Δυναμικά και με πολύ ενδιαφέροντα θέματα ξεκίνησε η ραδιοφωνική σεζόν για το Λογιστή – Φοροτεχνικό κ. Χρήστο Βουραζέρη, ο οποίος κάθε Τετάρτη συζητά με τον Ραδιοφωνικό Παραγωγό κ. Μιχάλη Αστρά επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά ζητήματα που απασχολούν επιχειρήσεις, εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες.
Η πρώτη εκπομπή για τη νέα ραδιοφωνική χρονιά επικεντρώθηκε στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη Δ.Ε.Θ. και τα νέα μέτρα που αναμένεται να δώσουν «ανάσα» στους φορολογούμενους…
Φορολογικές δηλώσεις
Την περασμένη Τετάρτη έληξε η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Ο κ. Βουραζέρης εστίασε στο μεγάλο φόρτο εργασίας των λογιστών – φοροτεχνικών, δεδομένου ότι είχαν μόνο 3,5 μήνες για την υποβολή 6,5 εκ. δηλώσεων. Ο ίδιος ευχήθηκε του χρόνου να ανοίξει η πλατφόρμα νωρίτερα ώστε να υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος χρόνος, όπως άλλωστε προβλέπει και ο σχετικός Νόμος.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ υποβλήθηκαν συνολικά περίπου 6.400.000 δηλώσεις, τα μηδενικά εκκαθαριστικά ανήλθαν σε ποσοστό περίπου 51%, τα πιστωτικά εκκαθαριστικά περίπου στο 16% από τα οποία θα δοθεί επιστροφή φόρου εισοδήματος ενώ περίπου 32,80% ,κοντά στα 2.840.000 εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά όπου θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν φόρο.
«Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Αφορά τη χρήση του 2020 όπου μεγάλος όγκος επιχειρήσεων για αρκετό διάστημα ήταν κλειστές, υπήρχαν αναστολές σε εργαζόμενους, δεν έπαιρναν κανονικούς μισθούς, δεν πλήρωναν ενοίκια. Έπαιξαν ρόλο και οι χαμηλοί συντελεστές φορολογίας εισοδήματος που βοήθησε ώστε να έχουμε πολλά εκκαθαριστικά που δεν πληρώνουν φόρο», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης.
Σημειώνεται ότι για όσους δεν έχουν υποβάλλει ακόμα φορολογική δήλωση τα πρόστιμα κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ, ανάλογα την ιδιότητα του φορολογούμενου και όταν υπάρχει φόρος η προσαύξηση ανέρχεται μηνιαίως στο 0,73%.
Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα σε δύο κατηγορίες να καταθέσουν τη δήλωσή τους, μέχρι τέλος τους έτους και αφορά ανθρώπους που υποβάλλουν για κάποιον που έχει φύγει από τη ζωή και εκείνους που έχουν αλλαγή φορολογικής κατοικίας.
Σχετικά με την έκπτωση του 3% σε όσους φορολογούμενους κατέβαλλαν το φόρο εφάπαξ ο κ. Βουραζέρης ξεκαθάρισε πως θα έπρεπε το σύστημα να παραμείνει ανοιχτό για μεγαλύτερο διάστημα ώστε η έκπτωση να δίνονταν και για όλο το Σεπτέμβριο ακόμη ενδεχομένως και περισσότερο.
Εξηγώντας τόνισε πως η πρόφαση ήταν να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις ώστε να ανοίξει ο ΕΝΦΙΑ γιατί εκεί πρέπει να ελεγχθούν τα εισοδήματα του κάθε πολίτη ώστε να έχει την ανάλογη έκπτωση.
«Αυτό δεν στέκει γιατί το ίδιο γίνεται και στο επίδομα τέκνων Α21 όπου δίδεται ένα ποσό και όταν γίνει η εκκαθάριση συμψηφίζεται, ή δίνεις πίσω χρήματα ή παίρνεις περισσότερα. Αυτό το στηρίζω στο γεγονός ότι ο ΕΝΦΙΑ του χρόνου θα βγει από τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, αυτό είναι το σχέδιο. Τότε, πότε θα προλάβουμε να υποβάλλουμε δηλώσεις; Άρα ήταν μία αστοχία η οποία εύχομαι να διορθωθεί. Θα μπορούσαν να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και όταν υποβάλλει ο πολίτης τη δήλωση φόρου εισοδήματος και εντοπιστεί διαφορά να γίνεται μια συμπληρωματική εκκαθάριση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα δήλωσης – διόρθωσης τετραγωνικών στους ΟΤΑ
Ανοίγει ξανά, για τελευταία φορά, η περιβόητη πλατφόρμα δήλωσης τετραγωνικών στους δήμους, διόρθωσης επιφάνειας τετραγωνικών, ώστε να μην μπορούν οι ΟΤΑ να υπολογίσουν διαφορές πίσω από την 1/1/2020. Αναμένεται να περάσει σε ένα νομοσχέδιο και δίνει τη δυνατότητα έως 31/12/2021 σε όσους δεν έχουν προχωρήσει σε διορθώσεις, ενώ θα διαγραφούν όλα τα πρόστιμα. Για να μην σημειωθεί αδικία στους συνεπείς πολίτες που είχαν προβλέψει και έκαναν τις σχετικές διορθώσεις, ότι ποσό βγει για τους υπόλοιπους θα είναι προσαυξημένο κατά 20% ως πρόστιμο.
