Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Ν. Συρμαλένιος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλλει σε λύσεις επαναφοράς του ΠΙΙΕΤ στην προτέρα προ του ν. 4301/14 κατάσταση

αρχείο λήψης

Ο Νίκος Συρμαλένιος συμμετείχε χθες στο Υπουργείο Παιδείας, σε συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας της συντονιστικής επιτροπής των Τηνίων και του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλατζή, για την επαναφορά του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ) στην προτέρα θεσμική του κατάσταση.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς επιτροπής Τηνίων ο δήμαρχος Σίμος Ορφανός, ο έπαρχος Γιάννης Γιαγιάς, ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Σώχος και ο δημοσιογράφος Ξενοφών Μπρουτζάκης. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Σπύρος Σπυρίδωνος καθώς και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νίκος Κοντογεώργης.

Στη συζήτηση εκτέθηκαν οι απόψεις των δύο πλευρών και οι αντιθέσεις τόσο στη διαδικασία, όσο και στην ουσία των τροπολογιών του ν. 4301/14, ενώ η μόνη βασική συμφωνία επήλθε στην γενική παραδοχή του χαρακτήρα του ΠΙΙΕΤ, ως ιδιάζον Εθνικό και Θρησκευτικό Ίδρυμα ΝΠΔΔ, εποπτευόμενο από το κράτος. Συμφωνήθηκε επίσης να συσταθεί επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των δύο πλευρών, παρουσία και εκπροσώπου της εκκλησίας, η οποία θα αναλάβει το έργο της καταγραφής και ανταλλαγής νομικών επιχειρημάτων για την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.

Στη συνέχεια, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της ενισχυμένης ψήφου του Μητροπολίτη στη διοικούσα επιτροπή του Ιδρύματος, καθώς και στη συμμετοχή του στην επιτροπή διορισμού του διευθυντή της Σχολής Μαρμαρογλυπτικής του Πύργου, χωρίς να επέλθει ουσιαστική συμφωνία.

 

Στην τοποθέτησή του, ο Νίκος Συρμαλένιος άσκησε δριμεία κριτική στη μεθοδολογία των τροπολογιών, που χωρίς καμιά διαβούλευση ούτε με το δήμο, ούτε καν με τη διοικούσα επιτροπή του Ιδρύματος, ψηφίστηκαν στη βουλή με διαδικασίες εξπρές, προφανώς παρακάμπτοντας τις αναμενόμενες αντιδράσεις της τηνιακής κοινωνίας. Επεσήμανε επίσης ότι αν υπήρχε διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους, τα πράγματα θα ήταν ξεκάθαρα, κάτι που μπορεί και που πρέπει να συμβεί, με την επαναφορά του χαρακτήρα και του ρόλου του ΠΙΙΕΤ στην προηγούμενη προ του ν. 4301/14 κατάσταση. Τέλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμπαρασταθεί στον αγώνα της τηνιακής κοινωνίας για τον παραπάνω στόχο και θα συμβάλλει σε όποια λύση οδηγεί σ´ αυτή την κατεύθυνση.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!