Κάθε Τετάρτη ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή πραγματοποίησε εκτενή ενημέρωση για το μέτρο στήριξης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 ενώ αναφέρθηκε στο νέο τέλος που καλούνται να πληρώσουν οι επαγγελματίες αλιείς για τα σκάφη τους.
Σημαντικές αλλαγές στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6
Σύμφωνα με την απόφαση ΓΔΟΥ 232/2021 το κριτήριο του είδους της δραστηριότητας είναι αυτό που έχουν οι επιχειρήσεις στις 4/1/2021 στο μητρώο της ΔΟΥ. Επίσης για οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων λαμβάνεται υπόψιν το Ε3 της χρήσης του 2019 .
Όπως ενημέρωσε ο κ. Βουραζέρης οι αιτήσεις ξεκίνησαν στις 2 Μαρτίου ενώ η προθεσμία λήγει στις 16 Μαρτίου. Η Επιστρεπτέα προκαταβολή 6 αφορά επιχειρήσεις ανεξαρτήτου κλάδου που επλήγησαν οικονομικά κατά τον μήνα Ιανουάριο του 2021, δηλαδή το κριτήριο για την πτώση του τζίρου εστιάζει σε έναν μόνο μήνα. Σημειώνεται ότι η ενίσχυση χορηγείται είτε βάσει του προσωρινού πλαισίου στήριξης της οικονομίας λόγω covid-19 είτε του κανονισμού de minimims. Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει μέσα στην προηγούμενη τριετία 2019, 2020, 2021, συνολικά όλες οι επιδοτήσεις που έχει λάβει κάποια επιχείρηση να μην ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 όπως και όλες οι προηγούμενες είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με καμία οφειλή.
Σημαντικοί όροι
Πολύ σημαντικός όρος που περιέχεται στην απόφαση, είναι ο όρος της ενιαίας επιχείρησης. Ενιαία επιχείρηση νοείται ότι συνιστούν οι συνδεδεμένες μεταξύ τους επιχειρήσεις.
Παράδειγμα: Αν ένας επαγγελματίας διαθέτει μία ατομική επιχείρηση, αλλά ταυτόχρονα είναι μέλος σε ομόρρυθμη εταιρεία με ποσοστό πάνω από 50%, νοείται ότι οι δύο αυτές επιχειρήσεις είναι μία ενιαία. Σύμφωνα με τα παραπάνω θα κριθεί τελικά ως ενιαία για να λάβει ο επιχειρηματίας την Επιστρεπτέα και φυσικά ως ενιαία πρέπει να τηρείται το όριο de minimims ή το όριο για το προσωρινό πλαίσιο στήριξης.
Όπως επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης, δεν μπορούν να λάβουν επιστρεπτέα προκαταβολή οι προβληματικές επιχειρήσεις, οι οποίες περιγράφονται στο παράρτημα 1 της απόφασης, ενώ το επιτόκιο αναφοράς για την επιστροφή της προκαταβολής έχει οριστεί στο 0,64%.
Διαχωρισμός πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων
Πολύ μικρή επιχείρηση θεωρείται εκείνη που απασχολεί λιγότερο από 10 εργαζόμενους και έχει τζίρο μέχρι και 2 εκ. ευρώ.
Μικρή θεωρείται εκείνη που απασχολεί λιγότερο από 50 εργαζόμενους και έχει τζίρο μέχρι 10 εκ. ευρώ
Μεσαία θεωρείται εκείνη που απασχολεί λιγότερους από 250 εργαζόμενους και έχει τζίρο μέχρι 50 εκ. ευρώ.
Δικαιούχοι
Δικαιούχοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 είναι οι Δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης, οι Οργανισμοί Λιμένων, οι επιχειρήσεις ΟΤΑ (Δήμων, Περιφερειών, Κοινοτήτων που δραστηριοποιούνται σε χιονοδρομικά κέντρα, θεραπευτικά λουτρά και ιαματικές πηγές), όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών, οι μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, με εξαίρεση αυτές που την 1/1/2021 είχαν πάνω από 1000 άτομα προσωπικό.
Κριτήρια
- Η επιχείρηση που θα αιτηθεί την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 θα πρέπει να έχει έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, να λειτουργεί νόμιμα και να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον οπωσδήποτε.
