Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Μια μεγάλη γιορτή γαστρονομίας από τις μαμάδες του Αιγαίου για την Ημέρα της Μητέρας, στο κέντρο της Ρόδου

59848839_2322497784630109_7625109243091222528_n

Στo πλαίσιο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης –  Νότιο Αιγαίο 2019»

Πλήθος κόσμου απόλαυσε τη γαστρονομική έκρηξη που αποκάλυψε η Ρόδος, μέσα από την πλούσια πολιτιστική παράδοση, το Σάββατο 11 Μαΐου, στις εκδηλώσεις “Aegean mamas know best” & “Aegean Gardeners”, στo πλαίσιο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, Νότιο Αιγαίο 2019» με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων.

Οι δράσεις «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα – Aegean mamas know best» και «Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου – Aegean gardeners», αποκάλυψαν τη Ροδίτικη γαστρονομία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την τοπική παράδοση και τον λαμπρό πολιτισμό του νησιού στο πέρασμα της ιστορίας, στο πλαίσιο του τίτλου της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, Νότιο Αιγαίο 2019». Πλήθος κόσμου και επισκέπτες του νησιού, απόλαυσαν αυθεντικές γεύσεις και τοπικά προϊόντα, το Σάββατο 11 Μαίου 2019 στον πεζόδρομο Πλαστήρα, δίπλα στο Ακταίον στο Μανδράκι, στις 11 το πρωί. Με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και  την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου με άξια πρέσβειρα τη σεφ Αργυρώ Μπαρμαρίγου  συνεργάστηκαν μέλη της ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων Ρόδου και συναντήθηκαν με τις μαμάδες του Αιγαίου στη χαρούμενη γαστρονομική εκδήλωση.

60007873_2322497574630130_415355463878574080_o

Την εκδήλωση άνοιξε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος  και έκλεισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Ο Περιφερειάρχης μίλησε στους συμμετέχοντες  για τον στόχο που υπηρετεί ο τίτλος της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, που κατέκτησε το Νότιο Αιγαίο και δεν είναι άλλος από την διατήρηση της ιστορίας και της τοπικής γαστρονομίας. Στην επίτευξη του στόχου αυτού, είναι πολύτιμη η συμβολή και συνεισφορά των μαμάδων και των γιαγιάδων του Αιγαίου, που κρατούν ζωντανή την γαστρονομική παράδοση και την περνούν στις νεώτερη γενιά.  «Η κουζίνα, των νησιών είναι ένας ζωντανός φορέας της ιστορίας, της παράδοσης, του πολιτισμού. Στόχος είναι να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χορούς από το χορευτικό συγκρότημα συλλόγου γυναικών Κοσκινού και την ορχήστρα: βιολί κ. Νεκτάριος Κωνσταντάκης, πλήκτρα κ. Μπάτης Νίκος, λαούτο κ. Αντωναράκης Γιώργος, κρουστά κ. Μοσκιού Βασίλης.

IMG_0024

Συμμετείχαν: ο Σύλλογος Γυναικών Κοσκινού με πρόεδρο την κα Σέβα Μαργαρίτη Καταβενάκη με μεγάλη συμμετοχή στη διοργάνωση, ο σύλλογος γυναικών Μασσάρων «οι Μασσαρενές» με πρόεδρο την κα Ευαγγελία Αβδελή, ο συλλογος γυναικών Σορωνής με πρόεδρο την κα Ελένη Θωμάτου, ο σύλλογος γυναικών Ιαλυσού με πρόεδρο την κα Ελένη Τσίκκη, ο πολιτιστικός σύλλογος Έμπωνας με πρόεδρο την κα Μαρία Αντωνάκη, ο σύλλογος πολιτισμού και περιβάλλοντος Αφάντου «Η Παναγία Καθολική» με πρόεδρο τον κ. Σταμάτη Παπανικόλα, οι κυρίες Παρασκευή Λόγγου, και Μάρω Δοντά από τα Αφάντου και το Irene Palace Beach Resort, πολιτιστικός σύλλογος Διμυλιάς, Ελεούσας «το Φουντουκλί» με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Τόππο o πολιτιστικός σύλλογος Μεσαναγρού με πρόεδρο τον κ. Τριαντάφυλλο Γεωργιάδη.

Μαγείρεψαν από το Σύλλογο Γυναικών Κοσκινού, φάβα με σύβραση, σπανακόπιτες κισκινιάτικες τηγανιτές, πληγούρι με χοιρινό, ρεβύθια με κατσίκι, γίγαντες με χοιρινό, φακές με μάτσι, πιτταρούδια, κοσκινιάτικο παξιμάδι, γιαπράκια, τηγανιτά του κεπουλιού, μακούκι -τηγανίτες παραδοσιακές, οι κυρίες: Φαίδρα Βλαστού, Τσαμπίκα Μουστάκα, Σταματία Τριανταφύλλου, Τσαμπίκα Τσοπανάκη, Ηράκλεια Χατζηαντώνη, Ευδοκία Μαργαρίτη, Σέβα Καταβενάκη. Όπως είπαν: «Η μια έβαλε τον πούντο της, η άλλη τη θωριά της κι η τρίτη η μικρότερη την πορπατηξιά της».

