Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Αλλαγές στο ασφαλιστικό – ευνοημένοι και χαμένοι

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή κεντρικό θέμα συζήτησης αποτέλεσαν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, όπου αναλύθηκε για πρώτη φορά σε Μέσο Ενημέρωσης, ποιοι ευνοούνται και ποιοι χάνουν, από την εγκύκλιο που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα.  Επιπλέον αναφέρθηκε στη μεγάλη παγίδα που κρύβουν οι γονικές παροχές, το έκτακτο επίδομα που θα δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους καθώς και στις αλλαγές υποβολής των μισθωτηρίων των αγροτών προς στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τη λήψη της εξισωτικής αποζημίωσης.

Αλλαγές στο ασφαλιστικό

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα περιγράφονται στο Νόμο 4728/2021 ο οποίος ψηφίστηκε στις 24/4/2021 με το άρθρο 256 και την εγκύκλιο 60/2021 η οποία εκδόθηκε στις 29 Νοεμβρίου. Στην  ουσία, όπως τόνισε ο κ. Βουραζέρης, σημειώθηκε μεγάλη ανατροπή για όσες επιχειρήσεις είχαν εγγραφεί στον ΟΓΑ λόγω εισοδηματικών κριτηρίων και τοποθεσίας που δραστηριοποιούνταν, η οποία επικυρώνει πλέον την ασφάλιση στο συγκεκριμένο ασφαλιστικό φορέα χωρίς να εξετάζεται το εισόδημα. 

Από το 2002 που συστάθηκε το ταμείο του ΟΓΑ με το νόμο 3050/2002 και πραγματοποιήθηκε η δημιουργία του λογαριασμού Εργατικής Εστίας, δίνονταν το δικαίωμα σε όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνταν – είχαν την έδρα τους σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων ή των 1.000 στους Νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αχαΐας, Θεσσαλονίκης να μπορούν να εγγράφονται αρχικά στον ΟΓΑ την πρώτη τριετία και όχι στο παλιό ΤΕΒΕ. Σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη, τοπικά για την Άνδρο, η δυνατότητα αυτή δόθηκε σε ολόκληρο το νησί, αφού στο σύνολό τους όλοι οι οικισμοί είναι κάτω των 2.000 κατοίκων. 

Εν συνεχεία όλες οι επιχειρήσεις κάθε τριετία θα έπρεπε να κάνουν έναν δικό τους αυτοέλεγχο ώστε να διαπιστώσουν εάν αυτά τα πρώτα τρία χρόνια που πέρασαν, ο μέσος όρος του εισοδήματός τους ήταν πάνω 400 φορές από του ανειδίκευτου εργάτη, το μεροκάματο. Στην ουσία το ποσό ανέρχονταν 11.500 – 12.000 ευρώ. Όποια επιχείρηση ξεπερνούσε σε μέσο όρο την τριετία το εισοδηματικό κριτήριο αυτό, έπρεπε να αποχωρήσει από τον πρώην ΟΓΑ και να μεταφερθεί στο πρώην ΤΕΒΕ.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση δεν πληρούσε τα εισοδηματικά κριτήρια και παρέμενε στον ΟΓΑ ενώ έπρεπε να είχε μεταφερθεί στο ΤΕΒΕ, όταν έρχονταν η περίοδος για να λάβει τη σύνταξη ο επιχειρηματίας γίνονταν ο έλεγχος από τα ταμεία και έβγαζε όλες τις εισφορές και έπρεπε να πληρωθούν. Επίσης μπορούσε κάποιος επιχειρηματίας να ασφαλίζονταν αρχικά στον ΟΓΑ, να μεταφερόταν στο ΤΕΒΕ στην τριετία λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων και την επόμενη τριετία αν το ποσό ήταν κάτω των 12.000 ευρώ να μεταφερόταν ξανά στον ΟΓΑ.

Επιπλέον μία επιχείρηση που είχε λάβει την απαλλαγή αυτή και ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ δεν θα έπρεπε να κάνει συναλλαγές με επιχειρήσεις που βρίσκονταν εκτός της περιοχής που δραστηριοποιούνταν, διαφορετικά θα έπρεπε να μεταφέρονταν από τον πρώην Ο.Γ.Α. στο πρώην Τ.Ε.Β.Ε. 

Παράδειγμα: Μία επιχείρηση που δραστηριοποιούνταν στην Άνδρο δεν θα έπρεπε να μεταφέρει η ίδια τα εμπορεύματά της και να τα πουλάει στην Αθήνα.

