Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης ενημερώνει για τον «15ο μισθό» και την Επιστρεπτέα 5 στο «Asteras Radio 92»

Κάθε Τετάρτη στις 11:00 το πρωί ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα.

Στην πρώτη εκπομπή για το 2021 έκανε εκτενή ενημέρωση για το πως οι εργοδότες μπορούν να παρέχουν «15ο μισθό» στους εργαζόμενους που αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση, ενώ παράλληλα επικεντρώθηκε στην Επιστρεπτέα 5 και στις αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη.

Απομονώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά ενδιαφέροντα highlights…

«15ος μισθός» στους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους

Την ονομασία «15ος μισθός», έχει δώσει ο κ. Βουραζέρης, αφού ουσιαστικά αυτός ο χαρακτηρισμός δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα.

Από 1/1/2021 υπάρχει μία πολύ μικρή αύξηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και της μικρής μείωσης στις εισφορές του εργαζόμενου, συγκεκριμένα  από 15,33 % , οι εισφορές ανέρχονται για το 2021,  στα 14,12 %.

Παράδειγμα: Αν ένας εργαζόμενος χωρίς τέκνα με μικτή αμοιβή 800 ευρώ, λάμβανε καθαρά 671,90 ευρώ, με την αύξηση θα πάρει μόλις 9 ευρώ παραπάνω, δηλαδή 680,71 ευρώ!

Αναφορικά με τον «15ο μισθό» ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για κάτι φρέσκο, γυρίζοντας μας πίσω στο 2000 όπου ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος. Μέχρι να αρχίζουν να ψηφίζονται τα μνημόνια κυριαρχούσαν στο χώρο του ιδιωτικού τομέα οι ομοεπαγγελματικές, οι κλαδικές, οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις και όχι η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Καλώς οι εργαζόμενοι αμείβονταν όχι με τον κατώτατο  αλλά με μισθούς που πραγματικά άγγιζαν ή ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ. Ήταν καλοί μισθοί, και όχι της πείνας όπως σήμερα. Όμως μετά τη ψήφιση των μνημονίων, από το 2012 και μετά οι περισσότεροι μισθωτοί αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Ακόμα και αν ο εργοδότης έχει επιλέξει να τους δίνει κάτι παραπάνω χωρίς να φαίνεται στις καταστάσεις, επίσημα ασφαλίζονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ.  Το άρθρο 14 του νόμου 2837/2000, » εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής», δηλαδή τα 650 ευρώ σήμερα ή με ημερομίσθια 29,04 ευρώ, έπρεπε ήδη να εφαρμόζονταν από όλους γιατί είναι κάτι τόσο απλό,  δεν κοστίζει τίποτα στον εργοδότη και ευνοεί οικονομικά τον εργαζόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βουραζέρης. 

Με το συγκεκριμένο νόμο, στην ουσία το κράτος επιδοτεί το ποσοστό που κρατείται από τον εργαζόμενο για την κύρια ασφάλισή του. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 6,67% και σε ποσό μεταφράζεται σε 43,36 ευρώ ενώ συμπληρώνεται από το κράτος στην συνταξιοδότηση χωρίς να παρακρατείτε από τον εργαζόμενο, ο οποίος δεν χάνει απολύτως τίποτα από τη σύνταξή του αφού προστίθεται. Τα 43,36 ευρώ αντί να τα δώσει στον ΕΦΚΑ τα καταβάλει απευθείας στον εργαζόμενο μέσα στο μισθό του κι έτσι από 558,22 ευρώ που θα έπαιρνε, θα λαμβάνει σχεδόν 50 ευρώ παραπάνω μηνιαίως και συγκεκριμένα 607,14 ευρώ. 

Αν σκεφτεί κανείς ότι τα 43,36 ευρώ το μήνα ο εργαζόμενος θα τα πάρει 14 φορές (12 μήνες και 2 το Δ.Χ., Ε.Α. και Δ.Π.) φτάσαμε σε ένα ολόκληρο μηνιάτικο.

