Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Ν. Συρμαλένιος: Ανάγκη για επείγουσες ενέργειες για τη δυνατότητα υγειονομικά ασφαλούς μετάβασης επαγγελματιών στα νησιά

Άνθρωποι κάθονται μπροστά από ένα ακινητοποιημένο πλοίο, κατά τη διάρκεια 24ωρης απεργίας, που προκύρηξε η ΠΝΟ, ως μέρος των κινητοποιήσεων για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, Πειραιάς, 1 Μαΐου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Την ανάγκη για επείγουσες ενέργειες εκ μέρους της Πολιτείας για τη δυνατότητα υγειονομικά ασφαλούς μετάβασης επαγγελματιών στα νησιά επεσήμανε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διαδικασία σταδιακού ανοίγματος των καταστημάτων και των επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας. Ωστόσο, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες των νησιών, που δεν διαμένουν μόνιμα εκεί, αλλά κάθε χρόνο μεταβαίνουν στα νησιά για να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους. Ειδικότερα, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στα νησιά για εργασίες προετοιμασίας, που χρειάζονται στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον ένα μήνα, πριν ανοίξουν τα καταστήματα, οι επιχειρήσεις εστίασης ή φιλοξενίας.

Ωστόσο, με την υπάρχουσα νομοθεσία, οι επιχειρηματίες αυτοί αντιμετωπίζονται ως μη μόνιμοι κάτοικοι, καθώς τα μέτρα δεν διαχωρίζουν τους τουρίστες από τους επαγγελματίες που πρέπει να προετοιμαστούν όπως κάθε χρόνο  για τη λειτουργία της επιχείρησής τους.

Δημιουργούνται μάλιστα και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς π.χ. οι διαμένοντες μόνιμα στο νησί επιχειρηματίες που έχουν καταστήματα θα ανοίξουν αρχές Μαΐου τα καταστήματά τους, ενώ οι επιχειρηματίες που δεν θα είναι μόνιμοι κάτοικοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα ούτε καν να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, μη μόνιμοι κάτοικοι των νησιών, οι οποίοι με το άνοιγμα των μέτρων  θα πρέπει να μεταβούν στα νησιά και να αναλάβουν καθήκοντα. Ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί με ποιο τρόπο η μετάβαση αυτών των εκατοντάδων ατόμων θα γίνει με τρόπο υγειονομικά ασφαλή, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών.

Ο Νίκος Συρμαλένιος ερωτά επίσης το υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία εάν υπάρχει στον προγραμματισμό τους η διενέργεια τεστ, ώστε να είναι σίγουρο ότι οι παραπάνω επαγγελματίες μεταβαίνοντας στα νησιά δεν θα μεταδώσουν τον Covid-19.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!