«Δεν υπάρχει χωριό ή οικισμός στο νησί μας που το 2001 να είχε απογραφεί με πάνω από 2.000 κατοίκους. Αυτές οι επιχειρήσεις μέχρι σήμερα είχαν τρομερό πρόβλημα γιατί κάποιες είχαν ξεφύγει από το εισοδηματικό κριτήριο, ή είχαν κάνει μία πώληση εκτός της περιοχής τους. Κατέθεταν να λάβουν τη σύνταξη γιατί πολλές φορές κάποιοι δεν χρειάστηκε να ενοχληθούν από το ταμείο τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να την πάρουν λόγω οφειλών. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν φτάσει στα δικαστήρια. Ο Νόμος αυτός λέει πως όσοι έως 31/12/2016 ήταν ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ χωρίς να πληρούν τους όρους και θα έπρεπε να πάνε να ασφαλιστούν στο πρώην ΤΕΒΕ δεν θα το κάνουν και παραμένει ως χρόνος ασφάλισης ο ΟΓΑ. Στην ουσία τους νομιμοποιεί και λέει ότι καλώς ασφαλίζονται στον πρώην ΟΓΑ και μετά την 1/1/2017 εφόσον εξακολουθούν να ασκούν την ίδια δραστηριότητα και εξαιρούνται της ασφάλισης του ΤΕΒΕ. Όλοι οι επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή ανάλογα προβλήματα θα πρέπει να χαίρονται πάρα πολύ. Στην ουσία είναι πολύ τυχεροί όσοι δεν έκαναν τον έλεγχο για να διαπιστώσουν αν θα πάνε στο ΤΕΒΕ ή όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βουραζέρης.

Σημειώνεται ότι ακόμα και οι οφειλές που είναι βεβαιωμένες στο ΤΕΒΕ διαγράφονται ενώ αν κάποιοι τις έχουν πληρώσει υπολογίζονται στη σύνταξη που θα πάρουν από τον ΟΓΑ. Ο κ. Βουραζέρης κάλεσε όλους τους επαγγελματίες να έρθουν σε επαφή με τον φοροτεχνικό τους ώστε να ελέγξουν αν έχουν κάποιο πρόβλημα το οποίο τακτοποιείται με τον συγκεκριμένο Νόμο. 

Για τους επαγγελματίες που ασφαλίζονται σε δύο ταμεία αναμένονται διευκρινίσεις. Ωστόσο ο κ. Βουραζέρης εικάζει πως ταμείο που εγγράφηκε πρώτο σε αυτό θα παραμείνει. Παράδειγμα: Αν κάποιος έχει εγγραφεί στον ΟΓΑ μετά το 2002 βασιζόμενος στο άρθρο 9 του Ν. 3050/2002 θα παραμένει στον ΟΓΑ γραμμένος και θα σβηστούν οι οφειλές προς το ΤΕΒΕ.

Χαμένοι οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων

Στον ίδιο νόμο, περιλαμβάνεται διάταξη η οποία έχει ήδη περάσει από τη Βουλή, όπου προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων να ασφαλίζονται στο ΤΕΒΕ από το πρώτο δωμάτιο. Ενώ οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες κατά καιρούς είχαν κάποιες απαλλαγές, πλέον από το πρώτο δωμάτιο θα πρέπει να ασφαλίζονται στο ΤΕΒΕ με ισχύ από 18/2/2020, αναδρομικά.

«Αυτό είναι πολύ κακό για τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τα τουριστικά καταλύματα. Κάτι πρέπει να κάνει ο Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων. Ίσως να μην έχει αντιληφθεί τι γίνεται. Ίσως πρέπει να γίνει ερώτημα στη Βουλή ώστε να επιτευχθεί κάποια τροπολογία, γιατί όπως είναι στημένη η διάταξη τους στέλνει όλους στο ΤΕΒΕ», τόνισε ο κ. Βουραζέρης.


Ενίσχυση επιχειρήσεων Πολιτισμού για το 2021

Το 2020 εκδόθηκε ο Νόμος 4745 όπου με το άρθρο 70 έδινε στις επιχειρήσεις πολιτισμού το δικαίωμα να κάνουν δήλωση στην πλατφόρμα «stirizoumetonpolitismo.servises.gov.gr» μέσω ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ώστε να λάβουν οικονομική ενίσχυση για το 2021. Ο Νόμος που εκδόθηκε, περιείχε το τελευταίο τρίμηνο του 2020, έλαβαν όσοι δικαιούταν και πλέον είναι ανοιχτή η πλατφόρμα σε όσους θέλουν να κάνουν τη δήλωση έως 10 Δεκεμβρίου.