IMG_9979

Στο Σύλλογο Γυναικών Μασάρων «οι Μασαρενές,  ετοίμασαν αριάνους τρουσί, ματσόγαλο, παραδοσιακή σαλάτα με ρέγγα, κατσικάκι στιφάδο, αυγά του φούρνου, ελιές, κάπαρη, κουλούρια με ασκινόκαρπο, οι κυρίες: Αβδελή Ευαγγελία, Ελευθερία Χατζηαντώνη, Θεανώ και Σταματία Κουρτσάκη, Εμμανουέλα Ελιαδάκη.

Ο Σύλλογος Γυναικών Σορωνής, μαγείρεψε κολοκυθοκεφτέδες, σφουγγάτο, καμπαμά, ντολμαδάκια, σκάδια, γλυκά κουταλιού περγαμόντο, νεράτζι, χωριάτικο ψωμί, πασκαλιάτικες κουλούρες, λικέρ ρόδι. Συμμετείχαν οι Παρασκευή Μπέλλου, Αθηνά Διακοσταυριανού, Χρύσα Τομάζου, Σοφία Λαού, Τσαμπίκα Φεσάκη, Σταματία Μαστή, Δέσποινα Μπονιάτη, Βάσω Καραγιάννη, Φαίδρα Φτάκλα και ο κ. Γιώργος Πολεμικός με τη μία κουλούρα.

Ο Σύλλογος Γυναικών Ιαλυσσού ετοίμασε, κουλούρια ανεβατά και βουτυρένια, πίτες με ψαράκια, καραβόλους, φακή με σύβραση, κουκιά με σκορδαλιά, αμμολώχους, ασουρέ, μοσχοπουγγια, αχλαδάκια με αμύγδαλο και ζάχαρη. Μαγείρεψαν οι κυρίες: Καλλιόπη Φαρμακίδη, Νίκη Λεριά, Άννα Καστανάκη, Ειρήνη Βασιλαρά, Κική Μανιά, Βάσω Κλαδίτη, Ελένη Τσίκκη. Η κα Σμαράγδη Μπιλιώτη έδειξε κοπή κρέατος όπως έκαναν παλιά για τα ντολμαδάκια και τα κεφτεδάκια.

IMG_9941

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Έμπωνας μαγείρεψε : Μουσταλευριά, μουστοκούλουρα, κουλούρια ζυμαρένα, της ώρας και πορτοκαλιού. Πλαστά μακαρόνια με σύβραση, πλαστά μάτσι, μαγγούρες, πιταρούδια, σφογγάτο, κεφτεδάκια, μόπλευρα ομελέτα, σούσουνους ομελέτα, ντολμαδάκια, χορτόπιτες, νεβατές πίτες, λαμπριώτη, τουρλού τουρλού στο τηγάνι, χωριάτικο ψωμί, λαζαράκια, σκάδια με σησάμι και καρύδια, πιργούρι, τραχανά με κόκορα, κάπαρη, ελιές σπαστές και νερατζάτες, γλυκά του κουταλιού, σταφύλι, κυδώνι, δροσάπι (αχλάδι), κίτρο, πορτοκάλι. Λικέρ από φρούτα και βότανα, μύρτο, λεμόνι, κίτρο. Κρασί, σούμα από το παραδοσιακό αποστακτήριο Μανωλάκη Μιχάλη. Συμμετείχαν: Μαρτάκη Δέσποινα, Κοντουδάκη Μαρία και Παναγιούλα, Σεβδαλλάκη Δέσποινα, Δεληγιαννάκη Δέσποινα, Ζιάκη Γραμματική, Μπάκη Ειρήνη, Μαυρουδή Ιωάννα, Ζιάκη Θάλεια, Μαστροσαββάκη Κατερίνα, Μαρία Αντωνάκη.

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διμυλιάς, Ελεούσας «το Φουντουκλί» ετοίμασε η Μαρία και ο Γιώργος Γιορδαμνής, αρνί με χόνδρο στο φούρνο, πιταρούδια, κατσικάκι με ρεβύθιια, φασολάδα και κουλουρία ζωντανά.

