Κυριακή, 11 Ιουνίου, 2023

Μια εκδοχή του λήμματος – Άνδρος

13227165_677205255767560_6810306911724287775_n

Η εισήγηση του Αρχιτέκτονα Μηχανικού Ξενοφώντα Βαλτά στο Γ΄Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες του Γ”  Διεθνούς Κυκλαδολογικού Συνεδρίου, που διεξάγεται στη Σύρο, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών. 

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν  πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από Κυκλαδίτες, Έλληνες και ξένους επιστήμονες. Οι θεματικές ενότητες που θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου για τα νησιά των Κυκλάδων και την Άνδρο είναι οι εξής:

-Περιβάλλον Φυσικό και Ανθρωπογενές (γεωλογία, γεωαρχαιολογία, χλωρίδα, πανίδα, παλαιοβοτανολογία, φυσική ανθρωπολογία, διατροφή, υγεία κτλ)

-Αρχαιολογία: νέες έρευνες στις Κυκλάδες, ειδικές μελέτες για τη Σύρο

-Συντήρηση, αναστήλωση, διαχείριση αρχαιοτήτων, μνημείων και μουσείων

-Αρχιτεκτονική – Οικισμοί

-Ιστορία – Δημογραφία

-Φιλοσοφία – Λογοτεχνία – Πνευματική Ζωή – Τέχνες

-Οικονομία, Μεταφορές, Επικοινωνία, Πόροι και Εμπορικά δίκτυα

-Κοινωνική Ανθρωπολογία, Λαϊκός Πολιτισμός, Κοινωνία, Δίκαιο: ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές

Την Κυριακή 29 Μαΐου ο κ. Ξενοφώντας Βαλτάς, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, θα παρουσιάσει την εισήγησή του  με θέμα «Μια εκδοχή του λήμματος – Άνδρος».

Το Andros Portal σας παρουσιάζει την περίληψη της ομιλίας του κ. Βαλτά ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εισηγήσεις που αφορούν στην Άνδρο. 

Ξενοφών Βαλτάς: Μια εκδοχή του λήμματος – Άνδρος 

Η παρούσα εισήγηση επιχειρεί να σχηματοποιήσει το ανδριώτικο τοπίο, όπως παρουσιάζεται αριστοτεχνικά από την κορυφαία προσωπικότητα της Ελλάδος και της Άνδρου, τον ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκο. Βάση αυτού του εγχειρήματος αποτελούν οι περιγραφές του ανδριώτικου τοπίου, όπως αυτές ξεδιπλώνονται στο ποιητικό έργο του και αποτυπώνονται μέσα από το φωτογραφικό φακό του ιδίου. Σκοπός της εργασίας είναι να εμπλουτιστούν μέσα από αυτή τη σχηματοποίηση, τα σχετικά με την Άνδρο λήμματα εξ ονόματι του ποιητή φτιάχνοντας το Εμπειρίκειο λεξικό της Άνδρου.

Έτσι το κάθε λήμμα του λεξικού θα αποτελεί το συστατικό στοιχείο που συγκροτεί το τοπίο της Άνδρου και η περιγραφή της κάθε λέξης θα είναι η συλλογή των περιγραφών του ποιητή. Ακόμη θα συνοδεύεται τις περισσότερες φορές από τη φωτογραφική αποτύπωση της εκάστοτε λέξης του λεξικού μέσα από τη ματιά του ποιητή. Με τον τρόπο αυτόν, επιχειρείται να συμπληρωθεί το λήμμα της Άνδρου όχι, με μια συνολική περιγραφή, που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε από τον ποιητή, αλλά από θραύσματα των περιγραφών και των αποτυπώσεων του, σχηματίζοντας το τοπιακό λεξιλόγιο της Άνδρου όπου αποκρυσταλλώνονται τα στοιχεία που συγκροτούν το τοπίο της.

Η διαδικασία: Αρχικά επιλέχθηκαν έργα του Εμπειρίκου και φωτογραφικό υλικό του ποιητή, τα οποία αναφέρονται στην Άνδρο. Έπειτα επιλέχθηκαν οι λέξεις που περιγράφουν το ανδριώτικο τοπίο. Η επιλογή των λέξεων αυτών έγινε με βάση το βάρος που δίνει ο ποιητής μέσα από αυτά τα έργα του και ακολούθησε η ομαδοποίηση τους, όπως φαίνεται παρακάτω:

1.η καταγωγή, του ποιητή και η ναυτοσύνη

2.το καταφύγιο

3.τα σφριγυλά αρχέτυπα

4.τα ανδριώτικα στοιχεία που συμπληρώνουν τα αρχέτυπα

Διαδώστε!

4 Σχόλια

  1. Pingback: Η αγορά της Άνδρου κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους – Νεότερα στοιχεία – Androsportal – Η φωνή της Άνδρου

  2. Pingback: Ιχθυαγορά στην Παλαιόπολη της Άνδρου: μια πρώτη προσέγγιση – Androsportal – Η φωνή της Άνδρου

  3. Pingback: Bυζαντινά εικονιστικά ανάγλυφα από την Άνδρο – Androsportal – Η φωνή της Άνδρου

  4. Pingback: Στρόφιλας Άνδρου: Η διάσωση ενός μεγάλου νησιωτικού νεολιθικού οικισμού (4500-3200 π.Χ.) – Androsportal – Η φωνή της Άνδρου

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!