Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Νέος γύρος επαφών κυβέρνησης – δανειστών

flageu_19999994-thumb-large

Με τον πήχη να έχει χαμηλώσει ως προς την τήρηση του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος, ξεκινάει από την Τρίτη ο νέος γύρος επαφών κυβέρνησης και δανειστών για την ολοκλήρωση του δεύτερου σετ των 13 προαπαιτούμενων μέτρων. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές θεωρούν πλέον ότι ο στόχος του να κλείσουν όλα μέχρι την Παρασκευή είναι μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί.

Μπορεί το νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων να θεωρείται «ελαφρύ» ώστε να εφαρμοστεί εύκολα, αλλά περιλαμβάνει αρκετά «αγκάθια». Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το πλαίσιο πώλησης των κόκκινων δανείων και το ενιαίο μισθολόγιο είναι τα σοβαρότερα θέματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν τις επόμενες ημέρες. Ομως, ακόμα υπάρχουν διαφορές σημαντικές στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ζητημάτων, που καθιστούν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία έως την Παρασκευή.

Το τι θα γίνει θα καταστεί σαφές στα μέσα της εβδομάδας. Στην Αθήνα θεωρούν ότι θα χρειαστούν κάποιες ημέρες ακόμα και θα μπορούσε να κλείσουν τα μέτρα του πακέτου έως τις 22 Δεκεμβρίου. Από την άλλη πλευρά, οι θεσμοί συμφωνούν ότι μάλλον θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να εφαρμοστούν τα μέτρα, αλλά εκτιμούν ότι σε αυτή την περίπτωση η υποδόση του 1 δις ευρώ που εξαρτάται από την υλοποίηση του πακέτου, θα μεταφερθεί στην δόση που εξαρτάται από τον πρώτο έλεγχο. Και αυτό γιατί εκτιμούν ότι το Eurogroup πολύ δύσκολα θα συνεδριάσει εντός των εορτών για την παροχή του 1 δις ευρώ, τη στιγμή, δε, που τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου δείχνουν ότι «αντέχουν» έως τον Φεβρουάριο.

Βέβαια, αυτό ενέχει τον κίνδυνο της επέκτασης της διαπραγμάτευσης για τα προαπαιτούμενα και εντός του Ιανουαρίου. Ομως, καμία από τις δύο πλευρές δεν το θέλει αυτό, καθώς θα οδηγήσει σε καθυστέρηση του πρώτου ελέγχου και των αποφάσεων για το χρέος. Ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος έχει σχεδιαστεί να ξεκινήσει στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου και να ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Πηγή: Καθημερινή

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!