Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης ενημερώνει για ορισμένα από τα νέα οικονομικά μέτρα στο «Asteras Radio 92» 

 

Κάθε Τετάρτη στις 11:00 το πρωί ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στη χθεσινή εκπομπή επικεντρώθηκε σε κάποια από τα  νέα  οικονομικά  μέτρα που έχουν ανακοινωθεί εν μέσω Covid και Lockdown, δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για πολύ σημαντικά ζητήματα. Απομονώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά ενδιαφέροντα higjlights…

Τα σημαντικότερα μέτρα

Τι επιτρέπεται, τι όχι…

Από τις 7 Νοεμβρίου επιτρέπονται μόνο οι δραστηριότητες του Πρωτογενούς και Δευτερογενούς Τομέα, ενώ από τον Τριτογενή παραμένουν ανοιχτά μόνο τα καταστήματα τροφίμων, οπτικών, ακουστικών βαρηκοΐας, τηλεφωνίας, καθαριστήρια, περίπτερα, φαρμακεία και πρατήρια καυσίμων.

Η εστίαση έχει κλείσει καθολικά ενώ παρέχεται μόνο delivery και take away. Προσοχή, το take away επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που κάποιος πολίτης έχει στείλει sms για άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα μετάβαση σε super market.  Σε περίπτωση ελέγχου θα πρέπει να επιδείξει τη σχετική βεβαίωση κυκλοφορίας ή το sms. Επισημαίνεται ότι οι επαγγελματίες εστίασης δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε φορολογικές αλλαγές για παροχή take away ή delivery.


Τι ισχύει για τους εργαζομένους σε αναστολή

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

1η: Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και βρίσκονται σε υποχρεωτική αναστολή.

2η: Εργαζόμενοι που δύναται να τεθούν σε αναστολή. Αφορά όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, των οποίων οι ΚΑΔ περιέχονται στην διευρυμένη λίστα του Απριλίου  η οποία επικαιροποιήθηκε με περισσότερους κωδικούς πριν από μερικές ημέρες.

Σημειώνεται ότι η διαφορά αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τα 534 ευρώ στα 800 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο θα είναι ανεξάρτητη από το Δώρο Χριστουγέννων.

Οι επιχειρήσεις με εργαζόμενους της 1ης κατηγορίας έχουν προθεσμία δήλωσης αναστολής από 15 έως 24 Νοεμβρίου, ενώ της 2ης κατηγορίας  από 15 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου. Οι πληρωμές των αποζημιώσεων για την 1η κατηγορία θα γίνουν από 27 Νοεμβρίου έως 07 Δεκεμβρίου και για την 2η κατηγορία από τις 7 Δεκεμβρίου και μετά σταδιακά όλο τον Δεκέμβριο.


Άνεργοι

Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν ή λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες. Επιπλέον οι μακροχρόνια άνεργοι θα λάβουν επίδομα ύψους 400 ευρώ.


Εποχικοί εργαζόμενοι – Καλλιτέχνες

Συνεχίζονται για το μήνα Οκτώβριο οι μονομερείς δηλώσεις για τους εποχικούς υπαλλήλους.  Οι μονομερείς δηλώσεις ισχύουν και για τους καλλιτέχνες οι οποίοι θα επιδοτηθούν και για τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, εκτός από των αποζημίωση που θα λάβουν για Ιούλιο και Αύγουστο.


Επιχειρήσεις (ξενοδοχεία) 12μηνης λειτουργίας

Στις επιχειρήσεις (ξενοδοχεία) 12μηνης λειτουργίας οι οποίες για το διάστημα Ιανουάριος 2020 – Αύγουστος 2020 είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα τουλάχιστον 70%  σε σχέση με τους περσινούς αντίστοιχους μήνες θα επιδοτηθούν για τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους για την περίοδο 01 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου.


ΦΠΑ Νοεμβρίου

Δίνεται παράταση αποπληρωμής του ΦΠΑ Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου 2021.


Μειώσεις ενοικίων επαγγελματικών χώρων

Οι πληττόμενες επιχειρήσεις μπαίνουν σε καθεστώς υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου στους επαγγελματικούς χώρους, ύψους 40%. Η διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο μέτρο, έγκειται στο γεγονός ότι δεν θα δοθεί η επιστροφή μέσω μείωσης του Ε.Ν.Φ.Ι.Α. ή άλλων φόρων  στους ιδιοκτήτες αλλά θα επιστραφεί το 1/2 απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς που θα δηλωθούν.


ΚΤΕΛ – Τουριστικά Λεωφορεία

Υπεγράφη απόφαση μέτρων στήριξης για ΚΤΕΛ και Τουριστικά Λεωφορεία.


Ενίσχυση επαγγελματιών μέσω της Επιστρεπτέας προκαταβολής

Αυτή τη φορά η επιστρεπτέα προκαταβολή διευρύνεται, θα περιλαμβάνει και νέες επιχειρήσεις οι οποίες έμειναν έξω στα προηγούμενα μέτρα, ενώ θα αφορά και εκείνες που δεν έχουν εργαζομένους ή ταμειακή μηχανή.

Μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής θα δίδεται το ποσά των 1.000 ευρώ στις  πληττόμενες επιχειρήσεις και το ποσό των  2.000 ευρώ στις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

Όπως επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης πάντα οι επιχειρηματίες θα πρέπει να συμβουλεύονται τους λογιστές τους για σχετική καθοδήγηση.


Πρόγραμμα ¨Νησιδα» Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Με την πρόσφατη τροποποίηση τους προγράμματος, ουσιαστικά άλλαξαν τα ποσά επιδότησης.

Από min 5.000 ευρώ και max 30.000 ευρώ τα ποσά μειώθηκαν σε 2.000 ευρώ και 10.000  ευρώ αντίστοιχα ώστε να μπορέσουν να εισαχθούν στο μέτρο περισσότερες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ο κ. Βουραζέρης επεσήμανε πως θα είναι ευχής έργο να αυξηθεί η δημόσια δαπάνη σε όλα τα προγράμματα που τρέχουν στη χώρα. Ο ίδιος τόνισε πως το Νότιο Αιγαίο έχει το μεγαλύτερο κομμάτι του τουρισμού και παράλληλα έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Λόγω της δυσαναλογίας στη μοριοδότηση αλλά και του συνολικού ποσού που έχει εξαγγελθεί, είναι δεδομένο ότι θα μείνουν πολλές επιχειρήσεις εκτός προγράμματος.


Απαλλαγή από δημοτικά τέλη

Απαλλάσσονται από δημοτικά τέλη όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει με κρατική εντολή και για όσο διαρκέσει το Lockdown. 


Ακούστε ολόκληρη τη συζήτηση:

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!