Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Ο ασκός του Αιόλου

tsaousis

Του Σπύρου Τσαούση

Το ακανόνιστο πλαίσιο σε μια Οικονομία, από το χρηματοπιστωτικό σύστημα έως τα ζητήματα χωροθέτησης δραστηριοτήτων σε μια περιοχή, μπορεί ενίοτε να προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και ο σχεδιασμός μεγάλων αιολικών σταθμών, ιδιαίτερα στα νησιά.

Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ανάπτυξη σταθμών ορίζεται από το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=znJpFQj917U%3d&tabid=513&language=el-GR),  το  επιμέρους Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού (http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=zkMN5DrZKKo%3d&tabid=513) του 2008 και για την Άνδρο υπήρξε και η πρόταση του Περιφερειακού Πάρκου το 2012 η οποία δεν προχώρησε.

Κοινή πεποίθηση είναι ότι, σε αντίθεση με την Αρχή της Επικουρικότητας που υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων στο Τοπικό Επίπεδο, διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς για τη χωροθέτηση αιολικών σταθμών, δεν υπήρξε.

Η Άνδρος χαρακτηρίζεται από τις υψηλότερες κλίμακες αιολικού δυναμικού της χώρας, σύμφωνα με το χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (http://www.rae.gr/geo/) και επιπλέον διαθέτει το υποθαλάσσιο καλώδιο διασύνδεσης με το Δίκτυο Υψηλής Τάσης του ΔΕΔΗΕ που σημαίνει ικανότητα μεταφοράς φορτίου στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Το θέμα των ανεμογεννητριών χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα και δικαίως παρατηρείται μια έκδηλη ανησυχία από τους συμπολίτες μας.

Από τη μια είναι τα υφιστάμενα αδειοδοτημένα αιολικά πάρκα, τα ανταποδοτικά οφέλη για το Δήμο και τις Κοινότητες, η διεθνής πραγματικότητα, ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνει κλιματικά ουδέτερη (μηδενικοί ρύποι) έως το 2050 και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που ανάμεσα σε άλλα προβλέπει πολλαπλασιασμό των αιολικών σταθμών (ως πολίτης υπέβαλλα το σχόλιό μου στην ηλεκτρονική διαβούλευση, ο Δήμος άραγε κατέθεσε κάποια πρόταση;).

Από την άλλη βρίσκεται το ιδιαίτερο περιβάλλον του νησιού μας, η κλίμακα του τοπίου και το ανθρώπινο μέτρο των οικισμών και της υπαίθρου, η ήπια τουριστική ανάπτυξη που θέλουμε και φυσικά ο κίνδυνος να μετατραπεί η Άνδρος σε μια ηλεκτρογεννήτρια που μαζί τα πολλά Gigawatt θα γεννά και υπερκέρδη για τους επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μας αυτάρκεια είναι σημαντικό να εστιάσουμε και σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας διότι Α.Π.Ε. δεν είναι μόνο η αιολική. Στην πρόσφατη εκδήλωση στο Γαύριο, ενθάρρυνα το Δήμαρχο να εξετάσει τι μείγμα ανανεώσιμων πηγών θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Άνδρο. Για παράδειγμα: χρήση της ηλιακής ενέργειας και πράσινα υλικά ώστε να αποκτήσουμε ενεργειακά αυτόνομες εγκαταστάσεις και κτίρια στο Δήμο (ηλεκτρισμός, θέρμανση, ψύξη κτλ.), μικροπαραγωγή βιομάζας από οργανικά απόβλητα (φυτικά από ελαιοτριβεία, ληγμένα φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα και ζωικά από βουστάσια, χοιροστάσια, πτηνοτροφεία και τυροκομεία), μηχανισμοί παραγωγής ενέργειας από τα κύματα για τις ανάγκες των λιμενικών εγκαταστάσεων κτλ.

Οι ενεργειακές κοινότητες είναι άλλης κλίμακας, λειτουργούν τοπικά και δίνουν τη δυνατότητα ευρείας συμμετοχής από την τοπική κοινωνία στην ενεργειακή παραγωγή και αξιοποίηση.

Ο Δήμαρχος στο ξεκίνημα της θητείας του πήρε μια σωστή πρωτοβουλία για τις ανεμογεννήτριες αλλά με λάθος, όπως αποδεικνύεται, τρόπο. Συνέστησε μια Επιτροπή για το θέμα, χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς τις αρμοδιότητές της και την ευθύνη των μελών της. Το αποτέλεσμα μέχρι σήμερα είναι να μην συνεδριάζει παρότι είμαστε στο «και πέντε» του προβλήματος.

Στο τελευταίο Έκτακτο Συμβούλιο ζήτησα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γιαννίση να συλλέξει κάποια στοιχεία: Πόσοι αιολικοί σταθμοί έχουν λάβει στο παρελθόν θετικές γνωμοδοτήσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια των επιμέρους και μετά του ενιαίου Δήμου του νησιού; Πόσοι είναι οι σχεδιαζόμενοι αιολικοί σταθμοί για την Άνδρο; (παραθέτω ένα link που δείχνει 16 σταθμούς σε διάφορα στάδια   https://www.energyregister.gr/neos-chartis/?fbclid=IwAR2YQQUnZk5Y6bcLMYOVFlneuZpWMHiI-LIXslSilSlhytLHZ-LtE6fzwZ8); Ποιος ο συνολικός αριθμός και η ισχύς των ανεμογεννητριών που αιτούνται αδείας; Πόσες έχουν εγκριθεί; Πόσες και που έχουν ξεκινήσει εργασίες; Επιπρόσθετα εκτός από τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υπάρχουν οικονομικές μελέτες που να δείχνουν ακριβώς τα ανταποδοτικά οφέλη της κοινωνίας σύμφωνα με τα προϋπολογισμένα έσοδα των επενδύσεων; Μπορεί το πρόγραμμα Life και το νέο ειδικό χωροταξικό να αποτελέσουν εργαλεία περιορισμού εξάπλωσης νέων ανεμογεννητριών;

Το «όχι σε όλα» ή «ναι σε κάποιες υπό προϋποθέσεις» χωρίς πραγματικά στοιχεία στο τραπέζι δεν θα μας οδηγήσει πουθενά. Αν θέλουμε ως νησί να έχουμε μια αντιπρόταση που να κομίζει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση του Συμβουλίου και της κοινωνίας, χρειαζόμαστε καταρχήν μια ρεαλιστική ανάλυση των δεδομένων και όχι να μιλάμε με γενικό τρόπο.   

*Ο Σπύρος Τσαούσης είναι Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Άνδρου με την παράταξη «Η Άνδρος της Ζωής μας».

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!