Ο Σύλλογος Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Αφάντου «Η Παναγία Καθολική», ετοίμασε παστίτσιο, αρνάκι καπαμά, τηγανίτες «κεφτέδες», ψωμί, κρασάτο κοτόπουλο με πατάτες, κρέας με πατάτες στο φούρνο, γιαπράκια, πιταρούδια και λεντουρίδια, καραβόλοι γιαχνί, ξεροτήγανα, αριάνους σκορδαλιά, γαμοπίλαφο, κατσικάκι με ρεβύθια, φασόλια με κρέας στο φούρνο και διάφορα τηγανικά σκορδαλιά, ελιόψωμα, αλευριά, λόπια, μουσακάς, καραόλοι τηγανιτοί, αγγινάρες σφουγγάτο,  γλυκό τριαντάφυλλο και κίτρο, νεράτζι, γλυκό χρυσόμηλο, λικέρ λεμόνι, λεσφακιά, κυδώνι, κεράσι, φράουλα.  Μαγείρεψαν οι κυρίες Καθολική Παγκά, Καλογήρου Δέσποινα, Χρυσάνθη Παπασάββα, Κατερίνα Ζαφείρη, Θεοδώρα Σαββάκη, Ντίνα Μουστάκα, Δέσποινα Χρυσοπούλου, Ειρήνη Χαρτερού, Ειρήνη Αρχαγγελίτη, Παρασκευή Ειρήνης, Μανθαλάκη Βαρβάρα, Καπάκα Γεωργία, Ειρήνη Μαννέτα, Μπαρμπαλή Φλώρα, Κουρζάκη Τσαμπίκα, Πολίτη Γεωργία, Δέσποινα Ανθούλα και ο κ. Μανθαιάκης Παναγιώτης. Συμμετείχαν οι κυρίες Παρασκευή Λόγου με τις ελιένες και η Μάρω Δοντά με τα χόρτα σύβραση.

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαναγρού, το μέλος κα Καθολική Καραγιάννη, έδειξε την παρασκευή της κουλουρίας με το άνοιγμα του φύλλου, τσούκα, ξεροτήγανα και κουλουρία.

IMG_9930

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων, συνδιοργανωτής στη δράση με πρόεδρο τον σεφ Νίκο Χριστοφόρου και τα μέλη που μαγείρεψαν για τον κόσμο, σεφ: Ευριπίδη Γκόγκο, Γιωργουδιό Μιχάλη, Μανώλη Γιορδαμή, Αντώνη Γαλανό και την Κατερίνα Καραγιάννη.

Από την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου παραβρέθηκε ο αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Μαριεττάκης.

Σημαντική η συμμετοχή επιχειρήσεων με παραδοσιακά και τοπικά προϊόντα: Λαδόμυλος, Χειρομύλια, το Φίλεμα που έδειξε την παρασκευή του μελεκουνιού με την αυθεντική συνταγή, το Άρτος και Παράδοση, Natura Rodos.

Χαρούμενη και ουσιαστική η συμμετοχή του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, έδωσε την ευκαιρία για ενημέρωση των μικρών κηπουρών του Αιγαίου σχετικά με τα εποχικά φυτά, τους παραδοσιακούς σπόρους, τα αρωματικά και τα βότανα. Πραγματοποιήθηκε φύτεμα και με την ευκαιρία της Εορτής της Μητέρας που ακολούθησε την επόμενη ημέρα, μοιράστηκαν από το Περιφερειακό φυτώριο Νοτίου Αιγαίου, τον διευθυντή κ. Νίκο Ρένεση και την ομάδα του, ανθοφόρα φυτά με ευχές σε όλες τις μαμάδες που παραβρέθηκαν. Τα παιδιά συνέχισαν με το ζυμαράκι τους και έπλασαν με την καθοδήγηση των σεφ τα ελιοψωμάκια τους.

Τη σύνδεση της νησιώτικης κουζίνας με την υγιεινή διατροφή, έκανε η κα Χρύσα Καραγιάννη, πρόεδρος της Ένωσης Διατολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος, Παράρτημα Νοτίου Αιγαίου, με την επιστημονική τεκμηρίωση της αξίας της Αιγαιακής – Μεσογειακής διατροφής που χαρακτηρίζεται από γεύσεις, παράδοση, τοπικά προϊόντα κάθε νησιού. Γίνεται το πρότυπο διατροφής για τα μέγιστα οφέλη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό και τη γαστρονομική αξία της. Όλα αυτά αναδεικνύονται μέσα από τον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» που κατέχει το Νότιο Αιγαίο.

Οι «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα – Aegean mamas know best» και «Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου – Aegean gardeners», συνέχισαν τη δράση τους σε σχολεία της Ρόδου.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα κατά τόπους επαρχεία και τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι εκπαιδευτικές δράσεις των «μικρών κηπουρών του Αιγαίου» πραγματοποιούνται από το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου.

Χορηγός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια και η BMW Σπανός Α.Ε. Αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines

 

Το Γραφείο Τύπου

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!