Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, 2020

Νίκος Συρμαλένιος: «Ανάγκη άμεσης ανέλκυσης του ναυαγίου από το λιμάνι της Κέας»

Άμεση είναι η ανάγκη ανέλκυσης του ναυαγίου από το λιμάνι της Κέας, καθώς λόγω καθυστέρησης λήψης μέτρων από τις αρμόδιες αρχές, το πλοίο έχει βυθιστεί κατά ένα μέρος, δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα στην ανέλκυσή του. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Ειδικότερα, πρόκειται για το πλοίο με την επωνυμία ∆/Ξ DORDUNCU σημαίας Τουρκίας, το οποίο μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες. Το πλοίο προσάραξε στο λιμενοβραχίονα του κόλπου Αγ. Νικολάου στη Κέα τα ξημερώματα της 16ης/03/2020. Δυστυχώς, μετά από τόσες ημέρες, ακόμα παραμένει ακόμα εκκρεμής και άγνωστη στον Δήμο Κέας η μεθοδολογία και ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου της ανέλκυσης.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο λόγος της καθυστέρησης είναι η διελκυστίνδα ανάμεσα στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου και το Λιμεναρχείο Λαυρίου αναφορικά με την αρμοδιότητα για την ανέλκυση. Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση με εκπρόθεσμη τροπολογία μόλις πριν 1,5 μήνα κατήργησε τη Δημοσία Αρχής Λιμένων (Ν4676/19-03-2020), η οποία είχε επιδείξει αξιολογότατο έργο με μηδενικό κόστος για το ελληνικό δημόσιο, όπως στην περίπτωση του ναυαγίου της Μυκόνου. Η περαιτέρω καθυστέρηση, όπως επισημαίνει ο Νίκος Συρμαλένιος, λειτουργεί επιβαρυντικά στη μελλοντική διαδικασία ανέλκυσης, καθιστώντας την αφενός πιο σύνθετη και άρα πιο δαπανηρή για το ελληνικό δημόσιο καθώς και βλαπτική για το θαλάσσιο περιβάλλον. Ενδέχεται δε να έχουν προκληθεί και βλάβες στο λιμενοβραχίονα, οι οποίες θα χρήζουν αποκατάστασης με κάλυψη των αντίστοιχων δαπανών.

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, όπως τονίζει ο βουλευτής Κυκλάδων, είναι η παρουσία του πλοίου ευθύς εξαρχής στο σημείο της πρόσκρουσης, καθώς ο παράνομος απόπλους του είναι άγνωστο πότε έλαβε χώρα καθώς και το πώς κατάφερε να φτάσει μέχρι την Κέα, μόλις 16 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Αττικής.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!