Η περίληψη της εισήγησης του κ. Μάριου Τάνταλου, Φιλολόγου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο Γ΄Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο
Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες του Γ΄ Διεθνούς Κυκλαδολογικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από Κυκλαδίτες, Έλληνες και ξένους επιστήμονες. Οι θεματικές ενότητες που αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου για τα νησιά των Κυκλάδων και την Άνδρο είναι οι εξής:
-Περιβάλλον Φυσικό και Ανθρωπογενές (γεωλογία, γεωαρχαιολογία, χλωρίδα, πανίδα, παλαιοβοτανολογία, φυσική ανθρωπολογία, διατροφή, υγεία κτλ)
-Αρχαιολογία: νέες έρευνες στις Κυκλάδες, ειδικές μελέτες για τη Σύρο
-Συντήρηση, αναστήλωση, διαχείριση αρχαιοτήτων, μνημείων και μουσείων
-Αρχιτεκτονική – Οικισμοί
-Ιστορία – Δημογραφία
-Φιλοσοφία – Λογοτεχνία – Πνευματική Ζωή – Τέχνες
-Οικονομία, Μεταφορές, Επικοινωνία, Πόροι και Εμπορικά δίκτυα
-Κοινωνική Ανθρωπολογία, Λαϊκός Πολιτισμός, Κοινωνία, Δίκαιο: ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές
Το Andros Portal σας παρουσιάζει την περίληψη της ομιλίας του κ. Μάριου Τάνταλου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εισηγήσεις που αφορούν στην Άνδρο.
Νεότερα στοιχεία για την Σχολή της Αγίας Τριάδος στο Κόρθι της Άνδρου και τον κτήτορά της Σαμουήλ Πλασίμη ή Σκαζή
Το 1813/1814 ιδρύεται από τον μοναχό, ιεροκήρυκα και διδάσκαλο Σαμουήλ Πλασίμη ή Σκαζή η Σχολή της Αγίας Τριάδος στο Κόρθι της Άνδρου.
Η προσωπικότητα και το έργο του Σκαζή έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον και έχουν αποτελέσει αντικείμενο ερευνών παλαιότερων ερευνητών [βλ. ενδεικτικά Δ. Π. Πασχάλη, «Η εν Κορθίῳ της Άνδρου επί Τουρκοκρατίας Σχολή της Αγίας Τριάδος», Δελτίον της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος 10 (1928), 101-118 • Κ. Θ. Δημαράς, «Ένας διώκτης του Νεοφύτου Δούκα: Σαμουήλ ο Άνδριος», Αφιέρωμα εις την Ήπειρον εις μνήμην Χρίστου Σούλη, Αθήνα 1955, 137-148 • Δ. Ι. Πολέμη, Η Βιβλιοθήκη της Σχολής της Αγίας Τριάδος Κορθίου, Άνδρος 2005, 15-16 και passim]. Νεότερα στοιχεία από αρχειακό υλικό και από παλαιότερες εργασίες που έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα από την έρευνα αποκαλύπτουν ωστόσο τη δράση του Σαμουήλ σε σημαντικά πνευματικά κέντρα του Αιγαίου, όπως στις Κυδωνίες της Μ. Ασίας και στην Πορφυριάδα Σχολή στο Καρλόβασι της Σάμου καθώς και τις διασυνδέσεις του με επιφανείς λογίους των συντηρητικών κύκλων της εποχής, όπως τον Δωρόθεο Βουλησμά και τον Κύριλλο Λαυριώτη.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παραμονή του στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, που σκοπό είχε την «ζητεία» για την Σχολή της Αγίας Τριάδος στο Κόρθι. Με την παρούσα ανακοίνωση επιχειρείται η συνθετική παρουσίαση ενός βιογραφικού σχεδιάσματος του Σαμουήλ του εξ Άνδρου και η ένταξή του στο πνευματικό κλίμα της εποχής, την εποχή που προετοίμασε πνευματικά και ηθικά την Επανάσταση του 1821.
Τάνταλος Μάριος Φιλόλογος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Για να διαβάσετε τις περιλήψεις των εισηγήσεων που έχει δημοσιεύσει το Andros Portal πιέστε τους παρακάτω συνδέσμους:
Στρόφιλας Άνδρου: Η διάσωση ενός μεγάλου νησιωτικού νεολιθικού οικισμού (4500-3200 π.Χ.)
Η αγορά της Άνδρου κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους – Νεότερα στοιχεία
Pingback: Ο νεολιθικός οικισμός Στρόφιλα Άνδρου (4500-3200π.Χ.) – Ανίχνευση στοιχείων για τον χαρακτήρα και τη δομή του – Androsportal – Η φωνή της Άνδρου