Κάθε Τετάρτη στις 11:00 το πρωί ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή ενημέρωσε για τις εξελίξεις της Επιστρεπτέας προκαταβολής 5 αλλά και την «παγίδα» που έχουν περιέλθει πολλοί αγρότες σε σχέση με το ειδικό καθεστώς.
Νεότερα για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5
Η διαδικασία χορήγησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 έχει προχωρήσει αρκετά. Ολοκληρώθηκε το στάδιο εκδήλωσης ενδιαφέροντος, έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους δικαιούχους και σε αυτή τη φάση υποβάλλονται αιτήσεις για τη λήψη της, με προθεσμία έως 2/2/2021 για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο 2020. Ωστόσο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βουραζέρης η Επιστρεπτέα 5 αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων αφού δεν είχε τα αναμενόμενα χαρακτηριστικά των προηγούμενων. «Έχω προβληματιστεί, δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Ίσως αποδεικνύεται ότι αδειάζουν τα ταμεία σιγά – σιγά και θα έχουμε μελλοντικά πρόβλημα. Αν το εξετάσουμε σε βάθος και δούμε επιμέρους θέματα, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Άνθρακας ο θησαυρός, σε σχέση με τις προηγούμενες και φαίνονται πλέον και οι αδυναμίες του μέτρου», τόνισε.
Θα πρέπει πλέον να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους δικαιούχους βάση ποιου πλαισίου κάνουν αίτηση, γιατί οι επιστρεπτέες που χορηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα βάση του κανόνα de minimis επηρεάζουν στην σώρευση ενισχύσεων. Ειδικά για όσους προσπαθούν να ενταχθούν σε προγράμματα ΕΣΠΑ η επιλεξιμότητα τους είναι ιδιαίτερα επισφαλής, γιατί ο κανονισμός ορίζει να μην έχουν ληφθεί επιδοτήσεις, ενισχύσεις στην τριετία, πάνω από 200.000 ευρώ.
«Εάν επιλέξουμε για να κάνουμε αίτηση για την επιστρεπτέα, το προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με στόχο να ενισχυθεί η οικονομία λόγω της πανδημίας, δεν εντοπίζεται πρόβλημα γιατί το όριο που τίθεται είναι 800.000 ετησίως, ή 120.000 για την αλιεία ή 100.000 για την πρωτογενή παραγωγή. Άρα το max ποσό που μπορούν να λάβουν ετησίως είναι μεγάλο. Χρειάζεται ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή στο καθεστώς de minimis γιατί επηρεάζει όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Ο κανονισμός λέει ότι δεν πρέπει να έχουμε πάρει επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις κλπ στην τριετία πάνω από 200.000 ευρώ και ειδικά οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τις μεταφορές εμπορευμάτων οδικώς (αυτοκινητιστές) 100.000 ευρώ. Παρόλο που οι επιστρεπτέες επιστρέφονται είτε εξ ολοκλήρου, είτε κατά 50%, τα προγράμματα ΕΣΠΑ την εκλαμβάνουν ως επιχορήγηση. Στην ουσία παίρνουμε αυτή τη βοήθεια αλλά κινδυνεύουμε να απ ενταχθούμε από κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Αυτό είναι λάθος. Πολλοί συνάδελφοι έχουμε ενημερώσει το Υπουργείο Οικονομικών ότι πρέπει να αλλάξει. Από τη μία σου δίνουν χρήματα και τα παίρνουν πίσω και από την άλλη στα υπολογίζουν επί τριετία για να δουν αν έχεις πάρει πάνω από 200.000 ευρώ. Δεν μπορείς να συνυπολογίζεις κάτι που θα το δώσεις πίσω.», τόνισε ο κ. Βουραζέρης.
