Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Νέοι Αγρότες: Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ΕΕ και προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα εκπαιδευτικών ταξιδιών

agrotes_xorafi

Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Νέοι Αγρότες και η καθιέρωση ενός νέου βελτιωμένου πιλοτικού προγράμματος ταξιδιών τους στην ΕΕ και σε κάποια κράτη μέλη του ΟΟΣΑ (Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Ισραήλ, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Τουρκία και ΗΠΑ), με στόχο την κατάρτιση και την εκπαίδευσή τους, παρουσιάστηκαν στην μελέτη της ECORYS (που έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Wageningen και την εταιρεία AEQUATOR). Η παρουσίαση της μελέτης έγινε στις Βρυξέλλες, το διήμερο 15-16/10/2015, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου με τίτλο: «Γνώση για Νέους Αγρότες». Το πιλοτικό πρόγραμμα «ανταλλαγής» Νέων Αγροτών έχει προταθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά ακόμη δεν έχει γίνει δυνατή η εφαρμογή του.

Αναλυτικότερα, η μελέτη που παρουσιάστηκε περιελάμβανε τρία μέρη. Το πρώτο αφορούσε την έρευνα για τις ανάγκες των νέων αγροτών, που στηριζόταν στις απαντήσεις δείγματος 2.205 νέων αγροτών (μέχρι 40 ετών). Το δεύτερο μέρος ήταν η καταγραφή των εμπειριών και αποτελεσμάτων από τις μέχρι σήμερα ανταλλαγές νέων αγροτών (185 προγράμματα), όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα και μίλησαν αγρότες που συμμετείχαν σε αυτά (από Ολλανδία, Βέλγιο και Αυστρία). Το τρίτο μέρος ήταν η πρόταση της ECORYS, Wagenigen και AEQUATOR, για την έκδοση Οδηγού Βελτίωσης Προγράμματος Ανταλλαγών Νέων Αγροτών.

Όπως αναφέρει η μελέτη, το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Νέοι Αγρότες στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ είναι η έλλειψη αγροτικής γης για αγορά ή ενοικίαση. Στην Ελλάδα αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζει ποσοστό 43,1% των Νέων Αγροτών. Ακόμη πιο υψηλά ποσοστά υπάρχουν στη Γαλλία (82,6%), στο Βέλγιο (82,3%) και τη Γερμανία (78%). Ένα ακόμη πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων για την άντληση κεφαλαίων ώστε να μπορούν να κάνουν επενδύσεις. Σοβαρό πρόβλημα όμως υπάρχει και στην εκπαίδευση των αγροτών, η οποία θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις για να χαράξουν μια στρατηγική ανάπτυξης στο αγρόκτημά τους.

Ένα μεγάλο ποσοστό αγροτών προσπαθούν να αντλήσουν γνώσεις από το ίντερνετ. Ποσοστό 94,8% των αγροτών στην Ολλανδία αναζητά εξειδικευμένες γνώσεις για την εργασία του από το ίντερνετ. Ακολουθεί η Ουγγαρία (93,4%), η Μεγάλη Βρετανία και Λουξεμβούργο (91,3%), η Δανία (90,5%) και η Κροατία (90,4%). Αρκετά υψηλό είναι το ποσοστό και στην Ελλάδα (83,2%). Επίσης μεγάλο ποσοστό Νέων Αγροτών αποκτά γνώσεις από άλλους αγρότες. Στο Λουξεμβούργο το σύνολο των αγροτών αποκτούν γνώσεις με αυτό τον τρόπο (ποσοστό 100%), ενώ ακολουθεί η Πορτογαλία (98,6%). Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 78,2%.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα των υφιστάμενων προγραμμάτων «ανταλλαγής» Νέων Αγροτών, αν και το ποσοστό συμμετοχής σε αυτά είναι αρκετά χαμηλό (17,5%), όσοι εντάχθηκαν σε αυτά φαίνεται να έμειναν ικανοποιημένοι. Η έρευνα έδειξε πάντως ότι η έλλειψη χρόνου και η μη εξεύρεση ατόμων για τις εργασίες στο αγρόκτημα (κατά την απουσία τους στο εκπαιδευτικό ταξίδι), αποτελούν τα πιο σημαντικά εμπόδια για να ενταχθεί ένας αγρότης σε αυτού του είδους τα προγράμματα.

Πηγή: http://www.agrotypos.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!