Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης ενημερώνει για προθεσμίες υποβολών και πληρωμών στο Asteras Radio 92

Κάθε Τετάρτη ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στη χθεσινή εκπομπή ενημέρωσε για τις προθεσμίες υποβολών και πληρωμών που λήγουν άμεσα αλλά και για τα μέτρα στήριξης που έρχονται. 

«Επικρατεί μια ηρεμία στα οικονομικά γενικότερα και δεν ξέρω που θα μας οδηγήσει αυτή η ηρεμία. Δεν υπάρχει αυτή η εγρήγορση των προηγούμενων μηνών, οι εγκύκλιοι που εκδίδονται είναι λιγότερες και η νομοθεσία που ψηφίζεται είναι περιορισμένη», σχολίασε ο κ. Βουραζέρης στην έναρξη της εκπομπής.

Εκπνέει η προθεσμία δηλώσεων γονικής παροχής για την κάλυψη τεκμηρίων

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα γιατί άπτεται σε δύο παράγοντες. Το 2020 λόγω της πανδημίας ήταν συγκεκριμένα τα εισοδήματα των περισσότερων φορολογούμενων και αρκετά πιο συρρικνωμένα, οπότε θα πρέπει όσοι φορολογούνται βάση τεκμηρίων να προσέξουν, πάντα σε συνεννόηση με τον λογιστή τους, όπως επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που εντός έτους διαθέτουν τεκμήριο διαβίωσης ή τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Όπως εξήγησε ο κ. Βουραζέρης τεκμήριο διαβίωσης αποτελεί π.χ. η διαμονή σε ένα μεγάλο σπίτι που μπορεί να αποκτήθηκε και από   κληρονομιά, η κατοχή ενός ακριβού οχήματος, ενώ το τεκμήριο απόκτησης αφορά π.χ. την αγορά κατοικίας, αυτοκινήτου, την αποπληρωμή δανείου, τη σύσταση επιχείρησης. Όλα αυτά αθροίζονται μεταξύ τους και αν το εισόδημα που δηλώνει ένας πολίτης δεν τα καλύπτει θα φορολογηθεί βάσει αυτών των τεκμηρίων. Μία σπουδαία λύση σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη είναι η κάλυψη των τεκμηρίων με  χρήματα από γονέα, αδερφό ή κάποιον τρίτο, δηλώνοντας την πράξη αυτή στην αντίστοιχη Δ.Ο..Υ ώστε να αποφύγουν τα τεκμήρια. Αυτό πρέπει να γίνει μέχρι τέλος του κάθε έτους. Αν δεν διανύαμε μέρες πανδημίας θα έπρεπε έως 31/12/2020 αυτή η δήλωση δωρεάς ή γονικής παροχής να έχει περάσει από το τμήμα της Δ.Ο.Υ. Ειδικά για φέτος όμως η προθεσμία λήγει στις 26 Φεβρουαρίου. Η δήλωση μπορεί να  αποστέλλεται και  με email ή courier, λόγω της πανδημίας.

Να θυμηθούμε ότι: Οι χρηματικές δωρεές που γίνονται από γονείς σε παιδιά φορολογούνται με συντελεστή 10%. Δηλαδή εάν ο πατέρας δώσει στο παιδί του 5.000 ευρώ θα πληρώσει 500 ευρώ φόρο, για τη γονική παροχή.

Ένα σημαντικό ζήτημα που άλλαξε τελευταία: Αν ο πατέρας δώσει χρήματα στο παιδί του για να αγοράσει α΄ κατοικία είναι αφορολόγητο μέχρι 150.000 ευρώ. Αν το ποσό υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ ο συντελεστής είναι κλιμακωτός στη γονική παροχή, από 1% έως 10%.


Στις 28 Φεβρουαρίου τελειώνει η προθεσμία για το πόθεν έσχες

Η συγκεκριμένη προθεσμία είχε δοθεί με το Ν. 4753 άρθρο 59. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει ο κ. Βουραζέρης, έχει ζητηθεί να λήξει στις 17/05/2021. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης όμως δεν έχει δώσει ακόμα το πράσινο φως. Αναμένονται νεότερες εξελίξεις.


Τέλη Κυκλοφορίας

Εξίσου σημαντικό, η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας λήγει στις 26 Φεβρουαρίου. Αν δεν πληρωθούν μέχρι αύριο, το ποσό διπλασιάζεται. Αξίζει να αναφερθεί πως έχει ψηφιστεί μεγάλη μείωση στα τέλη των τουριστικών λεωφορείων, έως 40 θέσεων από 430 ευρώ το ποσό αναμορφώθηκε στα 215 ευρώ, 41 θέσεων και πάνω από 595 ευρώ διαμορφώνεται στα 300 ευρώ.


Επιστρεπτέα προκαταβολή 6

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Επιστρεπτέα προκαταβολή 6 έληξε εχθές. Θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες η απόφαση για το ποιοι και τι ποσό δικαιούνται. Αφορά μόνο ένα μήνα τον Ιανουάριο, ενώ σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία οι πληττόμενες επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει θα λάβουν min 500 ευρώ max 50.000 ευρώ ανάλογα με τη πτώση τζίρου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με τη πτώση των εσόδων τους. Ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που είναι κλειστοί τον Ιανουάριο, το κατώτατο ύψος θα είναι 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για 1 έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ από 6-20 εργαζομένους και 8.000 ευρώ από 20 εργαζομένους και πάνω.


