Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης ενημερώνει για τους Δασικούς Χάρτες και τις επιδοτήσεις e-shop στο «Asteras Radio 92»

Κάθε Τετάρτη στις 11:00 το πρωί ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα.

Στην τελευταία εκομπή ενημέρωσε για την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών που αναμένεται για τις Κυκλάδες και την Άνδρο στις 19 Φεβρουαρίου, τις επιδοτήσεις e-shop στο λιανεμπόριο ενώ μίλησε και για τις τελευταίες εξελίξεις της επιστρεπτέας προκαταβολής 5.


Στις 19 Φεβρουαρίου η ανάρτηση των δασικών χαρτών στις Κυκλάδες

Αν και οι δασικοί χάρτες δεν αποτελούν καθαρά οικονομικό κομμάτι, ο κ. Βουραζέρης έδωσε το πρώτο έναυσμα για όσα έρχονται στις 19 Φεβρουαρίου όπου ξεκινά η ανάρτησή τους στις Κυκλάδες, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες. 

Όπως ο ίδιος τόνισε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και απαραίτητα θα πρέπει να συμβουλευτούμε  δικηγόρο, δασολόγο καθώς ακόμα και τοπογράφο μηχανικό για τις ενδεχόμενες μετρήσεις. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει ήδη ξεκινήσει ανά την επικράτεια από τις 15/1/2021. Κάθε εβδομάδα αναρτώνται σε κάποιες Περιφέρειες. Των Κυκλάδων μαζί με κάποιες άλλες  θα αναρτηθούν στις 19/2/2021.  Ο βασικός νόμος περί προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων γενικά που ισχύει στη χώρα μας, χρονολογείται από το 1979 με το νόμο 998 ΦΕΚ Α289/29/12/1979. Έκτοτε μέχρι σήμερα αρκετοί νόμοι έχουν συμπληρώσει και τροποποιήσει τον αρχικό νόμο.

Ο βασικός όμως νόμος που τροποποίησε τον 998, άλλαξε στην ουσία πολλά ζητήματα και ξεκίνησε η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι ο 4685 που ψηφίστηκε στις 7/05/2020 ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έχει το άρθρο 48 και ειδικά η παράγραφος 10 και το άρθρο 49. Η παράγραφος 10 του άρθρου 48 αναφέρει ότι μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο μηνών από την έναρξη του νόμου (7/5/2020) αναμορφώνονται υποχρεωτικά οι μερικώς ή ολικώς κυρωθέντες ήδη αναρτημένοι δασικοί χάρτες όπως και οι δασικοί χάρτες που βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο κατάρτισης ή θεώρησης. Άρα λοιπόν θέτει όριο και μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πρέπει να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες σε όλη την επικράτεια, επικαιροποιημένοι σύμφωνα με τις  πράξεις που έχουν γίνει για διάφορους χαρακτηρισμούς.

Όταν αναρτηθούν οι χάρτες, όσοι διαθέτουν αγροτεμάχια θα πρέπει να ενδιαφερθούν, να μπουν μέσα στο δασικό χάρτη της περιοχής τους και να δουν αν τα αγροτεμάχια τους έχουν χαρακτηρισθεί δασικά ή χορτολιβαδικά ή αγροτικά. Αν είναι αγροτικά δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα, δεν θα έχουν να κάνουν τίποτα.  Αν όμως είναι χορτολιβαδικά υπό κάποιες προϋποθέσεις που θα τους αναλύσει δικηγόρος, θα πρέπει να κάνουν κάποια ένσταση. Ειδικά αν είναι δασικά θα πρέπει να προβούν σίγουρα σε ένσταση.

«Ένα τμήμα γης  αν χαρακτηρισθεί για δασική χρήση,  υπό προϋποθέσεις και πολύ περιορισμένα μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Στην ουσία χάνει την αξία του και γι” αυτό έχει σχέση με την οικονομία.  Ένα αγροτεμάχιο αν χαρακτηρισθεί δασικό χάνει αυτόματα την αξία του. Αν δεν ενδιαφερθεί κάποιος για το αγροτεμάχιό του, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί δασικό, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να περάσει και στο ¨δημόσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βουραζέρης.

