Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο για την «πράσινη» Αστυπάλαια

Ξεκινά να υλοποιείται το πιλοτικό πρόγραμμα της ηλεκτροκίνησης και ενεργειακής αυτονόμησης με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα της Αστυπάλαιας. 

Από χθες, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, βρίσκεται στο νησί μαζί με αξιωματούχους των τεσσάρων συναρμόδιων υπουργείων και τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της Volkswagen με στόχο τη δρομολόγηση των εργασιών.

«Εννοούμε αυτά που λέμε και τα κάνουμε πράξη» τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

Όπως εξήγησε, πραγματοποιήθηκαν πολλές συναντήσεις με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον δήμο και τους παράγοντες του νησιού, τους οδηγούς των λεωφορείων, τους ιδιοκτήτες ταξί, τους επιχειρηματίες ενοικιαζόμενων ΙΧ και δικύκλων, όλες τις κατηγορίες εργαζομένων που εμπλέκονται στο πρόγραμμα. 

«Μπαίνουμε στη φάση της υλοποίησης, δημιουργήσαμε ομάδες εργασίας. Η κάθε ομάδα εργασίας θα ασχοληθεί με τον δικό της πυλώνα, της ηλεκτροκίνησης, της υβριδικής παραγωγής ενέργειας, των συγκοινωνιών» διευκρίνησε ο ίδιος.

«Ξεκινάμε με τις συγκοινωνίες, την ηλεκτροκίνηση, με το πρόγραμμα επιδότησης από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, με ειδικές τιμές από τη Volkswagen για τα αυτοκίνητα που θα πουληθούν στο νησί και βεβαίως με την ενημέρωση των κατοίκων, οι οποίοι πρέπει να αντιληφθούν το πλήρες πρόγραμμα, πώς είναι, τι ισχύει και τι σημαίνει γι’ αυτούς. Να καταλάβουν τα ωφελήματα, τα οποία οι ίδιοι θα έχουν και βεβαιως να συνειδητοποιήσουν τα ωφελήματα που θα έχει η χώρα μας πίσω από αυτό» σημείωσε ο κ. Φραγκογιάννης. 

Ειδικότερα για τους κατοίκους, επεσήμανε ότι αυτοί έχουν αντιληφθεί το εγχείρημα και το έχουν αγκαλιάσει, «καταλαβαίνουν τι σημαίνει για τη ζωή τους, πώς τους τη βελτιώνει, αλλά και τη σημασία που έχει για τη χώρα μας. Και δεν είναι πολύ δύσκολο, γιατί θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους με καινούρια ηλεκτρικά. Καταλαβαίνουν, επίσης, τι σημαίνει για τις συγκοινωνίες. Φανταστείτε, για παράδειγμα, αυτόν που περιμένει τον Γενάρη μήνα μέσα στη βροχή και το κρύο ένα λεωφορείο που περνάει κάθε μισή ή μία ώρα να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να καλέσει ένα ηλεκτρικό βανάκι να έρθει να τον πάρει από εκεί που είναι και να τον πάει εκεί που θέλει, 24 ώρες το 24ωρο».

«Μιλάμε για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, μιλάμε για μία εικόνα από το μέλλον σήμερα», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα της πράσινης Αστυπάλαιας έχει αποκτήσει, όπως διαπιστώνει ο ίδιος, μία τεράστια φήμη ανά τον κόσμο, από την Αυστραλία και τη Μαλαισία μέχρι την Αμερική και την Ευρώπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον.

Σημείωνεται ότι το πρόγραμμα, που ξεκινά άμεσα, θα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια.

Πηγή: Καθημερινή


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!