Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Με προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Άνδρου: Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας για τις πληγείσες περιοχές από τις εκτεταμένες πυρκαγιές

PicMonkey Collage

Ποσό ύψους 50.000 ευρώ θα διαθέσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Δήμο Άνδρου.

Το έργο θα εκτελεστεί βάσει Προγραμματικής Σύμβασης που θα υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου, την οποία μάλιστα θα κληθεί να εγκρίνει αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου. 

Οι προβλεπόμενες εργασίες αφορούν τις περιοχές που έπληξαν οι εκτεταμένες πυρκαγιές κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2014. 

Κύριος Φορέας υλοποίησης θα είναι ο Δήμος Άνδρου βάσει του σχετικού άρθρου όπου έχει παραχωρηθεί στους ορεινούς μειονεκτικούς δήμους η αρμοδιότητα του καθαρισμού και αστυνόμευσης των ρεμάτων, προχωράει στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων – επείγουσες εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας νήσου Άνδρου.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από την άλλη μεριά θα χρηματοδοτήσει εξολοκλήρου το έργο  και θα συμμετάσχει στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΣΑΕΠ 567 και είναι εγγεγραμμένο στο Τεχνικό Πρόγραμμα της ΠΕ Κυκλάδων της ΠΝΑ (Πιν 3. α.α. 12.2) με τίτλο «Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας Άνδρου», στον Ειδικό Φορέα 071 ΚΑΕ 9479στ20 του Προϋπολογισμού της Π.Ν.Α. ο.ε. 2015, κατά ποσό 50.000 ευρώ  συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση του έργου προβλέπονται οι εξής εργασίες:

– Εργασίες καθαρισμού ρεμάτων και  χειμάρρων,  καθαρισμός  της  κοίτης και  εκβολών  από φερτά υλικά και απορρίμματα, υπολείμματα νεκρών οργανικών υλικών, σπασμένα κλαδιά δένδρων και πεσμένα τμήματα αυτών, ξερά  χόρτα και θάμνοι ιδιαίτερα σε σημεία που στενεύει  το πλάτος της κοίτη  λόγω της ύπαρξης παλαιών γεφυριών, με σκοπό την αποφυγή  ενδεχόμενης υπερχείλισης.

Ειδικότερα:

Ευρύτερη περιοχή ΔΕ Άνδρου: Καθαρισμός ρεμάτων Βόρης, Αποικίων (Πυθάρα, Απατούρια) Παραπορτίου  Νειμποριού                                    

Ευρύτερη περιοχή Υδρούσας: Καθαρισμοί ρεμάτων στη θέση  «Παπαδάκη»   «Γήπεδο» Στιβάρι, Αγία Μαρίνα, Ατένι, Άνω Γαυρίου, Κάτω Αγίου Πέτρου

Ευρύτερη περιοχή Κορθίου: Καθαρισμοί  ρεμάτων Μπαξέδες Καππαριανός Ποταμός,  Γκαλαγκά, Αηδονιάτικος, Φουάση,  Ρογιανός Ποταμός

– Εργασίες καθαρισμού – μέτρα αντιπλημμυρικής  προστασίας, αποκατάσταση  πυρόπληκτων περιοχών και μέτρων Αντιπυρικής προστασίας, περιλαμβάνουν εκριζώσεις και εκθαμνώσεις  ξερής βλάστησης, σπάρτων, θάμνων ανάντι και κατάντι  του οδοστρώματος και στις ημιονικές οδούς (ιδιαίτερα στα σημεία που το ύψος  των συγκεκριμένων φυτών είναι υψηλό),  απομάκρυνση  ξερών κλαδιών και χόρτων  σε  νόμιμο χώρο εναπόθεσης.

– Κλαδονομή ατόμων δασικής βλάστησης με απαιτούμενη επίβλεψη και αδειοδότηση από το Δασονομείο.

– Απομάκρυνση – στις πληγείσες περιοχές από τις φωτιές- των χωμάτινων όγκων που μετακινήθηκαν μετά τις βροχοπτώσεις του χειμώνα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου στα λιθόστρωτα και στις ημιονικές οδούς.

– Μεταφορά σε νόμιμο χώρο εναπόθεσης 

Οι εργασίες εξυγίανσης των ρεμάτων θα πραγματοποιηθούν χειρωνακτικά και θα αφορούν την απομάκρυνση φερτών οργανικών υλικών δηλαδή της ξερής βλάστησης, κορμών και κλάδων που αυτά έχουν καταπέσει στην κοίτη ή στις όχθες του ρέματος, Επίσης, όπου απαιτείται κλαδονομή ατόμων δασικής βλάστησης, αυτή μπορεί να γίνει μόνο έπειτα από σχετική αδειοδότηση και με την απαιτούμενη επίβλεψη από το Δασονομείο Άνδρου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα πρέπει να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας των φυσικών χαρακτηριστικών του ρέματος (κοίτη, λιθοδομή, καλντερίμι, πρανές, κλπ) και δεν θα γίνει καμία επέμβαση σε αυτά.              

Οτιδήποτε βλάβες προκληθούν από την εκτέλεση των εργασιών επί του περιβάλλοντος χώρου ή επί των φυσικών χαρακτηριστικών των ρεμάτων, αυτές θα αποκατασταθούν με έξοδα και ευθύνη του αιτούντος. 

Μετά το τέλος των εργασιών θα απομακρυνθούν τα προϊόντα καθαρισμού και θα μεταφερθούν σε νόμιμο χώρο απόθεσης ως θα υποδειχθεί από το Δήμο Άνδρου.                                                                             

Απαραίτητη η χρήση  μηχανικών μέσων, χωματουργικού μηχανήματος ελκυστήρα χορτοκοπτικού jcb, φορτωτή  και φορτηγού, ενώ προβλέπονται και εργασίες αποψίλωσης από ανειδίκευτο εργάτη χωρίς την αφαίρεση εδαφικού υλικού.

 

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!