Στα επιμέρους χαρακτηριστικά της Επιστρεπτέας 5 αξίζει να αναφερθεί πως είναι ακατάσχετη αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται. Επιστρέφεται κατά 50% αλλά κάτω από προϋποθέσεις και όρους, όπως η διατήρηση του προσωπικού έως 30/06/2021. Παράδειγμα: Θα επιστρέψουμε το 50% αν διατηρήσουμε το ίδιο επίπεδο απασχόλησης προσωπικού. Η επιχείρηση θα πρέπει να διατηρήσει το ίδιο προσωπικό από 1/11/2020 μέχρι 30/06/2021. Σε περίπτωση που το δυναμικό μιας επιχείρηση κατά την 1/11/2020 ήταν υψηλότερο σε σχέση με αυτό που είχε στις 1/3/2020, από την ημέρα δηλαδή που ξεκίνησαν τα προβλήματα με την πανδημία, τότε θα μπορεί να διατηρήσει από 1/11/2020 έως τον Ιούνιο 2021 το προσωπικό που είχε τον Μάρτη του 2020. Κάτι ιδιαίτερα θετικό, αφού δίνει εναλλακτική αν μία επιχείρηση είχε μικρότερο αριθμό εργαζομένων τον Μάρτιο του 2020. Εξαιρούνται φυσικά οι συνταξιοδοτήσεις, οι συμβάσεις που έληξαν και οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Σημαντικό: Σε περίπτωση που κατά την καταχώρηση των ποσών στην πλατφόρμα εντοπίστηκαν καταχωρήσεις με λάθη στα έσοδα Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία που κάνουν τρίμηνα ΦΠΑ, και έχει προκύψει διαφορά σε σχέση με την περιοδική ΦΠΑ που έπεσε στο σύστημα επίσημα, δεν θα αντιμετωπιστεί κάποιο πρόβλημα. Η διαφορά αυτή θα επιμεριστεί ισομερώς και στους τρεις μήνες.
Δικαιούχοι: Δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης, οργανισμοί λιμένων, όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και των μη κερδοσκοπικών που υπόκεινται σε ΦΠΑ, με εξαίρεση εκείνες που απασχολούν πάνω από 1000 άτομα προσωπικό κατά την 1/11/2020. Προϋπόθεση, να έχουν την έδρα τους ή την μόνιμη εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, να λειτουργούν νόμιμα (γιατί θα ελεγχθούν) και φυσικά να έχουν πληγεί και να έχουν υποβάλει δήλωση ενδιαφέροντος καταθέτοντας παράλληλα και τα οικονομικά τους στοιχεία. Επίσης θα πρέπει να έχουν υποβάλλει δήλωση φόρου εισοδήματος για το 2019 και όλα τα ΦΠΑ από 1/1/2019 έως 30/11/2020, να μην έχουν τεθεί σε αδράνεια από 1/7/2109 και μετά, να μην είναι «εξαφανισμένες».
Προσοχή: Εάν δεν παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά 20% δεν μπορούν να πάρουν την επιστρεπτέα προκαταβολή. Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες διαφορές σε σχέση με την επιστρεπτέα 4 και για αυτό μένουν πολλές επιχειρήσεις εκτός μέτρου. Οι μήνες σύγκρισης είναι ο Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος του 2020, όπου θα πρέπει ο τζίρος να είναι μειωμένος τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς που είναι (π.χ. για τα απλογραφικά με ΦΠΑ με τζίρο στο Γ και Δ τρίμηνο του 2019), το 1/3 του γ” τριμήνου του 2019 και όλο το δ” τρίμηνο του 2019. Προσοχή δεν συγκρίνουμε την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Επίσης η επιστρεπτέα 5 -κάτι που δεν ίσχυε στην 4- αφήνει εκτός τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή από 5/11/2020 αν δεν πιάνουν το όριο του τζίρου της μείωσης κατά 20%, όπως και εκείνες που είχαν πληγεί από τον Ιανό.
Μεγάλη διαφορά εντοπίζεται και στον καθορισμό των ελάχιστων ποσών ενίσχυσης. Τα ελάχιστα ποσά στην επιστρεπτέα 4 δεν έχουν καμία σχέση με της επιστρεπτέας 5. Για παράδειγμα όσοι δεν απασχολούν προσωπικό και ήταν κλειστές στην 4 έλαβαν min 2000 ευρώ, στην 5 απλώς δεν υπάρχουν μέσα. Παράλληλα στην 4 υπήρχε κλιμάκωση στα ποσά, 4.000 ευρώ min έως 30.000 max ανάλογα με τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή. Στην επιστρεπτέα 5 υπάρχει μία κατηγορία που προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις μέχρι 4 εργαζομένους θα λάβουν min 2.000 ευρώ, από 4 και πάνω το ποσό είναι 4.000 ευρώ.
