Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Να ολοκληρωθεί και να δημοσιοποιηθεί το αποτέλεσμα του ελέγχου ενδεχόμενης ρύπανσης στο λιμάνι της Σύρου

Οι κάτοικοι της Σύρου εκφράζουν εδώ και ένα χρόνο τώρα ανησυχία και προβληματισμό για ενδεχόμενη ρύπανση στο λιμάνι της Σύρου, απαιτώντας να γίνουν έλεγχοι για να εξακριβωθούν οι πιθανές αιτίες και οι υπαίτιοι.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου κατέθεσε Επερώτηση στις 2 Φεβρουαρίου 2021 προς τον κ. Περιφερειάρχη , ζητώντας  να μας απαντήσει εάν είχε πραγματοποιηθεί μέχρι εκείνη την ημέρα στο λιμάνι της Σύρου σχετικός έλεγχος και σε τι ενέργειες θα προχωρήσει προκειμένου να πραγματοποιηθεί από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες ο έλεγχος για ενδεχόμενη ρύπανση του λιμανιού.

Η Περιφέρεια με το αρ.πρωτ.11263/162/8-02-2021 έγγραφό της απαντά ότι, πραγματοποιήθηκαν δύο αυτοψίες.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην απάντηση ότι «Η πρώτη αυτοψία πραγματοποιήθηκε στις 10/12/2020, λήφθηκαν δείγματα από το Λιμεναρχείο Σύρου και αναμένουμε τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων.

Κατά τη δεύτερη αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 8/1/2021 δε διαπιστώθηκαν οι καταγγελλόμενες ρυπογόνες ουσίες.».

Η Περιφέρεια αναφέρει στην απάντησή της ότι, οι αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν κατόπιν σχετικών καταγγελιών του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΡΟΥ, «σχετικά με την παρουσία ερυθράς ουσίας στην επιφάνεια των θαλάσσιων υδάτων του λιμένα της Ερμούπολης, έναντι της πλατείας «Κανάρη».

Η σημαντική καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του ελέγχου και της κοινοποίησης των αποτελεσμάτων , έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για να επιτίθενται οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται το Ναυπηγείο στους πολίτες που δημοσιοποιούν την άποψή τους στα ΜΚΔ και να ζητούν εξοντωτικά πρόστιμα από το ΠΠΠΣ.

Καλούμε την Περιφέρεια να πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα ο από 10/12/2020 έλεγχος.

Να δημοσιοποιηθούν αναλυτικά η μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της πρώτης και της δεύτερης αυτοψίας, παίρνοντας υπόψη επιπλέον ότι,  δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα όρια για τα βαρέα μέταλλα στους βυθούς και γίνεται αναγκαία η δημοσιοποίηση της πραγματικής εικόνας.


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!