«Αυτός είναι ο 15ος μισθός που δεν στοιχίζει ούτε ένα ευρώ στον εργοδότη όμως για τον εργαζόμενο είναι όφελος, αποτελεί ακόμα ένα μισθό. Όσοι θέλουν να το ψάξουν παραπάνω είναι ο νόμος 2837/2000 άρθρο 14 εγκύκλιος 56-27/7/2000″. Πρέπει όλοι οι εργοδότες να το προχωρήσουν, γιατί δεν υπάρχει κόστος και είναι νόμος του κράτους που εφαρμόζεται. Κάποιος εργαζόμενος μπορεί να το διεκδικήσει, αν δεν το πάρει. Παλαιότερα έχουν φτάσει υποθέσεις και στο Συνήγορο του Πολίτη», τόνισε ο κ. Βουραζέρης, 

Μέχρι αύριο οι αιτήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

Με την παραδοχή ότι το κράτος έκανε ένα βήμα πίσω, στην διαδικασία λήψης της επιστρεπτέας προκαταβολής 5, ξεκίνησε την σχετική ενημέρωση ο κ. Βουραζέρης, επισημαίνοντας πως στην προηγούμενη Νο4 δίνονταν τα χρήματα απευθείας ενώ στην καινούρια απαιτούνται πάλι δύο βήματα. Πρώτον μέχρι 15/1/2021 (εκτός αν δώσουν παράταση) να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον επιχειρηματία και να καταχωρήσει τα έσοδα ανά μήνα. Σε δεύτερη φάση θα βγει η απόφαση, μετά τη λήξη προθεσμίας των αιτήσεων. Σημαντικό: Όποιος δεν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ακόμα και να δικαιούται την επιστρεπτέα δεν θα τη λάβει!  

Αξίζει να αναφερθεί πως και σε αυτή τη φάση δεν εξαιρείται κανείς επιχειρηματίας, παρά μόνο οι  αγρότες ειδικού καθεστώτος. Όλοι όσοι έχουν μείωση τζίρου κατά 20% το τελευταίο τετράμηνο του 2020 σε σχέση με 2019 μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται και πάλι στα 1.000 ευρώ, ενώ επιστρέφεται το 50% με προϋπόθεση τη διατήρηση του προσωπικού έως 30/06/2021.

«Κάτι που έχω διαβάσει σε πολλά άρθρα και είμαι ακόμα επιφυλακτικός είναι μία αναφορά που υπάρχει ότι θα αφαιρούνται χρήματα από τις προηγούμενες. Εάν συμβεί αυτό και δεν είναι συντακτικό λάθος θα είναι δυσάρεστη έκπληξη γιατί κάποιος που δικαιούται για παράδειγμα 10.000 ευρώ από την επιστρεπτέα 5 και έχει πάρει ήδη 5.000 από την 4, θα λάβει τελικά τα μισά. Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν όμως μόλις βγει η απόφαση», τόνισε ο κ. Βουραζέρης.

Άλλα σημαντικές ενημερώσεις

  • Έχει εξαγγελθεί αναστολή πληρωμών επιταγών. Οι επαγγελματίες θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με το λογιστή τους για περισσότερες πληροφορίες.
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένα ενοίκια, θα λάβουν το 50% που έχασαν από το μήνα Νοέμβριο, έως 18 Ιανουαρίου, ενώ από 15 Φεβρουαρίου θα δουν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα των ενοικίων για το μήνα Δεκέμβριο. 
  • Όσοι επαγγελματίες έχουν ξεχάσει να ανεβάσουν τα συμφωνητικά μεταξύ τρίτων, έχουν προθεσμία έως 29/01/2021. 
  • Οι αιτήσεις για το επίδομα παιδιού κλείνουν οριστικά στις 15/1/2021
  • Μέχρι 28/2/2021 έχουν δυνατότητα αίτησης όσοι σύζυγοι θέλουν να υποβάλουν ξεχωριστή δήλωση εισοδήματος.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Διαδώστε!

1 Σχόλιο

  1. Επισκέπτης

    Ευχαριστούμε τον κ. Βουραζερη για τη χρήσιμη ενημέρωση

    Reply

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!