Παράδειγμα: Όσοι έχουν επιχειρήσεις κινηματογράφου – προβάλουν ταινίες με ΚΑΔ 5914, μπορούν να επιδοτηθούν με 4 ευρώ ανεξαρτήτως τιμής εισιτηρίου, θέσης, προβολής, για 3 μήνες και 40 παραστάσεις ανά μήνα. Σημειώνεται ότι δεν περιλαμβάνονται σύλλογοι αλλά αφορά επιχειρήσεις θεάτρων, κινηματογράφων, συναυλιακών χώρων, μουσικών σκηνών κλπ.


Προσοχή στις γονικές παροχές

«Μεγάλη προσοχή διότι έχουν ξεκινήσει οι γονείς και οι παππούδες μετά την ψήφιση του νόμου για το αφορολόγητο έως 800.000 ευρώ να  υποβάλλουν δηλώσεις προς τις ΔΟΥ κάνοντας δωρεές ή γονικές παροχές προς τα παιδιά και τα εγγόνια», τόνισε ο κ. Βουραζέρης επισημαίνοντας ότι έχουν αρχίσει οι έλεγχοι από τις εφορίες και αυτά τα χρηματικά ποσά πρέπει να φεύγουν από λογαριασμό και να πηγαίνουν σε λογαριασμό και να στέλνουν μαζί και την κίνηση από την τράπεζα. Περιπτώσεις που προχώρησαν χωρίς μεταφορά από τράπεζα, θα φορολογηθούν με 10%. Για να υπάρχει αφορολόγητο θα πρέπει να γίνει κίνηση από το λογαριασμό του πατέρα ή του παππού προς το λογαριασμό του παιδιού ή του εγγονού. Μόνο τότε είναι αφορολόγητο.


Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους

Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή στις 30 Νοεμβρίου, για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ προς τους χαμηλοσυνταξιούχους.  Τα 250 ευρώ για το μήνα Δεκέμβριο θα χορηγηθούν στους συνταξιούχους που κατά το μήνα Νοέμβριο του 2021 λαμβάνουν είτε οριστική είτε προσωρινή κύρια σύνταξη, είτε προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, όσοι λαμβάνουν αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης καθώς και οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν παροχές μέσω του νόμου 4387/2016 (στρατιώτες, στρατιωτικοί που έχουν ατυχήματα την ώρα τις δουλειάς κ.α.)

Κριτήρια: Θα πρέπει το ατομικό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα να μη ξεπερνάει τα 7.200 ευρώ. Δηλαδή αν κάποιος ζει σε ένα πολύ μεγάλο σπίτι ή διαθέτει αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού και το τεκμαρτό εισόδημα βάση τεκμηρίου (που δεν καλύπτεται με ανάλωση κεφαλαίου)  είναι πάνω από 7.200,00€, δεν θα πάρει το βοήθημα. Το επίδομα θα λάβουν δηλαδή όσοι έχουν ατομικό ετήσιο εισόδημα έως  7.200 ευρώ ή οικογενειακό έως 14.400 ευρώ. Όμως δεν θα πρέπει η ακίνητη περιουσία τους όπως υπολογίζεται για το συμπληρωματικό φόρο, με εξαίρεση δηλαδή την αξία των αγροτεμαχίων, να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Επίσης θα πρέπει να είναι φορολογικά κάτοικος Ελλάδας. 


Αλλαγές στις εξισωτικές του ΟΠΕΚΕΠΕ

Τα προηγούμενα χρόνια, κατά την υποβολή της εξισωτικής, οι αγρότες είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν χειρόγραφα μισθωτήρια συμβόλαια. Αυτό πλέον αλλάζει και για να μπορέσει κάποιος αγρότης να υποβάλλει αίτηση εξισωτικής αποζημίωσης θα πρέπει να προσκομίσει δικαιολογητικά για τα στρέμματα του. Σε περίπτωση που είναι ιδιόκτητα καταθέτει το Ε9, εάν δεν είναι πλέον υποβάλλει ηλεκτρονικά τα συμβόλαια, τα οποία πρέπει να έχουν αναρτηθεί  στην ΑΑΔΕ. Ακόμα και μηδέν να είναι το ενοίκιο με δωρεάν παραχώρηση πρέπει να ανέβει στην πλατφόρμα της  ΑΑΔΕ.


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!