Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Μελέτη από την περιφέρεια για επανένταξη των νησιών στο στόχο Ι

thumb_640

Το ποσό των σαράντα χιλιάδων ευρώ θα διαθέσει η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου για τη σύνταξη μελέτης με σκοπό την επανένταξη της περιοχής μας στο στόχο Ι.

Η μελέτη θα εκπονηθεί μετά από έρευνα την οποία θα πραγματοποιήσει το οικονομικό επιμελητήριο Δωδεκανήσου, στο πλαίσιο σύμβασης που θα συνάψει με την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και την περιφερειακή ένωση δήμων νοτίου Αιγαίου.

Μέσα από τη μελέτη θα προσδιοριστούν τα πραγματικά εισοδήματα των κατοίκων και όχι αυτά  που προέκυψαν με τον αντικειμενικό προσδιορισμό εισοδήματος και ενέταξαν την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου στο στόχο ΙΙ, ή στόχο ανταγωνιστικότητα και απασχόλησης όπως ονομάζεται σήμερα.

Σημειώνεται ότι η ΠΝΑΙ που εντάχθηκε στο στόχο ΙΙ από το 2008, διατηρεί επιφυλάξεις για την ένταξή της σε αυτόν, και η εκπόνηση της σχετικής έρευνας από το οικονομικό επιμελητήριο Δωδεκανήσου θα τεκμηριώσει ότι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου πρέπει να επανενταχθεί στο στόχο Ι.

Όπως είναι γνωστό τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής είναι χρηματοδοτικοί πόροι που διατίθενται από την ευρωπαϊκή ένωση για την υποστήριξη των φτωχότερων περιφερειών της Ευρώπης ανάλογα με το μέσο όρο του κατά κεφαλήν εισοδήματος, και με βάση αυτό οι περιφέρειες έχουν χωριστεί σε δύο κατηγορίες:
– Σε αυτές που ανήκουν στο στόχο σύγκλησης ( πρώην στόχος Ι)
– Σε αυτές που ανήκουν στο στόχο περιφερειακής ανταγωνιστικότητας (στόχος ΙΙ)

Ο πρώτος στόχος καλύπτει περιφέρειες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω από το 75% του μέσου όρου της ΕΕ και στοχεύει στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξής τους.

Χρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ και το ταμείο συνοχής. Οι προτεραιότητες στο πλαίσιο αυτού του στόχου είναι το ανθρώπινο και φυσικό κεφάλαιο, η καινοτομία, η κοινωνία της γνώσης, το περιβάλλον και η διοικητική αποδοτικότητα. Οι πιο απομακρυσμένες περιφέρειες θα επωφεληθούν από ειδική χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ.

Ο δεύτερος στόχος καλύπτει όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες της ΕΕ και αποβλέπει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της απασχόλησης και της ελκυστικότητας των περιοχών αυτών. Η καινοτομία, η προώθηση  της επιχειρηματικότητας και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν τα βασικά αντικείμενά του.
Η μελέτη θα παραδοθεί σε έξι μήνες και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Πηγή :  http://www.rodiaki.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!