- Εφόσον έχει υποχρέωση, θα πρέπει να έχει υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ για τα έτη 2019, 2020 καθώς και δήλωση φόρου εισοδήματος για τη χρήση 2019 μέχρι 1/3/2021. Όποια επιχείρηση δεν έχει υποβάλλει αν και έχει υποχρέωση βγαίνει εκτός μέτρου στήριξης αυτόματα.
- Δεν θα πρέπει να είναι σε αδράνεια από 1/1/2020 έως την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής.
- Δεν θα πρέπει να είναι «εξαφανισμένη».
- Δεν θα πρέπει να υπάρχει τελεσιδικία σε απόφαση για την επιχείρηση που να αφορά σοβαρή παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.
- Για ακόμα μία φορά δεν είναι δικαιούχοι οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Όσοι αγρότες δεν έχουν βιβλία είναι εκτός του μέτρου στήριξης.
- Για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες στο ΦΠΑ, ο κύκλος εργασιών του Ιανουαρίου 2021 θα πρέπει να παρουσιάζει μείωση κατά 20% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του Ιανουαρίου 2020. Αν ο κύκλος εργασιών του Ιανουαρίου του 2020 είναι μηδενικός ή αρνητικός λαμβάνεται υπόψιν ο κύκλος εργασιών του Οκτωβρίου 2020. Εάν κι αυτός είναι αρνητικός ή μηδέν, τότε θεωρείται ότι ο κύκλος εργασιών αναφοράς είναι μηδέν. Επιπρόσθετα, θα πρέπει ο κύκλος εργασιών του Ιανουαρίου ή του Οκτωβρίου του 2020 να είναι πάνω από 200 ευρώ. Δηλαδή αν η επιχείρηση έχει πωλήσεις κάτω από το ποσό των 200 ευρώ βγαίνει εκτός μέτρου στήριξης. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις απαλλασσόμενες από ΦΠΑ επιχειρήσεις, πχ ένας γιατρός ή ένα φροντιστήριο , θα πρέπει τα ακαθάριστα έσοδα του Ιανουαρίου 2021 να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης ολόκληρου του έτους 2019 διαιρούμενου δια 12. Αν αυτά είναι μηδενικά, για κάποιο λόγο δηλαδή το 2019 δεν έχουν καθόλου έσοδα, θα συγκριθούν με τα ακαθάριστα έσοδα του Ιανουαρίου του 2020 και αν και αυτά είναι μηδενικά θα συγκριθούν με τα ακαθάριστα έσοδα του Οκτωβρίου του 2020 .Τέλος αν και αυτά είναι μηδενικά, τότε τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς θεωρούνται μηδενικά. Ισχύει και εδώ το min ποσό των 200 ευρώ.
- Ένα ακόμα κριτήριο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην επιστρεπτέα 6 αφορά τις παλιές επιχειρήσεις που έχουν δραστηριοποιηθεί πριν την 1/1/2018 και δεν έχουν δημιουργήσει υποκατάστημα μέσα στο 2019 ή το 2020. Αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει αυστηρά το 2020 να μην έχουν καθόλου αύξηση σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα του 2019.
- Ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου, οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη από 1/12/2019 έως 31/1/2020 καθώς και εκείνες που έκαναν έναρξη 1/9/2020 έως 31/12/2020 και οι ΚΑΔ τους αναφέρονται στο παράρτημα V της απόφασης, εντάσσονται στο μέτρο είτε έχουν πτώση τζίρου είτε όχι. Επίσης ανεξαρτήτου πτώσης τζίρου και ανεξαρτήτως αν έχουν νέα έναρξη ή όχι εντάσσονται οι επιχειρήσεις που έχουν κωδικό 92.00, δηλαδή τυχερά παιχνίδια, στοιχήματα κ.α., υπό προϋποθέσεις.
