Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Νάξος: Οι Νεάντερνταλ πάτησαν το πόδι τους στη Στελίδα πριν από 200.000 χρόνια

ste_0_0

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούμε ή το διαβάζουμε. Αλλωστε από το 2018 είχαμε τις ενδείξεις... Τώρα έχουμε κάτι περισσότερο… Ο λόφος της Στελίδας στη δυτική ακτή της Νάξου, περίπου τρία χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Χώρας, αναδεικνύεται στο επίκεντρο της αρχαιότερης γνωστής εγκατάστασης και δραστηριότητας στο Κεντρικό Αιγαίο. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι είχαμε και έκθεση τον Απρίλιο του 2018 όταν και παρουσιάστηκαν τα πρώτα συμπεράσματα αν και όλοι περίμεναν τα επίσημα αποτελέσματα… 

Και αυτά μέσω της επιστημονικής έρευνας μας αναφέρουμε ότι χρονολόγησε περίπου 9.000 ευρήματα της περιοχής και βρήκε ότι αυτά εκτείνονται χρονικά -σε διαδοχικά στρώματα- πριν από 13.000 έως τουλάχιστον 200.000 χρόνια. Η περίοδος αυτή καλύπτει όχι μόνο την παρουσία των πιο σύγχρονων ανθρώπων (Homo sapiens), αλλά και παλαιότερων παλαιολιθικών ανθρώπων και Νεάντερταλ, οι οποίοι είχαν ήδη φθάσει κάπως στη Νάξο.

Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται τόσο παλαιά πολιτισμική δραστηριότητα στο Κεντρικό Αιγαίο, κατά τη Μέση Πλειστόκαινο περίοδο. Έως τώρα μόνο στις δύο όχθες του Αιγαίου (ηπειρωτική Ελλάδα και Ανατολία) είχαν βρεθεί ίχνη Νεάντερταλ και άλλων ανθρώπων πριν τον Homo sapiens.

Διαβάστε περισσότερα στο https://www.naxospress.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!