Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Μόνο σε Ελλάδα, Γαλλία και Μάλτα φόρος στο κρασί

9600CD266FC46E0D0FBD9A4FD356E090

Η Ελλάδα μαζί με τη Γαλλία και τη Μάλτα είναι οι μόνες χώρες της Νότιας Ευρώπης που επιβάλλουν ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο μη αφρώδες κρασί.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο υψηλότερος συντελεστής επιβάλλεται στην Ιρλανδία (έως 616 ευρώ το εκατόλιτρο) και ο χαμηλότερος, στη Γαλλία (3,75 ευρώ το εκατόλιτρο). Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας επιβλήθηκε τελικά ΕΦ ύψους 20 ευρώ το εκατόλιτρο.

Εκτός από αυτές τις χώρες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι χώρες που επιβάλλουν ΕΦΚ στο κρασί είναι το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Αγγλία.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι τα δεδομένα στη φορολόγηση του αφρώδους οίνου, ο οποίος υπόκειται σε ΕΦΚ στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. είναι διαφορετικά. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν επιβάλλουν ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αφρώδες κρασί είναι η Βουλγαρία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Σλοβενία. Ο συντελεστής κυμαίνεται από 9,29 ευρώ το εκατόλιτρο στη Γαλλία έως και 849 ευρώ το εκατόλιτρο στην Ιρλανδία.

Το κόστος συμμόρφωσης των επιχειρήσεων με την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί μπορεί να καταστεί υψηλό, συγκριτικά με τα φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν, λόγω της ιδιομορφίας της ελληνικής αγοράς και του μεγάλου ποσοστού χύμα κρασιού που κυκλοφορεί. Ιδιαίτερα, το κόστος δημιουργίας φορολογικών αποθηκών (διοικητικό κόστος, εγγυήσεις κ.λπ.), ενδέχεται να πλήξει σημαντικά μικρές μονάδες

Πηγή: http://www.agronews.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!