Συνεχίζοντας επεσήμανε πως πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα που αντιμετωπίζει το νησί μας και πρέπει να τελειώσει αφού κανείς ως τώρα δεν το έχει αγγίξει, πρέπει να το δούμε γιατί ήδη έφτασε η στιγμή της ανάρτησης των δασικών χαρτών η οποία μας αποδεικνύει ότι έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ. 

«Η Άνδρος έχει πολλούς οικισμούς. Δυστυχώς ούτε οι μισοί από αυτούς δεν είναι οριοθετημένοι. Το αναφέρω γιατί εάν είχαμε οριοθετημένους οικισμούς θα βοηθούσε πολύ στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, διότι δεν θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν δασικές οι εκτάσεις που είναι στις περιφέρειες των οριοθετημένων οικισμών. Άρα θα μπορούσαν κάποιοι ιδιοκτήτες να είχαν αποφύγει την ταλαιπωρία που θα υποστούν εάν είχαν οριοθετηθεί οι οικισμοί. Αυτό πρέπει να γίνει και για τους χάρτες αλλά και τη συνολικότερη ανάπτυξη του νησιού. Νησί χωρίς οριοθετημένους οικισμούς και χωρίς αντικειμενικό κλπ έχει αρκετά προβλήματα  στην ανάπτυξή του και στη χρήση γης, με όλα αυτά που έχουμε ακούσει και περί ανεμογεννητριών και ότι άλλο θα έρθει», τόνισε.

Κλείνοντας το ζήτημα των δασικών χαρτών υποστήριξε πως αν δεν διανύαμε περίοδο πανδημίας θα έπρεπε να διοργανωθούν ημερίδες ενημέρωσης για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών. Κάλεσε επίσης να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους κατόχους αγροτεμαχίων, να αναζητήσουν άμεσα τους τίτλους χρήσης, να δουν πως είναι χαρακτηρισμένα (αμπελώνες, ελαιοπερίβολα κα) και να συμβουλευτούν από τώρα -να μην περιμένουν-δικηγόρο και δασολόγο. Για να μην πανικοβαλλόμαστε υπάρχει περιθώριο για να γίνει ένσταση. Αν κάποιος δει ότι το αγροτεμάχιό του είναι δασικό, έχει δικαίωμα 105 ημέρες να κάνει ένταση, συν 20 ημέρες αν είναι κάτοικος εξωτερικού.


Επιδοτήσεις για e-shop στο λιανεμπόριο

Ξεκινώντας την ενημέρωση για τις επιδοτήσεις e-shop στο λιανεμπόριο, ο κ. Βουραζέρης αναφέρθηκε σε ένα «πονηρό» ζήτημα το οποίο δεν αναφέρεται στην προδημοσίευση και ίσως δεν το γνωρίζουν πολλοί επαγγελματίες.

«Καλό θα είναι να συμβουλευτούν το λογιστή τους. Όποια επιχείρηση κάνει e-shop φεύγει κατευθείαν από το καθεστώς που μπορούσε να πληρώνει σαν να ήταν αγρότης, με το χαμηλότερο ποσό στον ΕΦΚΑ των 123 ευρώ και πάει στα 210 που είναι η ασφαλιστική πρώτη κατηγορία, το παλιό ΤΕΒΕ. Για να υπάγεται κάποιος στην κατηγορία «αγρότη» παίζει ρόλο το πληθυσμιακό κριτήριο  αλλά και το εισοδηματικό κριτήριο. Υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις στο νησί μας οι οποίες πληρώνουν ΕΦΚΑ στο επίπεδο που πληρώνουν οι αγρότες. Αν βάλεις 100 ευρώ που είναι τα παραπάνω χρήματα το μήνα, σημαίνει 1.200 ευρώ το χρόνο. Είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λάβουν υπόψιν πριν κάνουν την αίτηση, γιατί θα αλλάξουν κλίμακα στον ΕΦΚΑ.», ανέφερε ο κ. Βουραζέρης.

