Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης ενημερώνει για την Επιστρεπτέα προκαταβολή 4 στο «Asteras Radio 92»

Κάθε Τετάρτη στις 11:00 το πρωί ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στη χθεσινή εκπομπή επικεντρώθηκε στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 και 5 που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις.

Απομονώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά ενδιαφέροντα highlights…

Ποιοι δικαιούνται την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4

Όπως επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης, η μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους κύκλους, έγκειται στο γεγονός ότι δικαίωμα στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή έχουν όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα εάν διαθέτουν ταμειακή μηχανή και εργαζομένους. Συνεπώς συμπεριλαμβάνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες.


Προϋποθέσεις τζίρου

Εστιάζοντας στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, τόνισε πως πρέπει οι επιχειρήσεις να παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% κατά τους μήνες αναφοράς για την περίοδο αυτή, δηλαδή Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, με ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ. Σχολιάζοντας ξεκαθάρισε πως το εύρος των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή την επιστρεπτέα είναι μεγάλο. Επιπλέον ανεξάρτητα από το αν έχουν μείωση στον τζίρο μπορούν να λάβουν επιστρεπτέα προκαταβολή και όλες οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με εντολή της  Κυβέρνησης από το Νοέμβριο και μετά, καθώς και όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό».


Νέες Επιχειρήσεις

Δικαίωμα σε αυτό το μέτρο έχουν για πρώτη φορά και οι νέες επιχειρήσεις που έχουν θετικά έσοδα μετά τον Φεβρουάριο του 2020 με βάση αναφοράς τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο 2020.


Αγρότες

Αν και πριν μερικές ημέρες θεωρούνταν σχεδόν δεδομένο ότι θα συμπεριληφθούν και οι αγρότες, με  εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 18 Νοεμβρίου, μένουν έξω όσοι υπάγονται στο ειδικό καθεστώς, δηλαδή οι περισσότεροι…


Ορισμένες σημαντικές παράμετροι για την χορήγηση Επιστρεπτέας

  • Οι επιχειρήσεις να μην είναι προβληματικές.
  • Να μην έχουν πρόστιμα σε τελεσιδικία από την Επιθεώρηση Εργασίας για ανασφάλιστους, παραβιάσεις ωραρίων κλπ

Ύψος ενίσχυσης

  • Ατομικές επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή  χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή θα λάβουν ορισμένο ποσό ύψους 2000 ευρώ, ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου. Για τις υπόλοιπες ισχύει ο μαθηματικός τύπος με min ενίσχυση 2000 ευρώ.
  • Για τις επιχειρήσεις σε αναστολή με κρατική εντολή ισχύει κατώτατο όριο ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων. Για παράδειγμα: 4000 ευρώ μέχρι 5 εργαζομένους, 8000 ευρώ μέχρι 20 εργαζομένους και φτάνει στις 30000 ευρώ από 50 εργαζομένους και πάνω.
  • Ατομικές  επιχειρήσεις που πλήττονται αλλά δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή, χωρίς ταμειακή και εργαζομένους θα λάβουν ορισμένο ποσό ύψους 1000 ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου. Για τις υπόλοιπες ισχύει ο τύπος, με min τα 1000 ευρώ.

Υπό όρους η επιστροφή των χρημάτων

Ακόμα μία σημαντική διαφορά της επιστρεπτέας Νο 4 από τις προηγούμενες τρεις είναι ότι υπό όρους επιστρέφεται το 50%  των χρημάτων που θα λάβει η επιχείρηση. Ο όρος είναι να διατηρηθεί το προσωπικό που είχε την 1η Σεπτεμβρίου του 2020 κατά μέσο όρο μέχρι και την 31η Μαρτίου του 2021. Ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη εάν η επιχείρηση  τον Μάρτιο του 2020, είχε προσωπικό  λιγότερο από τον Σεπτέμβριο του 2020, τότε ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην επιχείρηση αυτή να πάει με τα δεδομένα του Μαρτίου.  Να διατηρήσει δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο του 2021 το προσωπικό που είχε τον Μάρτιο του 2020. 


Επιστροφή με επιτόκιο 0,74%

Σύμφωνα με το κ. Βουραζέρη η επιστροφή του 50% θα είναι με επιτόκιο αναφοράς 0,74%, κάτω από την μονάδα. Όπως ο ίδιος τόνισε ουσιαστικά πρόκειται για χρηματοδότηση που τη γυρίζεις πίσω. Η επιστροφή θα γίνει σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές δόσεις μηνιαίες, από 1/1/2022.


Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Η διαδικασία έχει απλουστευτεί σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες. Δεν γίνεται πλέον σε δύο φάσεις, εκδήλωση ενδιαφέροντος – οριστικοποίηση, αλλά σε μία φάση σχεδόν αυτόματα. Ωστόσο οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν καταχωρήσει τα έσοδα στην ΑΑΔΕ ανά μήνα για το 2020, διαδικασία αρκετά χρονοβόρα, την οποία τουλάχιστον το γραφείο του κ. Βουραζέρη έχει ήδη ξεκινήσει ώστε όταν ανοίξει η πλατφόρμα να χρειαστεί μόνο το σχετικό αίτημα για λήψη της επιστρεπτέας. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως 30/11/2020 ωστόσο ο κ. Βουραζέρης εικάζει πως θα δοθεί παράταση, αφού ακόμα βγαίνουν τροποποιητικές και μέχρι σήμερα η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει. Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!