Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Νέα κυκλοφορία: «Η μέρα χωρίς όνομα» του Friendrich Ani από τις εκδόσεις Gutenberg

ISBN: 978-960-01-2113,-11η έκδοση, Σεπτέμβριος 2020, σελ. 361, 15,00 €


Friedrich  Ani

Η ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ

Μια υπόθεση για τον Γιάκομπ Φρανκ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Μαρία Αγγελίδου

ΈΡΓΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρήστος Κεχαγιόγλου


Με φόντο μια αστυνομική ιστορία με πολλές ανατροπές ο πολυβραβευμένος Γερμανός συγγραφέας Φρίντριχ Άνι «παίζει με τις απαλότερες αποχρώσεις της μελαγχολίας» (Die Zeit)και στήνει «ένα σπουδαίο βιβλίο με θέμα το πόσο περίπλοκη είναι η ζωή» (Süddeutsche Zeitung).

Φαντάσματα πρωταγωνιστών παλιότερων υποθέσεων στοιχειώνουν τα βράδια του αστυνομικού επιθεωρητή Γιάκομπ Φρανκ. Πιο έντονα απ’ όλους θυμάται μια γυναίκα. Είκοσι χρόνια νωρίτερα της είχε ανακοινώσει την αυτοκτονία της δεκαεπτάχρονης κόρης της και μετά είχε καθίσει πλάι της αμίλητος για να την παρηγορήσει επί επτά ώρες . Ξαφνικά η γυναίκα αυτή, που έναν ακριβώς χρόνο μετά τον θάνατο του παιδιού της είχε βάλει τέλος και στη δική της ζωή, «ξαναζωντανεύει». Στην πόρτα του επιθεωρητή εμφανίζεται ο άντρας της και πατέρας του κοριτσιού. Είναι σίγουρος πια πως η κόρη του δεν αυτοκτόνησε, αλλά δολοφονήθηκε. O Φρανκ ξανανοίγει την υπόθεση.

Ο κάτοχος πάνω από 20 βραβείων, ανάμεσα στα οποία επτά φορές το Γερμανικό Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας, Φρίντριχ Άνι  δεν στήνει απλώς μια ενδιαφέρουσα αστυνομική πλοκή. Συμπάσχει με τους ήρωες του και προσπαθεί να κατανοήσει και να περιγράψει τα συναισθήματα και τις αγωνίες τους. «Λειτουργεί σαν σεισμογράφος· παρακολουθεί τους κύκλους που κάνουν οι σκέψεις ανθρώπων κλεισμένων στον εαυτό τους» (Frankfurter Allgemeine).

Η Μέρα χωρίς όνομα μεταφέρθηκε, το 2017, στον κινηματογράφο από τον Φόλκερ Σλέντορφ.

Ο Φρίντριχ Άνι γεννήθηκε το 1959 στη Βαυαρία. Πολυσχιδής προσωπικότητα, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και έχει γράψει  διηγήματα, θεατρικά έργα, ποίηση και κυρίως μυθιστορήματα, τα οποία έχουν γίνει best seller στην πατρίδα του και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Έγραψαν:

Θαυμάσιο μυθιστόρημα. Ο Άνι δεν γράφει για όσους το μόνο που αναζητούν από ένα βιβλίο είναι να τους κρατά σε αγωνία, ούτε  για όσους όλο κι όλο που θέλουν είναι να επιβεβαιώσουν τα όσα ήδη ξέρουν για τη ζωή. Όπως κι ο ντετέκτιβ του «προσπαθεί να κάνει τους άλλους να ξεφύγουν από τις συνήθειες τους, να βρεθούν γυμνοί στην παγωνιά και να συνειδητοποιήσουν την αθλιότητα τους». Η φρίκη στον Άνι προκύπτει σιγά σιγά, ήσυχα, από καθημερινές καταστάσεις και αυτό την κάνει τρομακτικότερη.

Der Spiegel


Ο Άνι δεν γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα σαν να είναι μηχανή κατασκευής πλοκής.  Λειτουργεί σαν σεισμογράφος· καταγράφει την ένταση των συναισθημάτων τη στιγμή του εκδηλώνονται, παρακολουθεί τους κύκλους που κάνουν οι σκέψεις ανθρώπων κλεισμένων στον εαυτό τους.

Frankfurter Allgemeine


Δεν πρόκειται απλώς για ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά για ένα σπουδαίο βιβλίο με θέμα το πόσο περίπλοκη είναι η ζωή.

Süddeutsche Zeitung


Ο Άνι είναι ο Γερμανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων που προκαλεί τα εντονότερα συναισθήματα. Παίζει με τις απαλότερες αποχρώσεις της μελαγχολίας. Επίκεντρο του ενδιαφέροντός του είναι η μοναξιά καθενός από τους ήρωες του. Νιώθει συμπόνια για τους πάντες και μερικές φορές μοιάζει σα να θέλει να προσφέρει παρηγοριά και στον αναγνώστη.

Die Zeit


Η τρυφερότητα και η συμπόνια μέθοδος επίλυσης αστυνομικών υποθέσεων;  Κι όμως γίνεται. Αυτή είναι η μεγάλη τέχνη του Άνι. Ο νέος του ντετέκτιβ δεν ξέρει μόνο ν’ ακούει χωρίς να μιλά· αγκαλιάζει κιόλας· ακόμα και τον αναγνώστη του που δεν μπορεί να μείνει για πολύ αδιάφορος παρατηρητής. Κορυφαίο μυθιστόρημα!

Die Welt


Ο παραγωγικότερος συγγραφέας θρίλερ κατάφερε να φτιάξει με απλά υλικά  ένα σπουδαίο βιβλίο. Οι ήρωές του κινούνται σαν να βρίσκονται μέσα στην ομίχλη: δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλο, δεν είναι σίγουροι για την πορεία που ακολουθούν, αδυνατούν να βγουν από το κέλυφός τους και να επικοινωνήσουν με όσους απεγνωσμένα χρειάζονται.

Titel-Kulturmagazin


www.dardanosnet.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!