Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Μείωση ενοικίων: Από αύριο η καταβολή των αποζημιώσεων – Οκτώ αγκάθια αναζητούν λύση

Με την αυριανή καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν το Μάιο και τις πληρωμές για τους προηγούμενους μήνες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αρχίζει να κλείνει τις εκκρεμότητες που έχουν σωρευθεί από τους προηγούμενους μήνες.

Ωστόσο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) από την πλευρά της με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει ότι οι εκμισθωτές ακινήτων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, χωρίς την επίλυση των οποίων είναι αδύνατη τόσο η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος, όσο και η πληρωμή των φετινών φορολογικών υποχρεώσεών τους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, από αύριο προβλέπεται:

 • Η καταβολή της αποζημίωσης στους ιδιoκτήτες ακινήτων-φυσικά πρόσωπα που δεν έλαβαν καθόλου ενοίκιο τον περασμένο Μάιο. Το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ανέρχεται στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα, στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος.
 • Η καταβολή της αποζημίωσης σε ιδιοκτήτες για προηγούμενους μήνες του 2021 αλλά και κάποιες λίγες περιπτώσεις για το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.
 • Η καταβολή των ποσών που δικαιούνται ιδιοκτήτες οι οποίοι «επέλυσαν» το ζήτημα σχετικά με το ΙΒΑΝ του λογαριασμού τους.

Για τον Ιούνιο προβλέπεται:

 • Πλήρης απαλλαγή ενοικίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.
 • Μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο  λιανεμπόριο, για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση είναι σε αναστολή, μόνο για την κύρια κατοικία τους όπως και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Ωστόσο ακόμα δεν έχει εκδοθεί η λίστα με τους ΚΑΔ που δικαιούνται τις παραπάνω μειώσεις. Όσον αφορά στον Ιούλιο, το οικονομικό επιτελείο τονίζει ότι το μέτρο των μειωμένων ενοικίων θα αφορά έναν πολύ μικρό αριθμό επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές.

ΠΟΜΙΔΑ: 8 «αγκάθια» αναζητούν λύση

Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων με την επιστολή τους προς τους Χρήστο Σταϊκούρα, Θεόδωρο Σκυλακάκη, Απόστολο Βεσυρόπουλο και Γιώργο Πιτσιλή, επισημαίνουν ότι υπάρχουν προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης. Ειδικότερα ζητούν:

 1. Να πραγματοποιηθεί η «προκαταβολική» πληρωμή αποζημιώσεων μηνός Μαΐου 2021.
 2. Να εκδοθεί και δημοσιευτεί η απόφαση για τους ΚΑΔ του μηνός Ιουνίου 2021.
 3. Να ανακοινωθεί αν και τι θα ισχύσει στο θέμα αυτό κατά τον μήνα Ιούλιο 2021.
 4. Να ανοίξει η εφαρμογή της ΑΑΔΕ για αναδρομικές διορθώσεις μισθωτηρίων και για αρχικές δηλώσεις και διορθώσεις COVID περιόδου τόσο της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020, όσο και κυρίως των μηνών Ιανουαρίου 2021 και εφεξής.
 5. Να ανακοινωθούν οι εφαρμοστικές λεπτομέρειες και προθεσμίες της πρόσφατης εγκυκλίου για τις υπεκμισθώσεις ακινήτων και να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων. Στο πρόβλημα αυτό, σημαντικό προαπαιτούμενο είναι να μπορεί τα καθένα από τα τρία μέρη των σχέσεων αυτών (εκμισθωτής – υπεκμισθωτής – υπομισθωτής) να πληροφορηθεί τι έχουν κάνει σχετικά τα λοιπά μέρη, χωρίς να υπάρχει επίκληση φορολογικού απορρήτου, ώστε κάθε μέρος να μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του. Επίσης σε κάθε δήλωση υπεκμίσθωσης ακινήτου, συμβατική ή αυθαίρετη, θα πρέπει να ενημερώνεται ο εκμισθωτής-ιδιοκτήτης του ακινήτου. 
 6. Να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμούσες διορθώσεις λαθών, πληρωμές και συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών, ακόμη και με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών.
 7. Να δοθεί παράταση έως 31.12.2021 για την χωρίς πρόστιμο δήλωση λύσης των ανενεργών μισθώσεων ακινήτων.
 8. Προς διευκόλυνση της συμπλήρωσης του Ε2 ακινήτων με αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων, να επιτραπεί ρητά η αναγραφή του συνόλου των ετήσιων μισθωμάτων σε μια γραμμή της φόρμας. 

Πηγή: https://www.imerisia.gr


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!