Ξεκαθάρισε επίσης πως το κριτήριο αυτό της αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας δεν έχει σχέση με την αίτηση του προγράμματος που τρέχει για τη δημιουργία και αναβάθμιση e-shop. Όποιος έχει ηλεκτρονικό κατάστημα αλλάζει κλίμακα, αν δεν το κάνει και βρεθεί σε έλεγχο του ΕΦΚΑ θα τα πληρώσει αναδρομικά. Θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί υποτίθεται με το  e-shop κάνεις πωλήσεις παντού, όχι μόνο στην Άνδρο.

Σημαντικές πληροφορίες για την επιδότηση 

 • Το πρόγραμμα αφορά τη δημιουργία αλλά και την αναβάθμιση υφιστάμενου e-shop.
 • Επιλέξιμες είναι οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες έστω και για λίγες ημέρες είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους (κλείσει) από τις 18 Μαρτίου και μετά.
 • Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις υφιστάμενες (αυτές που έχουν συσταθεί μέχρι 30/09/2019) και τις νεοσύστατες (αυτές που έχουν συσταθεί από 1/10/2019 μέχρι και 7/11/2020). Άρα όποιος έχει κάνει έναρξη 8/11/2020 είναι εκτός προγράμματος. 
 • Επιλέξιμες θα είναι οι επιχειρήσεις εκείνες που η κύρια δραστηριότητά τους είναι το λιανεμπόριο, δηλαδή ο ΚΑΔ τους ξεκινάει από 47. Δεν  μπορεί να μπει δηλαδή κάποιος που έχει άλλη κύρια δραστηριότητα και έχει δευτερεύουσα το λιανεμπόριο.  Αυτή τη κύρια δραστηριότητα θα πρέπει να την έχουν αποκτήσει οι υφιστάμενες μέχρι 30/9/2019 και οι νεοσύστατες μέχρι 7/11/2020.
 • Θα πρέπει να διαθέτουν φυσικό κατάστημα, δηλαδή να υπάρχει το κατάστημα λιανικής πώλησης
 • Επιδοτούνται οι δαπάνες που έχουν γίνει από 18/3/2020 έως την υποβολή της αίτησης. Δηλαδή δεν κάνουμε την αίτηση και μετά στήνουμε το e-shop.
 • Θα πρέπει να λειτουργεί σε δύο γλώσσες και σε περιβάλλον κινητών συσκευών, ενώ θα συνοδεύεται από λογισμικά παραγγελιοληψίας, αποθήκης και ηλεκτρονικών πληρωμών υποχρεωτικά.
 • Εξαιρούνται τα καταστήματα franchise, ο τομέας της αλιείας, του εμπόριο καπνού και προϊόντων καπνού.
 • Επιδοτούνται όσα χρειάζονται για να στηθεί το e-shop (server, laptop, barcode, εκτυπωτές κ.α.)
 • Η επιδότηση θα είναι max 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που τα αιτήματα ξεπερνάνε τα 80 εκ. ευρώ που είναι η δημόσια δαπάνη, ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί.
 • Βασικό κριτήριο αξιολόγησης των αιτήσεων ορίζεται η μείωση του κύκλου εργασιών του 4ου τριμήνου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο 2019. Πρέπει να υπάρχει μείωση μεγαλύτερη ή ίση του 20%. Το κριτήριο αυτό δεν θα εφαρμοστεί στις νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Ενοίκια επιχειρήσεων

«Μέχρι σήμερα, δεν έχει εκδοθεί η απόφαση με τους ΚΑΔ για τα ενοίκια του Ιανουαρίου. Απορώ γιατί αργούν να βγάλουν τόσο πολύ την απόφαση για την μείωση των μισθωμάτων. Αυτό που είναι 99,9% σίγουρο, τον Ιανουάριο αλλά και τον Φεβρουάριο οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης μιλώντας για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για τα ενοίκια των επιχειρήσεων.

Να σημειώσουμε ότι κλειστές παρέμειναν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ο επισιτισμός, οι επιχειρήσεις κλάδου πολιτισμού, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής κλπ, επιπλέον όμως έχουν ενταχθεί οι επιχειρήσεις τουρισμού, δηλαδή ξενοδοχεία, καταλύματα, τουριστικά γραφεία γιατί υπάρχει απαγόρευση μετακίνησης από Νομό σε Νομό.