«Ένα από τα παράλογα του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής γενικά, είναι ότι στον μαθηματικό τύπο που υπολογίζονται τα ποσά, αφαιρείται το σύνολο των εργαζομένων που είναι σε αναστολή αθροιστικά 1η Σεπτεμβρίου, 1η Οκτωβρίου, 1η Νοεμβρίου, 1η Δεκεμβρίου επί 534 ευρώ. Τι σχέση έχουν οι εργαζόμενοι που έχουν βγει σε αναστολή και γιατί γίνεται αφαίρεση από την επιστρεπτέα που θα πάρει η επιχείρηση; Αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς. Από την 5 αφαιρείται το ποσό που δόθηκε από την 4, και από την 4 έχουν αφαιρεθεί πάλι τα 534 ευρώ για Σεπτέμβριο – Οκτώβριο που ήταν σε αναστολή. Ουσιαστικά το δίμηνο Σεπτέμβριος – Οκτώβριος αφαιρέθηκε δύο φορές. «, ανέφερε ο κ. Βουραζέρης.
Κλείνοντας το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, ανέφερε ότι τον Μάρτιο θα έχουμε την 6 και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει και 7ος γύρος έτσι όπως φαίνεται, ενώ επεσήμανε πως σίγουρα η Κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει και άλλα μέτρα, όπως τη χρηματοδότηση μέσω τραπεζών και φθηνών δανείων, τη μείωση των συντελεστών των φόρων, τη μείωση των εισφορών, γιατί οι επιπτώσεις της πανδημίας και των lockdown είναι καταστροφικές για τις επιχειρήσεις και η σκληρή πραγματικότητα θα φανεί σύντομα.
Καυτά ζητήματα για τους αγρότες
Ένα θέμα «φωτιά» που ανέπτυξε ο κ. Βουραζέρης αφορά ηλεκτρονικά «ραβασάκια» που έχουν λάβει το τελευταίο διάστημα από το Υπουργείο Οικονομικών πολλοί αγρότες κατά το οποία καλούνται να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από το ειδικό που βρίσκονται.
«Επίσης ανέφερε ότι απαγορεύεται να πουλάς αγροτικά προϊόντα, άρα δεν μπορείς να δηλώνεις αγροτικό εισόδημα από πωλήσεις αν δεν έχεις κάνει έναρξη ως αγρότης ειδικού ή κανονικού καθεστώτος. Είναι ντόμινο, αν δεν έχει κάνει κάποιος αγρότης έναρξη, δεν θα μπορεί να πουλά προϊόντα και δεν θα μπορεί να παρουσιάσει το εκκαθαριστικό του στον ΟΓΑ με αγροτικά εισοδήματα. Άρα πως θα πάρουν σύνταξη αυτοί οι αγρότες; Αυτό που ονομάζαμε οι λογιστές «αφανείς αγρότες» έπαψε να ισχύει από 29/12/2016, τόνισε ο κ. Βουραζέρης.
Επιπλέον αναφέρθηκε σε ακόμα μία σημαντική παράμετρο που χρειάζεται ειδική προσοχή, αφού στο ειδικό καθεστώς έχουν υποχρέωση να ενταχθούν όσοι λαμβάνουν επιδοτήσεις αλλά και όσοι έχουν στην κατοχή τους αγροτικό αυτοκίνητο.
Επίσης, όσοι αγρότες για οποιοδήποτε λόγο διατηρούν παράλληλα βιβλία άλλης δραστηριότητας και ταυτόχρονα πουλούν αγροτικά προϊόντα θα πρέπει να κάνουν μεταβολή στη ΔΟΥ και να προσθέσουν ΚΑΔ για τα αγροτικά.
Όσοι έχουν λάβει μέσα στο έτος κάτω από 5.000 ευρώ οποιαδήποτε μορφής επιδότησης, (άσχετα με το έτος αναφοράς) με εξαίρεση τα επενδυτικά αγαθά, τις αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ και έχουν πωλήσεις κάτω από 15.000 ευρώ στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η παροχή υπηρεσίας για αγροτικές εργασίες, παραμένουν στο ειδικό καθεστώς. Πρέπει δηλαδή ταυτόχρονα και να έχουν κάτω από 5.000 επιδοτήσεις και κάτω από 15.000 ευρώ στις πωλήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να κάνουν μετάταξη στο κανονικό καθεστώς.
