Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης ενημερώνει για το επίδομα θέρμανσης στο Asteras Radio 92

Κάθε Τετάρτη στις 11:00 το πρωί ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στη χθεσινή εκπομπή επικεντρώθηκε στο επίδομα θέρμανσης, ενημερώνοντας ενδελεχώς για τις αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τους δικαιούχους, τις εξαιρέσεις και τους συντελεστές βάσει των οποίων θα εκδοθούν τα τελικά ποσά. 

Απομονώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά ενδιαφέροντα highlihts…

Γενική ενημέρωση

Σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη, το επίδομα θέρμανσης δεν είναι καινούριο μέτρο, ωστόσο φέτος εντοπίζονται αρκετές αλλαγές, τόσο στον τρόπο υπολογισμού του ποσού όσο και στα επιδοτούμενα καύσιμα.

Αναλυτικότερα για το συγκεκριμένο επίδομα έχει εκδοθεί η εγκύκλιος Α.1275/20 ενώ η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στην προσθήκη και άλλων καυσίμων εκτός του πετρελαίου, όπως το φυσικό αέριο, το  υγραέριο, τα καυσόξυλα και η βιομάζα (πέλετ). Δικαίωμα αίτησης έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα ενώ τοπικά στο νησί μας η επιδότηση δίνεται -τουλάχιστον για φέτος- μόνο για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο.  Παρά το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι χρησιμοποιούν καυσόξυλα, λόγω χαμηλών συντελεστών επιδότησης που έχουν οριστεί για το Νησί μας, δεν έχουν συμπεριληφθεί τα καυσόξυλα και η βιομάζα στα επιδοτούμενα καύσιμα για την  Άνδρο. 

Ποιοι το δικαιούνται

Μόνο φυσικά πρόσωπα. Ειδικά για τους έγγαμους και τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης δικαιούχος είναι  ο υπόχρεος σε υποβολή φόρου εισοδήματος ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση που υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις.

Ποιοι εξαιρούνται

Τα εξαρτώμενα μέλη, δηλαδή ο/η σύζυγος όταν δεν έχουν εισόδημα, τα άγαμα τέκνα, τα ανήλικα ορφανά,οι ανιόντες   τα προστατευόμενα μέλη γενικά. Δεν παίρνουν επίδομα θέρμανσης οι φιλοξενούμενοι,  όσοι πληρώνουν φόρο πολυτελούς διαβίωσής ή όσοι διαθέτουν περισσότερα από δύο επιβατικά Ι.Χ. Προσοχή, σε περιπτώσεις που κάποιος έχει ποσοστό 50% σε πέντε επιβατικά για παράδειγμα, δεν δικαιούνται επίδομα (δεν χρειάζεται δηλαδή να είναι ολόκληρο το Ι.Χ στο όνομά του). Επίσης δεν δικαιούνται τα φυσικά πρόσωπα για την θέρμανση επαγγελματικών χώρων, Ιδρύματα, Οργανισμοί,  κάθε είδους νομικά πρόσωπα και οι κάτοικοι εξωτερικού. 

Κριτήρια

Το επίδομα μπορούν να λάβουν όσοι άγαμοι, ή σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει  έχουν έως 12.000 ευρώ εισόδημα. Σημειώνεται ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να ελέγξει το εισόδημα μέσα στο εκκαθαριστικό του. 

Για έγγαμους και όσους είναι σε σύμφωνο συμβίωσης το εισοδηματικό κριτήριο ανέρχεται σε 20.000 και προσαυξάνεται για κάθε τέκνο κατά 2.000 ευρώ. Οι μονογονεϊκές οικογένειες πρέπει να έχουν εισόδημα έως 22.000 ευρώ με προσαύξηση 2.000 για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Κριτήρια ακίνητης περιουσίας: Θα πρέπει οι πολίτες να ανατρέξουν στο εκκαθαριστικό του Ε.Ν.Φ.Ι.Α 2020 . Για τους άγαμους η ακίνητη περιουσία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ και για τους έγγαμους/σε σύμφωνο συμβίωσης τις 250.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι στην ακίνητη περιουσία δεν υπολογίζεται η αξία των κτισμάτων από 100 έτη και πάνω τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης, ενώ δεν υπολογίζεται και η αξία των αγροτεμαχίων, των τμημάτων δηλαδή γης  που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού. 

Min 80 ευρώ max 650 ευρώ φέτος

Όπως ενημέρωσε ο κ. Βουραζέρης, δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος της επιδότησης για τα νοικοκυριά, ωστόσο σε κάθε περίπτωση τα ποσά θα ξεκινούν από 80 ευρώ με max τα 650 ευρώ (πέρσι η max επιδότηση έφτανε τα 350 ευρώ). Η συγκεκριμένη απόφαση θα εκδοθεί μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021 και αφού έχει κλείσει η πλατφόρμα των αιτήσεων. 

