Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Μεγαλύτερη αποζημίωση για ασθένειες ζητούν κτηνοτρόφοι

0D542EC6460BDA5B3B48BF0C6769B4D1

Αυξημένα ποσά αποζημίωσης για τα ζώα που θανατώνονται λόγω οζώδους δερματίτιδας και άλλων ασθενειών, καθώς «αυτά που καταβάλλονται ως ημερήσιο κόστος εκτροφής δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική δαπάνη που καλείται να καταβάλει κάθε κτηνοτρόφος», ζητά με επιστολή του από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ο Θανάσης Λουκμακιάς, δημοτικός σύμβουλος – υπεύθυνος αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα δήμου Τοπείρου.

Όπως ο ίδιος σημειώνει, επειδή ο νομός Ξάνθης είχε πληγεί στο παρελθόν και από την νόσο της ευλογιάς αλλά και του καταρροϊκού πυρετού με αποτέλεσμα να θανατωθούν 30.000 αιγοπρόβατα είναι επιτακτική η ανάγκη προστασίας του νομού μας ο οποίος διαθέτει 20.000 βοοειδή γαλακτοπαραγωγής σε υπερσύγχρονες μονάδες εκμετάλλευσης με γαλακτοπαραγωγή 50.000 τόνων μηνιαίως, ποσότητα που φέρνει τον νομό μας στην πρώτη θέση παραγωγής γάλακτος πανελλαδικά.

Ζητά, λοιπόν, από τον υπουργό να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες σας ώστε να μην υπάρξουν άλλα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας και χρειαστεί να αφανισθούν και άλλες κτηνοτροφικές μονάδες, γεγονός που θα πλήξει αφόρητα την περιοχή μας, η οποία στηρίζεται κατεξοχήν στην κτηνοτροφία και τη γεωργία και αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους και της οικογένειές τους.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Προς :

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

 κ. Αποστόλου Ευάγγελο

Κοιν.:

Προς Βουλευτές Ξάνθης

κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

κ. Γιαννακίδη Ευστάθιο

κ. Στογιαννίδη Γρηγορίο

κ. Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κ. Παυλίδη Γεώργιο

κ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ξάνθης κ. Ζαγναφέρη Κωνσταντίνο

Αγαπητέ κ. Υπουργέ

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας στο θέμα του Αγροτικού Τομέα της χώρας μας, σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή μου προκειμένου να σας γνωστοποιήσω το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του Νομού μας από τα τελευταία κρούσματα οζώδους δερματίτιδας. Παρά την άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών του Υπουργείου για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας, παραμένει ως μεγάλο ζήτημα η εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης και η στελέχωση των κτηνιατρείων με επιστημονικό προσωπικό.

Επειδή ο νομός Ξάνθης είχε πληγεί στο παρελθόν και από την νόσο της ευλογιάς αλλά και του καταρροϊκού πυρετού με αποτέλεσμα να θανατωθούν 30.000 αιγοπρόβατα είναι επιτακτική η ανάγκη προστασίας του νομού μας ο οποίος διαθέτει 20.000 βοοειδή γαλακτοπαραγωγής σε υπερσύγχρονες μονάδες εκμετάλλευσης με γαλακτοπαραγωγή 50.000 τόνων μηνιαίως, ποσότητα που φέρνει τον νομό μας στην πρώτη θέση παραγωγής γάλακτος πανελλαδικά.

Παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειες σας ώστε να μην υπάρξουν άλλα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας και χρειαστεί να αφανισθούν και άλλες κτηνοτροφικές μονάδες, γεγονός που θα πλήξει αφόρητα την περιοχή μας, η οποία στηρίζεται κατεξοχήν στην κτηνοτροφία και την γεωργία και αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους και της οικογένειές τους.

Ακόμη προσβλέπω στις άμεσες ενέργειες σας σε περίπτωση νέου κρούσματος με οικονομικές ενισχύσεις ώστε να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι που έχουν πληγεί να σταθούν εκ νέου στα πόδια τους με την όσο το δυνατόν αμεσότερη αντικατάσταση του ζωικού τους κεφαλαίου.

Τα ποσά που πρόκειται να καταβληθούν ως αποζημίωση για την απώλεια κάθε ζώου, να αφορά το σύνολο των θανατοθέντων ζώων και όχι μόνο τα επιλέξιμα, τα οποία υπολείπονται κατά πολύ της πραγματικής και εμπορικής αξίας τους, ενώ και αυτά που καταβάλλονται ως ημερήσιο κόστος εκτροφής δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική δαπάνη που καλείται να καταβάλει κάθε κτηνοτρόφος.

Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται με την αδυναμία των κτηνοτρόφων να λάβουν οποιοδήποτε ποσό ως δάνειο για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχουν υποστεί.

Κατόπιν τούτων παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε το ύψος της καταβαλλόμενης αποζημίωσης το οποίο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ανέλθει στην πραγματική αξία κάθε ζώου, και να αφορά το σύνολον των θανατοθέντων ζώων και όχι μόνο τα επιλέξιμα ζώα, ενώ σας ζητούμε να εξετάσετε και το ζήτημα της παροχής τραπεζικών διευκολύνσεων προς τους κτηνοτρόφους με άτοκο δάνειο και μακρά περίοδο χάριτος προκειμένου να προβούν στην όσο το δυνατόν αμεσότερη αντικατάσταση των μονάδων τους.

Τέλος θα μας χαροποιούσε ιδιαιτέρως μια συνάντηση μαζί σας, για να συζητήσουμε από κοντά τα προβλήματα και τις ανάγκες των κτηνοτρόφων του Νομού Ξάνθης.

Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ & ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΔΗΜΟΥ ΤΟΠΕΙΡΟΥ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΟΥΚΜΑΚΙΑΣ

Πηγή: http://www.agronews.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!