Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Μητέρα, μάνα, μαμά..σαν να λέμε τρυφερότητα, ανιδιοτέλεια, γενναιοδωρία..

10291107_996321117106707_8279768200730536918_n

Του Σάκη Χαλβαντζή

Η γιορτή της μητέρας είναι ημέρα αφιερωμένη στη μητρότητα, το μητρικό δεσμό και την επιρροή που άσκησε ο ρόλος της στην εν γένει κοινωνία μας.

Μητέρα, μάνα, μαμά είναι λέξεις που ξεχειλίζουν από τρυφερότητα, ανιδιοτέλεια, γενναιοδωρία και δοτικότητα!

Ένας ανυπέρβλητος «δεσμός» που δημιουργήθηκε και υμνήθηκε όσο ελάχιστοι στη λογοτεχνία, στη ποίηση, στο θέατρο. Αποτέλεσε και αποτελεί πηγή έμπνευσης για πλειάδες καλλιτέχνες.

Αρκεί να σκεφτείτε πως δε νοείται επιβίωση για κανένα πλάσμα επάνω στο πλανήτη, που δεν είναι συνδεδεμένο με μια τροφό. Ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής του αυτό παίρνει τη μορφή αναγκαιότητας. Γεννιόμαστε κι ερχόμαστε σε αυτό το εξελικτικό περιβάλλον «θέλοντας» μάνα, αναζητώντας τη.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το βρέφος αλληλεπιδρά ενστικτωδώς επάνω στο μητρικό στήθος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο επίσης, που μετέπειτα ως ενήλικοι άνδρες αλληλεπιδρούμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο επάνω στο γυναικείο στήθος. Το μητρικό ένστικτο εξακολουθεί να υφίσταται έως και τα τελευταία χρόνια της ζωής του ανθρώπου!

Είναι τόσο ισχυρό που δεν περιορίζεται μονάχα στη βιολογική μητρότητα και στην ανατροφή των βιολογικών παιδιών. Υπάρχουν παραδείγματα «ανάδοχης μάνας» που μέσα από τη φροντίδα και το μεγάλωμα παιδιών κατάφεραν να αναπτύξουν συναισθήματα μητρικής αγάπης, στο ίδιο βαθμό που θα τα εξέφραζε η βιολογική τους μάνα.

Υπενθυμίστε λοιπόν στον εαυτό σας τη σημασία που έχει η ύπαρξη της ημέρας αυτής. Αναλογιστείτε τι πραγματικά έχει περάσει η σημαντικότερη φιγούρα της ζωής όλων μας και αφήστε σε δεύτερη μοίρα τα γυαλιστερά δώρα, τα λουλούδια με τη μικρή διάρκεια ζωής κι όλα εκείνα που από μόνα τους δίνουν μονάχα ανεπιθύμητη διάσταση στην ημέρα τούτη.

Χαρίστε της μια μεγάλη αγκαλιά κι ένα ζεστό φιλί! Βγείτε από τη δίνη της ρουτίνας και περάστε χρόνο μαζί της. Όχι μόνο σήμερα…
Άλλωστε κι η ίδια είναι και θα είναι πάντα δίπλα μας. Όχι μόνο σήμερα…

Χρόνια πολλά σε όλες τις «μάνες» του κόσμου!!!

αναπνοες

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!