Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Ν. Συρμαλένιος: «Μικρές εγκαταστάσεις ΑΠΕ χρειάζονται τα νησιά των Κυκλάδων»

38917

Τοποθέτηση Νίκου Συρμαλένιου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 

Μικρές εγκαταστάσεις, με ανάπτυξη υβριδικών συστημάτων είτε με αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας είτε με μικρά φράγματα, θα μπορούν να δώσουν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά των Κυκλάδων και θα πρέπει να υποστηριχθούν, όπως δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Ο Ν. Συρμαλένιος δήλωσε ότι πράγματι γίνεται προσπάθεια από διάφορους φορείς και από το Επιμελητήριο των Κυκλάδων και από άλλους φορείς, συνεταιριστικούς κ.λπ., να δημιουργηθούν αυτές οι εγκαταστάσεις, προσθέτοντας: «Αν υπάρχουν εκκρεμείς νομοθετικές ρυθμίσεις, που δεν έχουν γίνει ακόμη, θα παρακαλούσα την ηγεσία του Υπουργείου να τις δει, να προχωρήσουν γρήγορα, ούτως ώστε να μην ολιγωρούμε στην ανάπτυξη αυτών των μικρών εγκαταστάσεων, που μέσω των Α.Π.Ε. μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της κατανάλωσης».

Ο Ν. Συρμαλένιος δήλωσε επίσης, μεταξύ άλλων: «Προφανώς είμαστε υπέρ της διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, όμως και στις Κυκλάδες, παρότι πράγματι το έργο προχωράει, δεν θα καλύψει όλα τα νησιά. Υπάρχουν νησιά μεγάλα, όπως η Σαντορίνη και η Μήλος, δευτερευόντως, μιλώ από άποψη μεγέθους, που μένουν απέξω, για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διαδρομή της διασύνδεσης ή με τις δυνατότητες.  Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα και δεν ξέρω, κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει σ” αυτή τη φάση, όμως, νομίζω ότι πράγματι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αξιοποίησης των Α.Π.Ε., αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι πρέπει να μιλάμε πάντα για Α.Π.Ε. μικρού μεγέθους και όχι γιγαντιαία αιολικά πάρκα, τα οποία κάποιοι επιχειρηματίες θέλησαν, και πήραν έγκριση από την ΡΑΕ παλαιότερα, να προχωρήσουν. Το λέω αυτό, γιατί υπήρχε στο σχεδιασμό και η δημιουργία τεσσάρων πολύ μεγάλων αιολικών πάρκων στην Πάρο, στη Νάξο, στην Άνδρο και στην Τήνο, που τα δύο τελευταία χρόνια, τουλάχιστον απ” ό,τι έχω καταλάβει, έχουν «παγώσει». Εκκρεμεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και από τους δήμους και από την περιφέρεια, κάτι το οποίο σημαίνει ότι είναι πάνδημη η αντίθεση στα μεγάλα αιολικά πάρκα, ενώ αντίθετα είμαστε υπέρ των μικρών εγκαταστάσεων από Α.Π.Ε. διαφόρων μορφών και όχι μόνο αιολικής ενέργειας».

Ο Ν. Συρμαλένιος στην τοποθέτησή του έκανε λόγο και για το Νεώριο, αναφέροντας τα εξής: «Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να κρατήσουμε το Νεώριο ανοιχτό και η διοίκηση της Δ.Ε.Η., παρά την σκληρή και δικαιολογημένη στάση της στα χρέη του Νεωρίου, κάνει στο τέλος κάποιες διευκολύνσεις. Διότι, πραγματικά μιλάμε για ένα νησί που εάν κλείσει το Νεώριο, θα έχουμε το τεράστιο πρόβλημα με τους 350 έκτακτους και μόνιμους εργαζομένους».

Τέλος, ευχαρίστησε τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνο Σκουρλέτη, διότι, όπως είπε, «με απόφασή του στις 23 Φεβρουαρίου, δίνει ανταποδοτικά τέλη 4 χρόνων – από το 2010 έως το 2014 – σε περιοχές και χωριά νησιών, όπως η Νάξος, η Πάρος, η Σύρος και η Μήλος, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ποσό που κυμαίνεται γύρω στα 18 εκατ. ευρώ, που επιμερίζεται με αντισταθμιστικά οφέλη στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και θα αρχίσει να καταβάλεται μετά από ένα μήνα και αφού υπάρξει μια περίοδος κατάθεσης τυχόν ενστάσεων γύρω από αυτό το θέμα».

Διαδώστε!

1 Σχόλιο

 1. vathi larigi

  Κύριε syrmalenio ξεχάσατε να αναφέρεται ποιοι έχουν όφελος τελικά από την δημιουργία πολλών αιολικών πάρκων στο νησί μας , φυσικά οι επιχειρηματίες και οι υπάλληλοι τους στην Άνδρο βλέπε τοπικοί αυτοδιοίκηση και θα καταλάβεις γιατί ο κ.θωμας έχει αυτή την στάση προς τους πατριώτες του .
  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΟΥ
  ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΑΡΧΟΥ
  Άνδρος, 13.5.2015
  Αριθ.Πρωτ.:1613/57621
  Ταχ. Δ/νση : Άνδρος
  Ταχ. Κώδικας : 84500
  Τηλέφωνο : 22823.61222
  Fax. : 22820.22216 Προς: 1. τον Δήμαρχο Άνδρου
  κ. Θεοδόση Σουσούδη
  2. τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Άνδρου
  κ. Κυριάκο Θωμά
  Κοιν: 1.Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης
  κ. Νικόλαο Θεολόγου
  2.Επικεφαλής Ελάσσονος
  Αντιπολίτευσης
  κ. Ιωάννη Καπάκη

  ΘΕΜΑ: Ορισμός ημερομηνίας διεξαγωγής συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου για το έργο «Χωροταξία ΑΠΕ νήσου Άνδρου»
  ΣΧΕΤ: Το Αριθ.Πρωτ.:1119/4596, 15.4.2015 έγγραφό μας

  Σε συνέχεια του email του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου στο οποίο ζητά να οριστεί το συντομότερο δυνατό μια συνάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου με τους μελετητές του έργου «Χωροταξία ΑΠΕ σε νησιά του Αιγαίου» που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να γίνει εκτενής ενημέρωση από το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου και το Παν/μιο Θεσσαλίας, για το περιεχόμενο της εν λόγω μελέτης και την πρόταση δημιουργίας Περιφερειακού Πάρκου,
  καθώς και ύστερα από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου περί απόρριψης της μελέτης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας σχετικά με τα αιολικά πάρκα και την απόφασή σας να προβείτε σε μελέτη ενεργειακού σχεδιασμού νήσου Άνδρου,
  παρακαλούμε όπως άμεσα ορίσετε ημερομηνία διεξαγωγής Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να βρεθούν θεσμικοί τρόποι για πιθανές τροποποιήσεις – αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς.
  Από το να εξαιρεθεί το νησί μας από τη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θεωρώ βέλτιστη λύση να περιλαμβάνεται η αντιπρότασή μας.

  Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΟΤΣΑΡΗΣ
  Τελικα η Άνδρος με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου στης 28/07/2015 εξαιρέθηκε από τον έλεγχο του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας διότι δεν είχε αντιπρόταση από τον δήμο Άνδρου παρά την ενόχληση του έπαρχου Άνδρου και άλλων ,οι κύριοι της δημοτικής αρχής σφύριζαν αδιάφορα ,και έτσι η Άνδρος εξαιρέθηκε ,ενώ αντίθετα όλα τα άλλα νησιά εντάχθηκαν .

  Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!