Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Μέτρα στήριξης πάνω από 1,3 δισ. στα νησιά του Νότιου Αιγαίου

Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της, σε εθνικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων, καθώς και Βουλευτές από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο κύκλου τηλεδιασκέψεων με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Παρουσιάστηκαν οι δράσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Παραγωγικών Φορέων ανέπτυξαν στον κο Σταϊκούρα τις θέσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους γύρω από κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας.

“Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, αλλά και ειδικότερα κατά τον τελευταίο ταραχώδη χρόνο της υγειονομικής κρίσης, βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τις στηρίζει στον βέλτιστο δυνατό βαθμό, μέσα από ένα πλέγμα έγκαιρων, συνεκτικών και αποτελεσματικών μέτρων και παρεμβάσεων. Μέτρα και παρεμβάσεις που εκτείνονται σε πολλά, διαφορετικά πεδία και τομείς, υπερβαίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία της χώρας και προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε περιοχής” ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είπε πως μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί και υλοποιηθεί μέτρα συνολικού ύψους άνω των 1,3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, υλοποιήθηκαν:

1. Παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων 

Στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από την αρχή της πανδημίας, με μέτρα συνολικού ύψους 1,253 δισ. ευρώ, που εξειδικεύονται ως εξής:

 • 724 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν συνολικά, μέσω των έξι κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 27.990 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με μέσο όρο ενίσχυσης τα 25.857 ευρώ.
 • 31 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού στις επιχειρήσεις.
 • 407 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 2.080 δάνεια, έχουν ήδη εκταμιευθεί μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.
 • 91 εκατ. ευρώ έχουν λάβει οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.

Από τα 1,253 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν συνολικά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:

 • τα 670 εκατ. ευρώ αφορούν τον Νομό Δωδεκανήσου,
 • τα 583 εκατ. ευρώ αφορούν τον Νομό Κυκλάδων.

2. Παρεμβάσεις στήριξης του αγροτικού τομέα

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχεδιάζονται και υλοποιούνται μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19. Μεταξύ άλλων, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:

Α. Χορηγήθηκαν κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με το Προσωρινό Πλαίσιο, ύψους: 

 • 389.643 ευρώ στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας.
 • 9.000 ευρώ στον τομέα της παραγωγής ανθέων.
 • 35.500 ευρώ στους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών.
 • 866.543 ευρώ στους τομείς: α) της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, β) του πρώιμου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης, γ) της ανοιξιάτικης πατάτας, δ) των θερμοκηπιακών καλλιεργειών Κρήτης σε Τομάτες, Αγγούρια και Μελιτζάνες.

Β. Καταβλήθηκαν, μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων:  

 • 1.052.800 ευρώ στους ελαιοκαλλιεργητές παραγωγής ελαιολάδου.
 • 2.746.691 ευρώ στους αλιείς για την παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους.

3. Παρεμβάσεις στα πεδία των Αποκρατικοποιήσεων και των Επενδύσεων

 • Μαρίνες/Λιμένες:

Λιμένας / Μαρίνα Μυκόνου
Προετοιμάζεται μελέτη για το σύνολο του λιμανιού και στη συνέχεια θα γίνει αξιολόγηση για τον βέλτιστο τρόπο παραχώρησης.

Μαρίνα Μανδρακίου Ρόδου
Διεξάγεται Τεχνικός και Νομικός έλεγχος για την Μαρίνα, προκειμένου να προχωρήσει απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου για έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας.

 • Ακίνητα:

Ιαματική πηγή και Ξενία Κύθνου
Βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία με e-auction και αναμένονται δεσμευτικές προσφορές στις 18/5/2021.

Αφάντου Ρόδου
Για το Νότιο Αφάντου έγινε οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής πώλησης για τουριστική ανάπτυξη τον Ιούλιο 2019. Για το Βόρειο Αφάντου αναμένεται το οικονομικό κλείσιμο μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2021.

4. Λοιπές παρεμβάσεις

 • Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κατοίκων μικρών, ακριτικών νησιών

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ επί ακινήτων, φυσικών προσώπων, φορολογικών κατοίκων Ελλάδας, των οποίων η κύρια κατοικία βρίσκεται σε μικρά ακριτικά νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.200 κατοίκων. Ορισμένα από αυτά τα νησιά ανήκουν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

 • Παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο και Χίο έως τις 30/6/2021

Η παράταση των μειωμένων συντελεστών για ακόμα ένα εξάμηνο κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να στηριχθεί η τοπική οικονομία σε αυτά τα νησιά, που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

“Με τις παραπάνω παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνολικού ύψους άνω των 1,3 δισ. ευρώ, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύουν έμπρακτα ότι, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, στηρίζουν έγκαιρα, μεθοδικά και αποφασιστικά, επιχειρήσεις, παραγωγούς και εργαζόμενους, προκειμένου να βγουν όρθιοι από τη μάχη της υγειονομικής κρίσης και κάθε άλλη δοκιμασία και πρόκληση. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, επιλύουν χρόνια προβλήματα και παθογένειες, προωθούν αποκρατικοποιήσεις και αξιοποιούν, κατά τον βέλτιστο τρόπο, τη δημόσια περιουσία. Και όλα αυτά γίνονται με “πυξίδα” την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτεραιότητες και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας της χώρας, ώστε αυτές να αποτελέσουν ισχυρές ατμομηχανές ανάπτυξης στη μετα-κορονοϊό εποχή” κατέληξε ο κος Σταϊκούρας.

Στην τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου Αντώνης Καμπουράκης και ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας των νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, οι Πρόεδροι Ενώσεων Ξενοδόχων και Τουριστικών Γραφείων, οι Πρόεδροι Εμπορικών Συλλόγων από νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, κ.ά. Από τη Σαντορίνη το “παρών” έδωσαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θήρας Αντώνης Ηλιόπουλος και ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας Νίκος Νομικός.

Τα αιτήματα του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας, ο Πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Νομικός έθεσε στον Υπουργό Οικονομικών τα εξής αιτήματα:

α. Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών κατά 33% στα νησιά μας.
β. Παράταση του μέτρου μείωσης των επαγγελματικών μισθώσεων έως τον μήνα Ιούνιο 2021.
γ. Παράταση ισχύος των συναφθέντων μισθωτηρίων επαγγελματικών μισθώσεων επί τρία έτη.
δ. Κατάργηση προκαταβολής φόρων εισοδήματος.
ε. Μείωση αντικειμενικών αξιών.
στ. Πολιτική λύση για την οριοθέτηση της καλντέρας, λόγω Κτηματολογίου.
ζ. Αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου στη Σαντορίνη.
η. Δικαιότερη κατανομή φορολογικών ελέγχων σε ολόκληρη τη Χώρα και όχι αυτοί να πραγματοποιούνται συχνότερα σε συγκεκριμένες περιοχές.


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!