«Το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε μέσα στο Δεκέμβρη για τη χρήση του 2014 αρκετά ηλεκτρονικά μηνύματα σε όσους αγρότες είχαν υποχρέωση ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και δεν το είχαν πράξει έως τότε. Προλαβαίνουν να κινηθούν πριν ξεκινήσει η διαδικασία προστίμων που αγγίζει τα 2.500 ευρώ και τα επιπλέον πρόστιμα για ΦΠΑ και περιοδικές δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί. Ωστόσο υπάρχει και ένα ευνοϊκό σημείο, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε, κατά το οποίο θα οριστεί απαλλαγή για εκείνους που έλαβαν τις σημειώσεις και δεν γνώριζαν. Θεωρώ ότι θα υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση. Πρέπει όμως να είναι σε εγρήγορση», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης.
Άλλες χρήσιμες ειδήσεις
- Πόθεν έσχες: Με το άρθρο 29 του Ν.4760/2020 ψηφίστηκαν κάποιες ρυθμίσεις ώστε οι υπόχρεοι δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (υπάλληλοι επιτροπών, αιρετοί, δημοσιογράφοι κλπ) για τις χρήσεις από το 2016 έως το 2018 οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, να προχωρήσουν σε οριστικοποιήσεις έως 10/3/2021. Επιπλέον τα παράβολα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις (πρόστιμα στην ουσία) μπορούν να συμψηφιστούν ή επιστραφούν.
- Δόθηκε παράταση στην προθεσμία καταβολής των δόσεων από ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών σε ΔΟΥ για το μήνα Ιανουάριο, στις επιχειρήσεις που πλήττονται και έχουν ενεργό κωδικό όπως περιγράφεται στην εγκύκλιο Α1015/2020. Οι οφειλέτες μπορούν να ψάξουν αν συγκαταλέγεται ο ΚΑΔ τους στην παραπάνω εγκύκλιο και να μεταφέρουν τη δόση του Ιανουαρίου στο τέλος της ρύθμισής τους.
- Με την απόφαση 1611/2020 του ΣτΕ, παραγράφονται οι βεβαιωμένες οφειλές από τέλη κυκλοφορίας για πάνω από πέντε έτη. Παύουν οι πολίτες να πληρώνουν τέλη 20ετίας .
- Κατατέθηκε το νομοσχέδιο που αφορά στις ρυθμίσεις για τη μείωση μισθωμάτων των μηνών Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2021 αλλά και για τις επιταγές.
- Επίσης το νομοσχέδιο περιλαμβάνει το νέο μέτρο στήριξης επιχειρήσεων για την επιδότηση παγίων δαπανών. Με κοινή υπουργική απόφαση θα καθοριστεί το ύψος της επιδότησης, οι δικαιούχοι, οι επιλέξιμες δαπάνες κλπ
- Ξεκινά η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Από την Παρασκευή θα πληρωθούν αγορές που έγιναν έως 21/12/2020 και μέχρι 31/3/2021 οι αγορές καυσίμων που θα πραγματοποιηθούν έως 28/2/2021. Το ποσό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του αριθμού 220 (σταθερός συντελεστής) με τον συντελεστή κάθε οικισμού. Ο αριθμός που θα προκύψει πολλαπλασιάζεται επί 10% για κάθε ανήλικο τέκνο. Η min επιδότηση είναι τα 80 ευρώ και η max τα 650. Τοπικό παράδειγμα: Οικογένεια στο Μεσαθούρι με ένα ανήλικο παιδί θα λάβει 127,80 ευρώ.
- Δυστυχώς στο πρόγραμμα «Γέφυρα» δεν μπόρεσαν να ενταχθούν οι πληττόμενοι ναυτικοί.
- Μεγάλη προσοχή στους λογαριασμούς που δηλώνουν οι πολίτες στο Υπουργείο Οικονομικών, που λαμβάνουν μέτρα στήριξης. Θα πρέπει ο ο λογαριασμός να έχει πρώτο όνομα τον δικαιούχο των χρημάτων.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη: