Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης ενημερώνει για τις διατάξεις του νέου Νόμου 4764/2020 για τον Covid στο Asteras Radio 92

Κάθε Τετάρτη στις 11:00 το πρωί ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στη χθεσινή εκπομπή επικεντρώθηκε στα μέτρα του νέου νόμου 4764/2020 που αφορά ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας covid-19.

Απομονώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά ενδιαφέροντα highlihts…

Ρύθμιση οφειλών σε Δήμους και Νομικά Πρόσωπα

«Ενώ πολλές φορές φαίνεται ότι δεν οφείλουμε στην ΑΑΔΕ, ότι είμαστε καθαροί φορολογικά, δεν μπορούμε να πάρουμε φορολογική ενημερότητα γιατί υπάρχουν οφειλές προς το Δήμο οι οποίες “έπεσαν” στο Υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε ο κ. Βουραζέρης κάνοντας μία μικρή εισαγωγή για το θέμα των ρυθμίσεων οφειλών σε Δήμους και Νομικά Πρόσωπα.

Οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς του Δήμους και τα νομικά πρόσωπα που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν από 15/02/20 έως 28/02/21, όπως και οφειλές προς Δήμους και Νομικά Πρόσωπα που είναι ληξιπρόθεσμες από 15/2/20 έως την ημέρα δημοσίευσης του νόμου, δηλαδή 23/12/20,μπορούν να ρυθμίζονται και η καταβολή να πραγματοποιηθεί με απαλλαγή των προσαυξήσεων, τόκων εκπρόθεσμης καταβολής καθώς και προστίμων λόγω εκπρόθεσμης υποβολής κλπ. Ανάλογα με τη ρύθμιση που θα διαλέξει κάποιος θα υπάρξει και η ανάλογη μείωση προσαυξήσεων. Παράδειγμα: Αν κάποιος διαλέξει να εξοφλήσει εφάπαξ θα έχει απαλλαγή 100% των προσαυξήσεων και των προστίμων. Αν κάποιος διαλέξει από 2 έως 24 δόσεις το 80%. Αντίστοιχα από 25 έως 48 δόσεις το 70%, από 49 έως 72 δόσεις το 60% και από 73 έως 100 δόσεις το 50%.

Οι δόσεις λοιπόν θα είναι max 100, ενώ δικαιούχοι υπαγωγής, αυτοί δηλαδή που μπορούν να κάνουν αίτηση είναι όλα τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από την πανδημία covid-19. Με κοινή απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, η οποία θα εκδοθεί έως 31/1/21 θα καθορίζονται οι κωδικοί δραστηριότητας των νομικών προσώπων που θα μπορούν να κάνουν αίτηση, καθώς και τα κριτήρια υπαγωγής των φυσικών προσώπων.

Όπως επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης το μέτρο δεν είναι οριζόντιο, θα γίνεται έλεγχος βάσει κριτηρίων.  Αν τα φυσικά πρόσωπα έχουν υψηλά εισοδήματα και δείχνουν ότι μπορούν να πληρώσουν κανονικά τις οφειλές τους αλλά δεν τις πληρώνουν αυτοί δεν θα μπουν στη ρύθμιση. 

Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οφειλές οι οποίες τη στιγμή της αίτησης είναι σε αναστολή με κάποια διοικητική απόφαση, ή έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση που είναι σε ισχύ και θέλει κάποιος να την αλλάξει γιατί η νέα είναι ευνοϊκότερη, ή δεν έχουν βεβαιωθεί και είναι στη διαδικασία δικαστηρίων ή συμβιβασμού αρκεί να παραιτηθούν από το συμβιβασμό και τα ένδικα μέσα.

