Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Μετά το δακτυλικό αποτύπωμα, το εγκεφαλικό

D3DC8E4B08359B02E549C9342A8C84A6

Καταγράφοντας τις εγκεφαλικές αντιδράσεις εθελοντών την ώρα που κοιτούσαν μια σειρά από εικόνες, νευροεπιστήμονες στη Βρετανία αναφέρουν ότι πέτυχαν ακρίβεια 100% στην αναγνώριση ενός «εγκεφαλικού αποτυπώματος». Η ιδέα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μια μέρα ως μέθοδος βιομετρικής αναγνώρισης.

Η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Μπινάπτεν στη Νέα Υόρκη εξέτασε με ηλεκτροεγκεφαλογράφο 50 εθελοντές την ώρα που κοιτούσαν μια σειρά από 500 εικόνες, επιλεγμένες έτσι ώστε να προκαλούν μοναδικές αντιδράσεις σε κάθε άτομο -για παράδειγμα, ένα κομμάτι πίτσας, μια βάρκα, την ηθοποιό Αν Χάθαγουεϊ, τη λέξη «αίνιγμα».

Πράγματι, οι αντιδράσεις διέφεραν αρκετά μεταξύ των εθελοντών ώστε να μπορεί ένας υπολογιστής να τους ξεχωρίζει με ακρίβεια 100%, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση IEEE Transactions on Information Forensics and Security.

Αυτού του είδους το «εγκεφαλικό αποτύπωμα», υποστηρίζουν, θα μπορούσε να αποδειχθεί ανώτερο από άλλες βιομετρικές μετρήσεις. Τα δακτυλικά αποτυπώματα, επισημαίνουν, είναι «μη ακυρώσιμα», δηλαδή δεν μπορούν να αλλαχθούν σε περίπτωση που κάποιος καταφέρει να τα αντιγράψει. Το αποτύπωμα του εγκεφάλου, αντίθετα, μπορεί να αντικατασταθεί ανά πάσα στιγμή, για παράδειγμα μέσω της αλλαγής των εικόνων του τεστ.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι η ιδέα τους είναι απίθανο να βρει ποτέ μαζική χρήση, θα ήταν όμως ιδανική για εγκαταστάσεις ύψιστης ασφάλειας «όπως το Πεντάγωνο και τα Εργαστήρια της Πολεμικής Αεροπορίας».

Πηγή: in.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!