Οι συντελεστές

Φέτος σταμάτησε το σύστημα υπολογισμού ανάλογα με τις 4 κατηγορίες που είχε χωριστεί η χώρα. Υπάρχουν και οι  συντελεστές επιδότησης, οι οποίοι διαφέρουν από οικισμό σε οικισμό ακόμα και εντός Δημοτικής Ενότητας. 

«Για παράδειγμα, κάποιος που μένει στα Αποίκια, θα λάβει διαφορετικό ποσό από εκείνον στις Μένητες, το Μεσαθούρι, τις Στραπουργιές, τη Χώρα, τη Βουρκωτή.  Ο συντελεστής για τα Αποίκια  είναι 0,5849, για τις Στραπουργιές 0,5818, για τη Χώρα 0,3838, για τη Βουρκωτή 0,7793. Πλέον υπολογίζεται βάσει αναγκών τοπικά και είναι πιο δίκαιο. Το ύψος επιδόματος που θα οριστεί με την απόφαση,  εν συνεχεία θα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή της επιδότησης, από εκεί θα προκύπτει ένα νούμερο, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας», ανέφερε ο κ. Βουραζέρης.

Διαδικασία

Για να λάβει κάποιος το επίδομα θέρμανσης που του αναλογεί βιάσει του παραπάνω τύπου θα πρέπει να έχει προμηθευτεί καύσιμα θέρμανσης αξίας τουλάχιστον ίσης με το διπλάσιο του επιδόματος. Για παράδειγμα αν το επίδομα βγαίνει 300 ευρώ θα πρέπει να έχει αγοράσει min 600 ευρώ. Οι αγορές θα πρέπει να έχουν γίνει από 1/10/2020 έως 28/02/2021 πλην του πετρελαίου θέρμανσης που ισχύει το διάστημα από 15/10/2020 έως 28/02/2021.

Οι αιτήσεις έχουν ξεκινήσει και η προθεσμία λήγει στις 11/01/2021 εκτός αν δοθεί κάποια παράταση, κάτι που είναι πολύ εφικτό να συμβεί.

Θα πρέπει ωστόσο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την συμπλήρωση της αίτησης. 

«Πρέπει να δώσουμε σωστά τον αριθμό παροχής, τον ΑΦΜ στον πρατηριούχο γιατί αν δεν κοπεί σωστά η απόδειξη δεν θα μπορέσει να διασταυρωθεί, να δηλωθεί σωστά το ΙΒΑΝ κατά προτίμηση με πρώτο το όνομα του δικαιούχου, να δηλωθούν σωστά τα τετραγωνικά μόνο των κύριων χώρων της κύριας κατοικίας και όχι των βοηθητικών χώρων. Μεγάλη προσοχή σε όσους επιδοτούνται για υγραέριο, όπου απαιτείται εκτός από την αίτηση και δήλωση των σταθερών μας στοιχείων, να δηλώσουμε σε άλλη πλατφόρμα  τα στοιχεία των παραστατικών που προμηθευτήκαμε  υγραέριο μέχρι 31/12/2020. Αυτό   επίσης πρέπει να γίνει  μέχρι  11/1/2021!», τόνισε ο κ. Βουραζέρης.

Προσοχή: Όσοι διαμένουν σε πολυκατοικίες, θα πρέπει να περαστούν τα στοιχεία ολόκληρου του κτιρίου και τα χιλιοστά θέρμανσης του κάθε διαμερίσματος στην πλατφόρμα και μετά το κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να προχωρήσει σε ατομική ξεχωριστή αίτηση. 


Και μερικά χρήσιμα νέα…

  • Σταθμός για τους συνεταιρισμούς αποτελεί η έγκριση του πρώτου αγροτικού συνεταιρισμού στον οποίο μπορεί να μετέχει ιδιώτης επενδυτής. Σπουδαία εξέλιξη αφού θα βοηθήσει στην αναβάθμιση που τόσο είχαν ανάγκη, σε χρήμα, ιδέες και δομές.
  • Για τις χρήσεις 2016, 2017, 2018 δόθηκε 2η ευκαιρία να διορθωθούν τυχόν λάθη σε πόθεν έσχες. 
  • Κερδισμένοι οι επαγγελματίες από τη νέα κλίμακα φόρων και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Παράδειγμα: Εάν κάποιος το 2019 δήλωνε 15.000 ευρώ καθαρά κέρδη, πλήρωνε φόρο εισοδήματος 3.300 ευρώ, εισφορά αλληλεγγύης 66 ευρώ και φόρο επιτηδεύματος 650 ευρώ. Το 2020 θα πληρώσει 2.000 ευρώ φόρο εισοδήματος, 0 εισφορά αλληλεγγύης 66 ευρώ και φόρο επιτηδεύματος 650 ευρώ.  Το κέρδος δηλαδή ανέρχεται σε 1.366 ευρώ.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!