύουν για μια απλή διάνοιξη δρόμου, έτσι πρέπει να γίνετε παντού. 


Περιμένω αντιδράσεις από τους υπεύθυνους που μας κυβερνούν.

Γιάννης Καμήλος

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!