Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Ν. Συρμαλένιος: Ανενεργό και Αποκλεισμένο από χρηματοδότηση το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σύρου

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση με θέμα το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σύρου, το οποίο είναι ανενεργό και αποκλεισμένο από χρηματοδότηση.

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στην απαράδεκτη στάση του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο αρνείται να απαντήσει σε κοινοβουλευτικό έλεγχο εδώ και 7 μήνες και παράλληλα με τις αποφάσεις του στερεί από το νομό Κυκλάδων ένα πολύτιμο θεσμό, όπως είναι τα Κέντρα Αειφορίας ή Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Τα  Κ.Ε.Α. σε σχέση με τα υφιστάμενα Κ.Π.Ε. είναι προσανατολισμένα στην Εκπαίδευση για  την Αειφορία (Ε.Α.), δηλαδή στην ολιστική θεώρηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και πολιτιστικών θεμάτων και προωθούν τη διεπιστημονική, συστημική και διαθεματική προσέγγιση της γνώσης, ώστε να συνδέεται σε ενιαίο πλαίσιο η εκπαίδευση με την περιβαλλοντική, κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική διάσταση των κοινωνιών.

Το Δεκέμβρη του 2019 ο Νίκος Συρμαλένιος είχε καταθέσει ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας με τίτλο «Υποστελεχωμένα και ανενεργά τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Νησιωτικότητα και Κλιματική Αλλαγή επιτάσσουν την παρέμβαση της Πολιτείας σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα» (αρ. πρωτ. 2638), η οποία παραμένει αναπάντητη. https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=b8cb3b86-f9c1-4f80-ac71-ab2600ebe43a

Παράλληλα, πρόσφατα ανακοινώθηκε από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ως φορέας υλοποίησης η χρηματοδότηση των ΚΠΕ/ΚΕΑ στο πλαίσιο ΠΡΑΞΗ «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Β Κύκλος)» MIS 5050677 με  διάρκεια από την 01/11/2019 έως και την 31/12/2021 με το ποσό των 1.880.180,80 €.  Και ενώ σε αυτήν εντάχθηκαν για χρηματοδότηση και πέντε (5) από τα νέο-ιδρυθέντα Κ.Π.Ε., αποκλείστηκε το ΚΠΕ/ΚΕΑ Σύρου.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τον τελευταίο χρόνο:

  1. Με διαδοχικές της αποφάσεις, ανέστειλε πλήρως τη λειτουργία του ΚΠΕ/ΚΕΑ Σύρου
  2. Δεν εφάρμοσε τις διοικητικές διαδικασίες για τη στελέχωση του
  3. αθέτησε τις δεσμεύσεις περί κάλυψης των αναγκών των δομών αυτών

Με βάση και το έγγραφο με αρ. πρωτ.49/03/07/2020 της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση υπάρχουν σωρεία σημαντικών εκκρεμοτήτων προς διευθέτηση για την εύρυθμη λειτουργία τους την επόμενη σχολική χρονιά.

Σημειώνεται ότι η Σύρος διαθέτει αφενός αξιόλογο φυσικό και πολιτισμικό κεφάλαιο, όπως και τα υπόλοιπα νησιά, και αφετέρου σημαντικούς φορείς (κυβερνητικούς και μη) με τους οποίους το Κ.Ε.Α. μπορεί και πρέπει να συνεργαστεί στο πνεύμα της Αειφορίας, επιδιώκοντας τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την περιβαλλοντική, κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική διάσταση της κυκλαδίτικης κοινωνίας. Ταυτόχρονα, η προώθηση Γεω-πάρκων στις Κυκλάδες, οι περιοχές NATURA 2000, η πολιτιστική κληρονομιά της ξερολιθιάς, κ.α. αποτελούν εξαιρετικό πεδίο μάθησης για τα νέα παιδιά και οφείλουν να ενταχθούν στο δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

 Δείτε εδώ την ερώτηση:

2020-07-14 Συρμαλένιος-ΚΠΕ ΣΥΡΟΥ

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!