Το μοναδικό που δεν μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση είναι οι οφειλές που θα προκύψουν από τις διαφορές στις επιφάνειες των ακινήτων, βάση των διορθώσεων που έγιναν ηλεκτρονικά μέχρι και τις 31/10/2020 στην πλατφόρμα των Ο.Τ.Α. Οι διαφορές σε αυτήν την περίπτωση θα είναι από 01/01/2020, διότι για τα προηγούμενα χρόνια δεν αναζητούνται και θα πληρωθούν σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ξεκινήσει την 1/3/21 και θα διαρκέσει έως 30/06/21, με πιθανή παράταση έξι μηνών και θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Η μικρότερη δόση θα ξεκινά από τα 20 ευρώ για οφειλές φυσικών προσώπων και 50 ευρώ για επιχειρήσεις κάθε είδους.


Αλλάζει ο τρόπος έκδοσης βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας

Πλέον η βεβαίωση θα δίδεται ηλεκτρονικά, αφού προηγηθεί αίτηση του ενδιαφερόμενου μέσω από το gov.gr

«Θα είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που θα πηγαίνουμε στο Δήμο να κάνουμε αίτηση και να υπογράφει ο εκάστοτε Δήμαρχος τη βεβαίωση», ανέφερε ο κ. Βουραζέρης.

Ως προς την έναρξη ισχύος, τόνισε πως έχει αλλάξει η διαδικασία από την ημέρα ψήφισης του νόμου αλλά θα πρέπει να ετοιμαστεί η πλατφόρμα για να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις.