Ιδιωτικός τομέας: Αλλαγές σε άδειες και αργίες
Αναμένεται να εφαρμοστούν τρεις μεγάλες αλλαγές σε άδειες και αργίες στον ιδιωτικό τομέα. Βασικότερη αλλαγή: Πλέον καθιερώνεται νόμιμα η άδεια άνευ αποδοχών που μπορεί να λάβει κάποιος που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, max έως ένα έτος καθώς επίσης η ετήσια άδεια που δικαιούται κάθε εργαζόμενος μπορεί να δοθεί από την επιχείρηση και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Βέβαια το 50% των εργαζομένων της κάθε επιχείρησης θα πρέπει να λάβει τη θερινή άδεια από τον Μάιο έως το Σεπτέμβριο.
Ανοίγει η πλατφόρμα των 72 δόσεων
Εν αναμονή για να ανοίξει η πλατφόρμα των 72 δόσεων. Ένα πολύ καλό μέτρο, όπως σχολίασε ο κ. Βουραζέρης, για οφειλές στο δημόσιο. Έχει εκδοθεί και ψηφιστεί από 13 Αυγούστου 2021. Η απόφαση που μπορούν να διαβάσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι η Α1179/2021 ΦΕΚ Β3750/13/08/2021.
«Είναι πάρα πολύ καλή ρύθμιση με πολύ χαμηλό ετήσιο επιτόκιο 2,5% άρα μηνιαίως 0,21%. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί όπως είναι διατυπωμένη η απόφαση, όσοι έχουν κάνει ρύθμιση σε άλλη διάταξη, αρχικά δεν μπορούν να εισαχθούν», επεσήμανε.
Εξαγγελίες Πρωθυπουργού – Τα highlights
Με τον σχολιασμό ότι οι εξαγγελίες που έκανε ο Πρωθυπουργός από τη Δ.Ε.Θ «μυρίζουν» εκλογές ξεκίνησε η σχετική συζήτηση μεταξύ του Ραδιοφωνικού Παραγωγού κ. Μιχάλη Αστρά και του κ. Βουραζέρη.
Χρήσιμα μέτρα για μισθωτούς – επιχειρήσεις
- Στους νέους από 18 έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία (κανένα ένσημο), θα ενισχύεται η πρώτη πρόληψή τους για έξι μήνες από την Πολιτεία με 1.200 ευρώ. Τα 600 ευρώ θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 στους νέους πέραν του μισθού που θα λαμβάνουν. Παράδειγμα: Κάθε μήνα 100 ευρώ θα λαμβάνει ο εργαζόμενος και 100 ευρώ θα πηγαίνουν στις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών για διάστημα 6 μηνών. Αν ένας νέος εργαζόμενος λαμβάνει κατώτατο μισθό 570 ευρώ, με το νέο μέτρο θα παίρνει 670 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες και το κόστος ενός εργοδότη που ήταν 812 ευρώ θα κατέβει στα 712 ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι προσληφθούν με μερική απασχόληση αντίστοιχα θα λάβουν τα μισά. «Εκείνο που περιμένω με μεγάλη αγωνία ακούγοντας τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών, όπου ανέφεραν τον όρο “προπληρωμένος χρόνος΄ πρέπει να εξακριβωθεί αν θα πρέπει οι προσλήψεις να τρέξουν στο 2021 ή στο 2022», σχολίασε ο κ. Βουραζέρης.
- Συνεχίζεται το μέτρο επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών για έξι μήνες, χωρίς όριο μισθοδοσίας, αυξάνοντας τους δικαιούχους στους 150.000. Σημειώνεται ότι μετά την πάροδο των έξι μηνών του προγράμματος, δεν απαιτείται ο εργοδότης να κρατήσει τον εργαζόμενο.
- Μειώνεται άμεσα στο μισό από 1% σε 0,5%, ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου. Ένα μέτρο το οποίο δεν αφορά πολλές επιχειρήσεις.
- Όσες επιχειρήσεις στραφούν σε πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις θα έχουν για το συγκεκριμένο έτος που θα κάνουν την επένδυση, υπερέκπτωση της επένδυσης. Παράδειγμα: Αν η επένδυση κοστίσει 20.000 ευρώ τότε την ίδια χρονιά θα αφαιρείται έως 40.000 ευρώ ως έκπτωση φόρου.
- Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης στους μισθωτούς θα ισχύσει και το 2022. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισφορά αλληλεγγύης μάλλον θα καταργηθεί το επόμενο έτος και στους δημόσιους υπαλλήλους καθώς και στους συνταξιούχους, μετά τη νέα πιθανή αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης που προβλέπεται από την Κυβέρνηση στο 6,5%.
- Θα συνεχιστεί και το 2022 η μείωση 3% των ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις. Συνολικά στην ουσία είναι 4% αφού προηγήθηκε νωρίτερα μόνιμη μείωση 1%.
- Δίνεται η δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα συγχωνευτούν, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών, να φορολογούνται με μόνο 15,5%. Το μέτρο θα ισχύσει για τρία χρόνια και ποσό 1 εκ. ευρώ.
- Ο συντελεστής φόρου στα νομικά πρόσωπα – εταιρείες θα μειωθεί σε μόνιμη βάση σε 22% (από 24%) με δέσμευση του Πρωθυπουργού. Σημειώνεται ότι το 2019 ο συντελεστής από 28% μειώθηκε στο 24%. Όπως σχολίασε ο κ. Βουραζέρης πρόκειται για γενναία μείωση αν αναλογιστούμε ότι από 28% μέσα στη διετία διαμορφώνεται πλέον στο 22%. Αναφορικά με τα φυσικά πρόσωπα, επεσήμανε ότι στη χρήση του 2020 ο εισαγωγικός συντελεστής ανήλθε στο 9% στα πρώτα 10.000 ευρώ. Ακολούθως ανά 10.000 ευρώ σε 22%, 28%, 36% και το υπερβάλλον με 44% ενώ σε όσους δήλωσαν ακίνητα οι συντελεστές είναι τρεις, 15%, 35% και 45%. Τέλος, έχει ήδη μειωθεί ο συντελεστής παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα από 10% σε 5%, η προκαταβολή για τα φυσικά πρόσωπα από 100% σε 55% και για τα νομικά πρόσωπα από 100% σε 80%, ενώ όλα τα αγροτικά σχήματα φορολογούνται με 10%.
- Παραμένει έως τον Ιούνιο του 2022 ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 13% σε μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, στον τουρισμό, τους κινηματογράφους και επεκτείνεται σε γυμναστήρια και σχολές χορού. Επίσης υπάρχει πολύ μεγάλη μείωση ΦΠΑ για τους επαγγελματίες κτηνοτρόφους που θα αγοράζουν πλέον τις ζωοτροφές με 6% ΦΠΑ.
- Αναφορικά με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των κύκλων ανάλογα με τη πτώση των ακαθαρίστων εσόδων που έχει η κάθε επιχείρηση. Θα πρέπει ωστόσο όλες οι επιχειρήσεις να συμβουλευτούν το λογιστή τους για να διαπιστώσουν αν έχουν τηρήσει τη ρήτρα διατήρησης των εργαζομένων. Για επιχειρήσεις που είχαν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν ακαθάριστα έσοδα το 2019, δηλαδή δεν είναι μηδέν τα ακαθάριστα τους έσοδα το 2019, επιστρέφουν το 25% των χρημάτων που έλαβαν εφόσον έχουν πτώση των ακαθαρίστων του 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημιές προ φόρων. Επιστρέφουν το 33%, εφόσον έχουν πτώση των ακαθαρίστων εσόδων μεταξύ 30% – 70% και καταγράφουν ζημιές προ φόρων και όλες οι λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφουν το 50%. Για τις νέες επιχειρήσεις, δηλαδή εκείνες που έχουν κάνει έναρξη μετά την 1/1/2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, επιστρέφουν το 25% εφόσον έχουν πτώση των ακαθαρίστων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω το 30% και καταγράφουν ζημιές προ φόρων. Όλες οι λοιπές νέες επιχειρήσεις επιστρέφουν το 33,3%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους κράτους το 28% των επιχειρήσεων που έχουν λάβει επιστρεπτέες προκαταβολές θα επιστρέψουν το 1/4, το 39% θα επιστρέψουν το 1/3 και μόνο το 33% θα επιστρέψει το 50%, καμία επιχείρηση δεν θα επιστρέψει όλη την προκαταβολή. Ισχύει η έκπτωση 15% σε όσες επιχειρήσεις καταβάλουν εφάπαξ το ποσό έως 31/12/2021, σε διαφορετική περίπτωση θα εξοφληθούν σε 60 δόσεις αρχή γενομένης τον Ιανουάριο του 2022.
- Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Συνεργασία» έως τέλος του 2021, που αφορά μισθωτούς.
- Επεκτείνεται έως τέλος του 2021 το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», που επιδοτεί τις δόσεις των επιχειρήσεων.
- Επεκτείνεται το πρόγραμμα κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τέλος του 2021.
- Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες στους καλλιτέχνες και τους ξεναγούς.
- Συνεχίζει και «τρέχει» για τις επιχειρήσεις το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών μέσω ΕΣΠΑ όπου γίνονται άμεσα οι συμψηφισμοί.
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: