Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης ενημερώνει για την Επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και το Πρόγραμμα «Νησίδα» στο «Asteras Radio 92»

Κάθε Τετάρτη στις 11:00 το πρωί ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στη χθεσινή εκπομπή έδωσε ορισμένες διευκρινήσεις για το  μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4  και ενημέρωσε ενδελεχώς για το Πρόγραμμα «Νησίδα» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

Απομονώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά ενδιαφέροντα highlights…


Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Νησίδα» Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Η διαδικασία αιτήσεων για συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Νησίδα» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη ξεκινήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε ο κ. Βουραζέρης από το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Δημήτρη Γιγίνη έχουν γίνει κάποιες σημαντικές αλλαγές στο Πρόγραμμα, οι οποίες ευνοούν ιδιαίτερα το κλάδο της εστίασης.

Αρχική πρόσκληση

Δημόσια δαπάνη ύψους 30 εκ. ευρώ  μοιράζονταν σε τρεις κατηγορίες δικαιούχων, στον πρωτογενή τομέα 10%,  στην εστίαση – παροχή υπηρεσιών –  καταλύματα 40% και τέλος στο εμπόριο 50%. 

Οι τροποποιήσεις

 • Μειώθηκαν τα ποσά επιδότησης ώστε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής περισσότερες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα από min 5.000 ευρώ και max 30.000 τα ποσά των  επιδοτήσεων άλλαξαν σε 2.000 min και 10.000 max.
 • Αυξήθηκε η δημόσια δαπάνη κατά 5 εκ. ευρώ. Δηλαδή από 30 εκ. ευρώ πλέον ανέρχεται σε 35 εκ. ευρώ.
 • Η σπουδαιότερη τροποποίηση αφορά τον κλάδο εστίασης, όπου θα δοθούν αποκλειστικά 5 εκ. ευρώ στους συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις οι κατηγορίες δικαιούχων είναι τέσσερις. Συγκεκριμένα:

 • Ο πρωτογενής τομέας, όπου θα επιδοτηθεί με  3,15 εκ. ευρώ
 • Ο τουρισμός – υπηρεσίες, όπου θα επιδοτηθεί με  11,9 εκ. ευρώ 
 • Το εμπόριο, όπου θα επιδοτηθεί με 15,05 εκ. ευρώ 
 • Η εστίαση και συγκεκριμένα ο ΚΑΔ 56, όπου θα επιδοτηθεί με 4,9 εκ. ευρώ

Ο κ. Βουραζέρης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, επισημαίνοντας πως είναι ένα βήμα μπροστά σε θέματα τεχνολογίας και ενημέρωσης σε σχέση με άλλα Επιμελητήρια της χώρας, καλώντας τους επαγγελματίες να «αγκαλιάσουν» τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται. 

«Είναι σημαντική η αλλαγή που έχει γίνει στον κλάδο εστίασης. Υπήρχαν επιχειρήσεις εστιατορίων με βαθμολογίες που έφταναν τα 50 μόρια και πριν έμεναν έξω γιατί έπαιρναν τις θέσεις τους τα καταλύματα. Πλέον οι εστιάτορες έχουν το δικό τους “κουβά” για να λάβουν χρήματα. Ωστόσο, για όλες τις επιχειρήσεις απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη σύνταξη του φακέλου, γιατί χρειάζονται πολλά δικαιολογητικά, χωρίς αυτό βέβαια να είναι αποθαρρυντικό για τη συμμετοχή τους. Θα πρέπει να συμβουλευτούν τους λογιστές τους οι οποίοι θα συνεργαστούν με ειδικούς Οικονομολόγους – Μελετητές για να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Κάποιος που συγκεντρώνει πάνω από 50 μόριο έχει σοβαρές ελπίδες ένταξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βουραζέρης. 

Αξίζει να τονισθεί πως το πρόγραμμα «Νησίδα» είναι καθαρά εργαλείο επιδότησης επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ, δηλαδή τα χρήματα δεν επιστρέφονται. 


Διαφορές Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 σε σχέση με τις προηγούμενες 

Πρόκειται για ένα μέτρο στήριξης που έχει εισαχθεί σε τέσσερις φάσεις. Η επιστρεπτέα προκαταβολή 4, έχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες τρεις και η ουσιαστικότερη είναι πως όλοι έχουν δικαίωμα να αιτηθούν και να λάβουν χρήματα. Επιπλέον στο συγκεκριμένο μέτρο, δεν επιστρέφεται όλο το ποσό, αλλά το 50%.

Παράδειγμα: Υποθετικά εάν μια επιχείρηση έχει δικαίωμα να λάβει 10.000 ευρώ, θα δει τα χρήματα στο λογαριασμό εντός μόνο λίγων ημερών από την αίτηση. Από αυτά τα χρήματα θα κληθεί να επιστρέψει το 50% (5.000 ευρώ) από 1/1/2022 σε 40 δόσεις με 0,74 επιτόκιο. Ωστόσο ο κ. Βουραζέρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εκδοθεί συμπληρωματική εγκύκλιος όπου θα δίνει τη δυνατότητα να επιστρέψει ο επιχειρηματίας το ποσό έως 31/12/2021 άτοκα. Σημαντικό είναι επίσης ότι η επιστροφή του 50% γίνεται ανεξαρτήτως αν η επιχείρηση απασχολεί προσωπικό, με την προϋπόθεση αν υπάρχει να διατηρηθεί ενώ εξαιρούνται από το πλαίσιο οι οικειοθελείς αποχωρήσεις. 

Εν κατακλείδι, αν μια επιχείρηση έχει κλείσει με κρατική εντολή λαμβάνει χρήματα ανεξάρτητα με την πτώση τζίρου, ενώ εάν ανήκει στις πληττόμενες θα πρέπει να παρουσιάζει μείωση 20%. 


Άλλα σημαντικά ζητήματα που τρέχουν αυτή την περίοδο

 • Έχει δοθεί παράταση για υποβολή Πόθεν έσχες μέχρι τον Φεβρουάριο 2021.
 • Ανοίγει η πλατφόρμα για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι θα λάβουν οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ. 
 • Εκδόθηκε η εγκύκλιος που περιέχει τους ΚΑΔ για τη μείωση ενοικίου Νοεμβρίου ύψους 40%
 • Όσοι αλιείς αναμένουν ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην περίπτωση που δεν έχουν κατατεθεί τα χρήματα στο λογαριασμό τους θα πρέπει να απευθυνθούν στη Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ενδεχομένως να έχει ακυρωθεί η πληρωμή.
 • Όσοι εργαζόμενοι δεν προλάβουν να πάρουν όλες τις άδειες που δικαιούνται μέχρι τέλος του έτους, λόγω αναστολής, προβλέπεται παράταση – μεταφορά έως τον Ιούνιο του 2021.
 • Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί σχετική απόφαση για ρύθμιση οφειλών 120 δόσεων φυσικών και νομικών προσώπων προς τους Δήμους .

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!