Ενδιαφέροντα άρθρα του νέου Νόμου

 • Εργασιακά – Ασφαλιστικά: Μεγάλη προσοχή στους εργοδότες, διότι θα διώκονται ποινικά όποιοι αξιώσουν και λάβουν ποσό της αποζημίωσης από μισθωτούς. Προβλέπεται πρόστιμο 5000 και 6 μήνες ποινή φυλάκισης.
 • Θα δίδεται 3ωρη άδεια με αποδοχές για πραγματοποίηση τεστ covid σε εργαζόμενους που κλήθηκαν μετά από αίτηση τους. Θα μπορούν να φεύγουν από τη δουλειά τους για 3 ώρες χωρίς να χάνουν το μισθό τους.
 • Επανένταξη πληγέντων με ασφαλιστικές εισφορές σε ρύθμιση. Όσοι έχασαν της ρύθμιση από Ιούνιο έως Οκτώβριο θα μπορούν, πληρώνοντας τη δόση του Νοεμβρίου μέχρι 31/12/2020 να επανέλθουν στην προηγούμενη ρύθμιση.
 • Συνεχίζεται η «Συνεργασία» μέχρι 28/2/2021, πρόγραμμα που έληγε στις 31/12/2020. Ωστόσο έχει μπει πλαφόν στον ανώτατο μισθό 6500 ευρώ γιατί υπήρξε καταστρατήγηση του μέτρου.
 • Στα έμμεσα μέλη που έχουν ασφαλιστική ικανότητα έως 31/12/20 και των οποίων οι άμεσα ασφαλισμένοι από τους οποίους εξαρτώνται παραμένουν ασφαλιστικά ικανοί χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα έως 28/2/2021.
 • Παρατείνεται έως 28/2/2021 -με ανοιχτό σενάριο για περαιτέρω παράσταση- η ασφαλιστική ικανότητα των αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών, για τους οποίους προέκυψαν διαφορές κατά την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών των  ετών 2017-2019.
 • Με νόμο πλέον, όσοι υπέβαλαν τις συγκεντρωτικές προμηθευτών – πελατών (ΜΥΦ) για τη χρήση 2014 μέχρι και 25/01/2016 και ήρθαν πρόστιμα, αυτά διαγράφονται. Όσοι τα έχουν πληρώσει, τα χρήματα θα επιστραφούν ή θα συμψηφιστούν.
 • Σημαντικό για όσους διορθώνουν το Ε9, πλέον επίσημα δεν θα μπαίνει το πρόστιμο του άρθρου 54 του Ν. 4174/2015 και του άρθρου 4 του Ν. 4128/97 για τις τροποποιήσεις δηλώσεων Ε9 που θα υποβληθούν μέχρι να γίνει ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων σε ολόκληρη την επικράτεια. Αναλυτικότερα, μέχρι να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο κανείς δεν πληρώνει το αυτοτελές πρόστιμο όταν τροποποιεί το Ε9. Σχολιάζοντας το μέτρο ο κ. Βουραζέρης τόνισε πως οι άνθρωποι που πάνε να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση πρέπει να απαλλαγούν από τις προσαυξήσεις της εκπρόθεσμης υποβολής γιατί είναι άδικο. 
 • Έλαβε παράταση η απόσυρση των ταμειακών μηχανών που αναφέρονται στην ΠΟΛ.1196/2017, έως 31/3/2021.
 • Από 1/3/2021 αλλάζει τελείως ο τρόπος φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών, όπου επίσημα πλέον κομμάτι από τα έσοδα θα πηγαίνει στα αθλητικά σωματεία ενώ ο φόρος μειώνεται από 20% max, στο 7,5%
 • Πρωτογενής τομέας – Αγρότες: Έλαβε παράταση έως 31/12/2021 η υποχρέωση για υποβολή αίτησης συνέχισης λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν εντός ή πλησίον κατοικήσιμων περιοχών. Υπήρχε προθεσμία να τακτοποιήσουν – νομιμοποιήσουν τη λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έως 31/12/2020 και πήρε παράταση. Επιπλέον για τις ενισχύσεις λόγω covid δεν χρειάζεται φορολογική-ασφαλιστική ενημερότητα και είναι ακατάσχετες και αφορολόγητες.
 • Μεταφορές: Έλαβε παράταση για ένα χρόνο η διαδικασία απόσυρσης από την κυκλοφορία λεωφορείων – ταξί σύμφωνα με το άρθρο 138 του ψηφισθέντος νόμου.
 • Επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης στα ΚΤΕΛ – Τουριστικά Λεωφορεία και για Νοέμβριο-Δεκέμβριο.
 • Οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα – δωμάτια (όχι ξενοδοχεία) έχουν υποχρέωση να δηλώσουν τον τίτλο που διαθέτουν στο ΓΕΜΗ έως 31/12/2021.
 • Σημαντικό για τους εποχικά εργαζόμενους: Στα 50 (από τα 100) ανέρχονται πλέον τα ένσημα που πρέπει να συγκεντρώσει ο εποχικά εργαζόμενος για να πάρει ταμείο ανεργίας. Επιπλέον επίδομα δικαιούνται όχι μόνο οι εργαζόμενοι ξενοδοχείων, εστίασης αλλά όσοι δουλεύουν γενικά σε εποχικού χαρακτήρα επιχειρήσεις.
 • Συνεχίζονται τα μέτρα στήριξης και στο ναυτικό κλάδο.
 • Για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τέχνη – πολιτισμό: Συνεχίζεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο. Προσοχή πρώτα πρέπει να γίνει εγγραφή, για όσους δεν το γνώριζαν ή έχουν ξεχάσει στην πλατφόρμα έως 10/1/2021 και μετά η αίτησης αποζημίωσης.
 • Οι εκδοτικές επιχειρήσεις με έναρξη πριν από 1/1/2020 που εκδίδουν εφημερίδες – περιοδικά πανελλαδικής εμβέλειας, επιχορηγούνται το μεταφορικό κόστος.
 • Επιχειρήσεις Franchise έχουν δικαίωμα ανεξάρτητης λειτουργίας από τη «μαμά» εταιρεία, λόγω αντιμετώπισης μεγάλων προβλημάτων στο click away.
 • Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Όσοι ήταν σε αναστολή δόσεων πληρωμής έως 31/12/2020 θα μπορούν να συνεχίζουν για 3 μήνες ακόμα, έως 31/3/2021 και μετά να ξεκινήσει η επιδότησή τους.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!