Πληρωμές νέων συνταξιούχων

Περίπου 200.000 συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, μετά από 7 διαδοχικές παρατάσεις για τη λήψη αναδρομικών, δυστυχώς έρχεται ακόμα μία γιατί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Εργασίας θα δοθούν πρώτα οι προκαταβολές της εθνικής σύνταξης, ποσού 380 ευρώ με την υποβολή της αίτησης όπως ψηφίστηκε με το Ν. 4778 περιμένοντας  να βγει η προσωρινή ή οριστική. Ο Υπουργός προανήγγειλε λοιπόν ότι θα έχουν προτεραιότητα αυτές οι πληρωμές  και μετά τα αναδρομικά. 


Επιδότηση για κατασκευή E-shop

Η επιδότηση για κατασκευή- αναβάθμιση E-shop εκπονείται μέσω ΕΣΠΑ. Έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων και το σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό έως την Τετάρτη 24 Μαρτίου ώρα 15:00. Αφορά επιχορήγηση έως 5.000 ευρώ ανά ΑΦΜ για νέα E-shop και έως 1.500 ευρώ για αναβάθμιση. Η δημόσια δαπάνη στο Νότιο Αιγαίο ανέρχεται σε 4,5 εκ. ευρώ περίπου. Ωφελούμενοι είναι μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μόνο λιανικού εμπορίου που διατηρούν φυσικό κατάστημα εκτός της οικίας τους. Δικαιούχοι ΚΑΔ είναι όσοι ξεκινούν από 47.

Θα πρέπει οπωσδήποτε το 4ο τρίμηνο του 2020 να παρουσιάζουν μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών τους σε σχέση με το  αντίστοιχο 4ο τρίμηνο του 2019. Το μέτρο της μείωσης τζίρου δεν ισχύει για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις δηλαδή όσες έχουν κάνει έναρξη από 1η Οκτωβρίου 2019.

Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που έχουν γίνει ή θα γίνουν για το E-shop από 18 Μαρτίου 2020 και μετά. Η διάρκεια ολοκλήρωσης της επένδυσης ορίζεται στους έξι μήνες.

Σημαντικό: Πρώτα γίνεται η προμήθεια – πληρωμή και μετά λαμβάνει κάποιος την επιδότηση.

Η μεγάλη αλλαγή που έγινε στη δημοσίευση του Μέτρου σε σχέση με τη προδημοσίευση έγκειται στο γεγονός ότι στην αρχή είχε ειπωθεί ότι θα αυξηθεί  δημόσια δαπάνη ανάλογα με το σύνολο των αιτήσεων. Πλέον όμως τίθενται η διαδικασία αξιολόγησης. Θα υπάρχει συγκριτική βάση της μείωσης του κύκλου εργασιών και για αυτό το λόγο πολλές επιχειρήσεις θα μείνουν έξω. 

Προσοχή: Όσοι κατασκευάσουν E-shop φεύγουν από την κλίμακα του πρώην ΟΓΑ και πάνε στου ΤΕΒΕ. Αυτό μεταφράζεται σε 1.200 ευρώ το χρόνο επιπλέον για κάλυψη εισφορών!


Πρόγραμμα «Γέφυρα»

Το μελλοντικό πρόγραμμα «Γέφυρα» έρχεται να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα μοιάζει με αυτό που ήδη τρέχει. Στην ουσία θα επιδοτεί τις δόσεις των επαγγελματικών δανείων. Θα αφορά επιχορήγηση επιχειρηματικών δανείων αποκλειστικά και δεν θα καλύπτει μόνο τους τόκους, αλλά όλη τη δόση. Το τρέχων πρόγραμμα «Γέφυρα» είχε διάρκεια 9 μήνες όπου το πρώτο τρίμηνο κάλυπτε 90%, το δεύτερο 80% και το τρίτο 70%. Στα ίδια πλαίσια θα κινηθεί και το νέο.


Αναμένεται ΕΣΠΑ μόνο για επισιτισμό

Έχει γίνει ήδη εξαγγελθεί από τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη  νέο ΕΠΣΑ μόνο για επιχειρήσεις εστίασης, ενώ ο κ. Βουραζέρης εικάζει ότι θα περιλαμβάνεται και το μισθολογικό κόστος στην επιδότηση. 


Μισθωτήρια αγροτεμαχίων

Πλέον όλα τα μισθωτήρια που γίνονται για αγροτεμάχια και γενικά αγροτικές εκτάσεις θα ανεβαίνουν στο TAXIS, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα. Είναι πολύ σημαντικό, το έχει ζητήσει και το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διότι η Ελλάδα από τα δηλωθέντα στρέμματα έχει βγει σχεδόν διπλή, όπως σχολίασε ο κ. Βουραζέρης. Πλέον θα γίνεται ενδελεχής έλεγχος, θα αναγράφεται ο Αριθμός Ταυτότητας του ακινήτου (ΑΤΑΚ)  από το Ε9.

«Θα μαζευτεί πολύ η κατάσταση. Το πονηρό της υπόθεσης δεν αφορά μόνο τις επιδοτήσεις, αλλά εμπλέκεται πλέον και το Υπουργείο Οικονομικών που κανείς δεν θα μπορεί πια να αλλοιώσει μισθώματα γιατί θα λαμβάνονται τα στοιχεία από το Ε2 αυτόματα», σχολίασε ο κ. Βουραζέρης. 


Έρχεται τρίμηνη παράταση της εκκαθάρισης των εισφορών του 2019

Μέχρι σήμερα βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο όπου θα πρέπει οι επαγγελματίες να πληρώσουν έστω μία από τις πέντε δόσεις μέχρι τον Μάρτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει ο κ. Βουραζέρης, αναμένεται να δοθεί παράταση έως τον Ιούνιο, χωρίς να είναι σίγουρο. 


Πληρώνονται οι ναυτικοί

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου οι ναυτικοί θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και το επίδομα ανεργίας για Ιανουάριο, Φεβρουάριο και το τελευταίο τρίμηνο του 2020


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!