Μία μερίδα  ιδιοκτητών αναμένεται να εισπράξει το 60% γιατί θα υπάρξει μείωση 40% για τις πληττόμενες και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ίδιες με του Δεκεμβρίου. Ήδη οι ιδιοκτήτες από προχθές έχουν δει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το 50% της απώλειας τους μισθώματος του Νοεμβρίου. Θα περιμένουν λίγο ακόμα όμως γιατί η εκκαθάριση γίνεται κάθε μέρα.

Όσοι δεν εισπράξουν ενοίκιο τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο και το ενοίκιο είναι πάνω από 1.100 ευρώ  θα έχουν όφελος, διότι η επιδότηση που θα πάρουν από το κράτος με το φόρο που θα γλιτώσουν θα κλείσει με θετικό πρόσημο.

Παράδειγμα: Ένας ιδιοκτήτης που δεν εισπράττει ενοίκιο το οποίο ανέρχεται σε 1.200 ευρώ, χωρίς μείωση, χωρίς να υπήρχε κάποιο μέτρο θα του έμεναν στη τσέπη του στο τέλος του έτους με τους φόρους 11.975 ευρώ, ενώ τώρα που υπάρχουν τα μέτρα και δεν θα εισπράξει καθόλου ενοίκιο, θα επιδοτηθεί το 80% από το κράτος και με διαφορά του φόρου θα του μείνουν 2.210 ευρώ, στην ουσία θα έχει όφελος 235 ευρώ.


Νεότερα για την Επιστρεπτέα 5

Δεν δόθηκε άλλη παράταση κι έτσι στις 19 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Αν κάποιος δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, ακόμα και αν στην απόφαση που θα βγει  είναι μέσα στους δικαιούχους δεν μπορεί να την πάρει. 


Επιταγές

Μία ακόμα απόφαση που εκκρεμεί είναι εκείνη των επιταγών και τα ερωτηματικά εστιάζουν σε αυτές που εμφανιστούν από 2/1/2021 μέχρι τη δημοσίευση της διάταξης, όπου θα προβλεφθεί να μην καταχωρούνται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ εάν  εξοφληθούν σε 75 ημέρες από την σφράγιση ή τη λήξη τους. Παράλληλα από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση, θα ληφθεί  απόφαση για τις επιταγές που θα έχουν ημερομηνία, από την ημερομηνία δημοσίευσης και ως 28/2/2021 όπου αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.

«Δεν έχουν το δικαίωμα όλες οι επιχειρήσεις να το εκμεταλλευτούν αυτό. Εντάσσονται στο μέτρο όσες έχουν κλείσει. Αυτές που έχουν πληγεί θα πρέπει το τελευταίο τρίμηνο του 2020 να έχουν μείωση 40% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Επίσης για τις καινούριες που έχουν ιδρυθεί μετά την 1/1/2020 θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ο ΚΑΔ τους στην απόφαση. Για τις παλιές επιταγές με ημερομηνία από 18/11/2020 ως τέλος Δεκεμβρίου 2020 οι οποίες  καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής θα προβλεφθεί παράταση άλλες 45 ημέρες.


Επίδομα Καλλιτεχνών

Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία και θα διαρκέσει έως τέλος Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής δήλωσης, για τους Μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. 

Μεγάλη προσοχή γιατί η υπεύθυνη δήλωση απογραφής στο Μητρώο Καλλιτεχνών, σε περίπτωση ψευδής δήλωσης σημαίνει ακόμα και κάθειρξη 10 ετών. Θα πρέπει οι καλλιτέχνες να είναι επαγγελματίες αποδεδειγμένα είτε με έναρξη στην εφορία είτε ως μισθωτές, να είναι κάτοχοι πτυχίου ή να έχουν προϋπηρεσία τεσσάρων ετών ή να είναι εγγεγραμμένοι στο Επιμελητήριο Εικαστικών Ελλάδας.


Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!