Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Nέος επιδημιολογικός χάρτης για τον κορονοϊό – Πορτοκαλί η Άνδρος!

Τον νέο επιδημιολογικό χάρτη κορονοϊού της χώρας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης. Παράλληλα ο υπουργός κάλεσε τους κατοίκους της Ρόδου, της Νάξου και της Κατερίνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα. Σημειώνεται πως πλέον 28 περιφέρειες της χώρας ανάμεσά τους και η Άνδρος βρίσκονται στο πορτοκαλί επίπεδο. 

Οπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, η  εικόνα για τον κορονοϊός αποτυπώνεται πλέον στον νέο διαδραστικό Επιδημιολογικό Χάρτη της χώρας, που είναι διαθέσιμος στο covid19.gov.gr. Ο επιδημιολογικός αυτός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Ο χάρτης θα παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο Δήμου. Σκοπός του είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών της χώρας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.

hartis.jpg

Οι 13 δείκτες που καθορίζουν τον χάρτη

Ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, λαμβάνοντας υπόψη τους ακόλουθους 13 επιδημιολογικούς δείκτες:

 1. 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
 2. 14-ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
 3. Δείκτης θετικότητας ελέγχων
 4. Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή κρουσμάτων
 5. Αριθμός ενεργών κρουσμάτων
 6. Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων
 7. Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους
 8. Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους
 9. Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης
 10. Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt)
 11. Πληρότητα συστήματος υγείας
 12. Ανάλυση ιχνηλάτησης επαφών
 13. Ανάλυση μεταλλάξεων

Είναι εύλογο ότι η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει ως αποτέλεσμα της συνδυαστικής αξιολόγησης των ανωτέρω δεικτών.

Τι δείχνει ο επιδημιολογικός χάρτης

Οπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, στον χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή ενότητα ή Δήμο 4 βασικοί δείκτες-στοιχεία:

 • ο 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
 • ο δείκτης θετικότητας (%)
 • η εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον μία δόση), καθώς και 
 • η εβδομαδιαία τάση (αύξηση, μείωση ή σταθερή).

Στα δύο υψηλότερα επίπεδα (το πορτοκαλί και το κόκκινο) προβλέπονται μέτρα Δημόσιας Υγείας σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ή Δήμου.

Τα μέτρα που ισχύουν στο Πορτοκαλί Επίπεδο

Στο Επίπεδο ετοιμότητας 3 – πορτοκαλί προβλέπονται τα παρακάτω μέτρα:

 • Επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
 • Ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου:
 1. να αυξηθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2
 2. να  πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτιση για την τάχιστη στεγανοποίηση των τοπικών συρροών και
 3. να πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών. 

Τα μέτρα που ισχύουν στο Κόκκινο Επίπεδο

Στο Επίπεδο Ετοιμότητας 4 – Κόκκινο, υπενθυμίζεται ότι προβλέπονται τα ακόλουθα μέτρα:

 • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί
 • Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος:
 1.  αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,
 2. με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και χωρίς μουσική καθ’ όλο το 24ωρο και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

 • 3ο μέτρο στο κόκκινο επίπεδο: Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανήγυρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
 • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
 • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.
 • Αναστολή οικοδομικών εργασιών.
 • Αναστολή θρησκευτικών τελετών,  με εξαίρεση κηδείες, γάμους και βαφτίσεις με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.

28 Περιφέρεις στο Πορτοκαλί Επίπεδο

Αυτή τη στιγμή, οι 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας βρίσκονται στο πράσινο, το κίτρινο ή το πορτοκαλί επίπεδο ετοιμότητας. Στο πορτοκαλί επίπεδο συγκεκριμένα βρίσκονται οι 28, και δη: οι Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Φλώρινας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Λάρισας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Αχαΐας, Κέρκυρας, Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου Κρήτης, Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου, Καλύμνου, Λέσβου, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής (πλην νήσων). Ο Νίκος Χαρδαλιάε έκανε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων, ώστε να συνεχιστεί η σταθεροποίηση και ο περιορισμός της διασποράς του ιού στην κοινότητα. 

Επίσης τόνισε πως σε κάποιες περιοχές που δεν είναι απαραίτητα στο πορτοκαλί επίπεδο, παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα μικρή αύξηση του ιικού φορτίου -την στιγμή που στην υπόλοιπη χώρα υπάρχει μείωση ή σταθεροποίησή του. Για αυτό και καλούμε στους κατοίκους της Καλαμάτας, της Ρόδου, της Νάξου και της Κατερίνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση μάσκας και την αποφυγή των συγχρωτισμών. 

Τι αποφασίστηκε στην Επιτροπή των λοιμωξιολόγων για τον τουρισμό 

Όσον αφορά στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Επιδημιολόγων, η Επιτροπή συνεδρίασε με μόνα θέματα, θέματα του Υπουργείου Τουρισμού και αποφάσισε τα ακόλουθα, με ισχύ από τη Δευτέρα στις 6 το πρωί: 

 1. Η υποχρέωση για τη διενέργεια test για την είσοδο στη χώρα να καταλαμβάνει τους ανηλίκους 6 ετών και άνω, σύμφωνα δηλαδή με τις εγκυκλίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους κανόνες της IATA.
 2. Η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών θεσπίστηκε πλέον να ανέρχεται σε 10 και όχι 14 ημέρες. Έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις νέες οδηγίες του ECDC.
 3. Να επιτρέπεται πλέον η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων και 
 4. Να επιτρέπονται οι ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων αντί 15 που ισχύει αυτή τη στιγμή. 

Επιχείρηση Ελευθερία

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μίλησε και για την επιχείρηση Ελευθερία.« Ο εμβολιασμός προχωρά σε όλη την Επικράτεια. Υπάρχουν όμως περιοχές όπου παρατηρείται μειωμένη προσέλευση και απόκλιση από το μέσο όρο. Οι πέντε περιφερειακές ενότητες με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη είναι η Φλώρινα, η Ξάνθη, η Φωκίδα, οι Σέρρες και η Δράμα. Ενώ κάτω από τον μέσο όρο βρίσκονται ακόμα 14 Περιφερειακές Ενότητες από τις συνολικά 74 της χώρας, ήτοι οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κιλκίς, Εύβοιας, Λάρισας, Λακωνίας, Πιερίας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Έβρου, Λέσβου, Καβάλας και Σάμου. Στις περιοχές αυτές υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για το μήνα Ιούνιο με εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson και καλούμε τους πολίτες να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. Γιατί μόνο με τον εμβολιασμό θα μπορέσουνε να χτίσουμε τείχος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό. 

Όσο όμως η επιχείρηση Ελευθερία εξελίσσεται, η τήρηση των μέτρων αποτελεί την ασπίδα προστασίας μας. Γιατί η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ο ιός βρίσκεται ανάμεσά μας και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Για αυτό και είναι ανάγκη να παραμείνουμε προσεκτικοί, να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις συστάσεις των ειδικών και να τηρούμε με συνέπεια τους υγειονομικούς κανόνες στην καθημερινότητά μας. Γιατί μπορεί να έχουμε αφήσει πίσω μας πολλά από τα περιοριστικά μέτρα, όχι όμως την ίδια πανδημία. Η ανάγκη για προσοχή απέναντι στον ιό παραμένει».


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!