Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Μήνυση κατά αγνώστων για τις πυρκαγιές από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Παράταξης «Ανδριακή Ενότητα» κ. Γιάννη Μαλταμπέ

PicMonkey Collage

Σε μήνυση κατά αγνώστων για τις πυρκαγιές που έπληξαν το νησί μας το τελευταίο διάστημα, αναμένεται να προβεί ο Πρόεδρος της Δημοτικής Παράταξης «Ανδριακή Ενότητα» κ. Γιάννης Μαλταμπές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετική επιστολή του προς τον Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ν. Αιγαίου για τις πυρκαγιές θα ακολουθήσει ως πολιτικώς ενάγων όλη την ποινική προετοιμασία ώστε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία αναζήτησης των «γνωστών» «αγνώστων», ώστε να τιμωρηθεί παραδειγματικά η καταστροφική απερισκεψία, αμέλεια, αδιαφορία που μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποβεί μοιραία.

Ο ίδιος επισημάνει την ανάγκη αναβάθμισης του Π.Κ. Άνδρου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία, ξεκαθαρίζοντας πως λόγω της πλούσιας βλάστησης, των πολλών οικισμών καθώς και της μεγάλης έκτασης, δεν δύναται να καλυφθεί  από τον περιορισμένο αριθμό πυροσβεστών που υπηρετούν στην Άνδρο με συνέπεια κάθε φορά που εκδηλώνεται μεγάλη πυρκαγιά να απαιτείται η αρωγή δυνάμεων πυροσβεστών και οχημάτων από την Αθήνα και άλλες περιοχές που σημαίνει καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του φαινομένου και μεγάλο κόστος. 

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Μαλταμπέ έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ν. Αιγαίου,

Θερμά συγχαρητήρια για τον άρτιο συντονισμό του δύσκολου έργου κατάσβεσης των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στην Άνδρο από 17 έως 19 Οκτωβρίου 2014 και επιτελέσθηκε από τον επικεφαλής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου κ. Χρήστο Παπαϊωάννου που με αυτοθυσία και απόλυτο επαγγελματισμό συντόνισε τόσο τους πυροσβέστες και την ομάδα εθελοντών της Άνδρου όσο και τους πυροσβέστες και τα οχήματα που ύστερα από έκκλησή του κατέφθασαν στο νησί προκειμένου να συνδράμουν ώστε η φωτιά να μην απειλήσει οικίες και να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Τελικά ύστερα από πολλές ώρες και την αρωγή  πυροσβεστικών δυνάμεων αέρος, οχημάτων, πυροσβεστών και εθελοντικών ομάδων  η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο παρά την ενίσχυση των ανέμων.

Τα αίτια καθώς και τα πρόσωπα είναι κοινώς γνωστά εδώ και χρόνια αλλά κανείς δεν τολμά να τα καταγγείλει. Από το 2002-2010 επί της θητείας μου ως Επάρχου Άνδρου μέχρι σήμερα την ίδια περίοδο, σχεδόν πάντα στις ίδιες περιοχές εκδηλώνονται πυρκαγιές με άμεση συνέπεια τεράστιες  καταστροφές στην πλούσια βλάστηση του νησιού αλλά και βραχυχρόνια, με τις έντονες βροχοπτώσεις του φθινοπώρου και τα πλημμυρικά φαινόμενα, ως απόρροια της καμένης γης, ανυπολόγιστες ζημιές σε οδικό δίκτυο καθώς συχνά και σε οικίες, ζωικό και φυσικό περιβάλλον. Φαινόμενα που εν τέλει απειλούν  την ανθρώπινη ζωή!

Ως εκ τούτου και προκειμένου να μπει ένα τέλος σ΄ όλη αυτή την  περιβαλλοντική καταστροφή που απειλή τον άνθρωπο θα προβώ σε μήνυση κατά αγνώστων, προτείνοντας  μάρτυρες  και ακολουθώντας ως πολιτικώς ενάγων όλη την ποινική προετοιμασία ώστε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία αναζήτησης των «γνωστών» «αγνώστων» που αριθμούν πανανδριακά σε λιγότερους από τα δάκτυλα των δύο χεριών μας, ώστε να τιμωρηθεί παραδειγματικά η καταστροφική απερισκεψία, αμέλεια, αδιαφορία που μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποβεί μοιραία και να στερήσει τη ζωή του συνανθρώπου ή και να του καταστρέψει την περιουσία που για μία ολόκληρη ζωή μόχθησε για να την αποκτήσει ή ακόμα και να μολύνει την γη και τον αέρα που επέλεξε να ζήσει.

Εν κατακλείδι και ύστερα από την επί τόπια παρουσία μου το Σάββατο 18 Αυγούστου στην πυρκαγιά συγχαίρω τον Προϊστάμενο κ. Χρήστο Παπαϊωάννου και τους πυροσβέστες του Π.Κ. Άνδρου, τους εθελοντές πυροσβέστες του νησιού, τον Αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Λάσκαρη,  τον πλοιοκτήτη της εταιρίας FastFerriesκ. Θ. Παναγιωτάκη για τη μεταφορά των πυροσβεστικών οχημάτων, των πυροσβεστών και τον εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης με το Ε/Γ-Ο/Γ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. στην Άνδρο και φυσικά τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος Αντιστράτηγο Π.Σ. Βασίλειο Παπαγεωργίου για την αποστολή αεροπλάνων, πυροσβεστών  και πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και για την προσωπική του επίσκεψη στα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Τέλος για άλλη μία φορά θα επισημάνω την ανάγκη αναβάθμισης του Π.Κ. Άνδρου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία, διότι το νησί μας λόγω της πλούσιας βλάστησης, των πολλών οικισμών καθώς και της μεγάλης έκτασης, δεν δύναται να καλυφθεί  από τον περιορισμένο αριθμό πυροσβεστών που υπηρετούν στην Άνδρο με συνέπεια κάθε φορά που εκδηλώνεται μεγάλη πυρκαγιά να απαιτείται η αρωγή δυνάμεων πυροσβεστών και οχημάτων από την Αθήνα και άλλες περιοχές που σημαίνει καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του φαινομένου και μεγάλο κόστος. Είναι η βέλτιστη λύση ώστε  η επάνδρωση της Πυροσβεστικής Άνδρου με μεγαλύτερη δύναμη σε άτομα, με περισσότερα οχήματα καθώς και η εξεύρεση από πλευράς Δήμου Άνδρου κατάλληλου κτιρίου σε κεντροβαρές σημείο του νησιού που να καλύπτει τις ανάγκες για τη στέγασή της, να λειτουργήσει προς όφελος του νησιού γενικότερα.

Με τιμή

Ιωάννης Α. Μαλταμπές

Πρόεδρος της Δημοτικής Παράταξης «Ανδριακή Ενότητα»

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!