Ύψος ενίσχυσης
«Ο μαθηματικός τύπος που βγάζει το ύψος της ενίσχυσης είναι ιδιαίτερα περίπλοκος. Από τα έσοδα του Ιανουαρίου του 2020, αφαιρείς τα έσοδα του Ιανουαρίου του 2021 για να βρεις την πτώση και πολλαπλασιάζεις επί ένα ποσοστό που προκύπτει από τα έσοδα του 2019 μείον τα έξοδα του 2019 δια τα έσοδα του 2019. Βγαίνει ένα ποσοστό min 10% max 60%, το οποίο πολλαπλασιάζεται και βγαίνει το ύψος της ενίσχυσης. Από εκεί αφαιρούνται οι αποζημιώσεις των εργαζομένων που υπάρχουν σε αναστολή την 1/1/2021», ανέλυσε ο κ. Βουραζέρης σχετικά με το πως προκύπτει το ύψος της επιστρεπτέας ανά επιχείρηση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ασχέτως μαθηματικού τύπου το ύψος της ενίσχυσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 500 ευρώ. Επίσης υπάρχουν επιχειρήσεις όπως η εστίαση που αν δεν έχουν εργαζόμενο θα λάβουν 1000 ευρώ, αν έχουν εργαζόμενους σε αναστολή από 1 έως 5 παίρνουν 2000 ευρώ min, από 6 έως 20 άτομα 4000 ευρώ και από 21 άτομα και πάνω 8000 ευρώ. H max ενίσχυση είναι τα 50.000 ευρώ και ειδικά για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό στις 1/1/2021 και χωρίς ταμειακή μηχανή η ενίσχυση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1000 ευρώ.
Πως επιστρέφεται
Επιστρέφεται 100% αλλά υπάρχει δυνατότητα επιστροφής του 50% με την προϋπόθεση διατήρησης του ίδιου επιπέδου προσωπικού έως 30/6/2021. Αν κάποιος δεν έχει προσωπικό δεν έχει πρόβλημα, επιστρέφει το 50%.
Στα θετικά του μέτρου, αν την 1/3/2020 η επιχείρηση είχε λιγότερους εργαζομένους από εκείνους που είχε την 1/1/2021, τότε η υποχρέωση διατήρησης προσωπικού λαμβάνεται υπόψη σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου του 2020.
Σημαντικό: Δεν συμπεριλαμβάνονται οι οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι συνταξιοδοτήσεις.
Ταλαιπωρία για τους Επαγγελματίες αλιείς
Δυστυχώς οι επαγγελματίες αλιείς θα υποστούν ταλαιπωρία για την πληρωμή ενός νέου φόρου. Συγκεκριμένα όπως τόνισε ο κ. Βουραζέρης εφαρμόζεται για πρώτη φορά η πληρωμή ετήσιου τέλους εκμετάλλευσης αλιευτικών πλοίων το οποίο πρέπει να υποβληθεί έως 31/3/2021 αποκλειστικά στη ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά!
«Μεγάλη ταλαιπωρία για τους αλιείς, γιατί αυτός ο φόρος πρέπει να βεβαιωθεί στη ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά. Δεν είναι μόνο η απόσταση που σήμερα με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση δεν έπρεπε να συζητάμε τέτοια θέματα, αλλά και τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας. Οι αλιείς θα πρέπει για την υποβολή να πάνε στον Πειραιά με ραντεβού. Σε επικοινωνία που είχαμε με το συγκεκριμένο τμήμα μας μετέφεραν πως θα πρέπει να πάνε είτε αυτοπροσώπως είτε να εξουσιοδοτήσουν κάποιον τρίτο», τόνισε.
Δικαιολογητικά: Απαιτείται Δήλωση καταβολής φόρου εις διπλούν, έγγραφο εθνικότητας του σκάφους, άδεια εκτέλεσης πλόων και εξουσιοδότηση σε περίπτωση που δεν θα πάει αυτοπροσώπως ο υπόχρεος.
Σημειώνεται ότι τα ποσά προκύπτουν ανάλογα με ολικό μήκος και όχι μεταξύ των καθέτων που ισχύει για υπολογισμό ΦΠΑ. Συγκεκριμένα μέχρι 6 μέτρα σκάφος το τέλος ανέρχεται σε 100 ευρώ, από 6 έως 8, 150 ευρώ, από 8 έως 10, 225, από 10 – 12, 338, από 12-18 506 ευρώ.
Η καταβολή θα γίνει σε δύο ισόποσες δόσεις τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο, ενώ αν υπάρχει επίσημα αργία στο πλοίο πχ λόγω επισκευών πάνω από 20 μέρες το τέλος μειώνεται ανάλογα με τις ημέρες αργίας.
Άλλες χρήσιμες ειδήσεις
- Βρίσκεται προς ψήφιση στο Υπουργείο Μεταφορών διάταξη κατά την οποία όσοι διαθέτουν εκμετάλλευση φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και καταθέτουν για σύνταξη, με το νέο νομοσχέδιο θα μπορούν να συνεχίζουν την εκμετάλλευση έως 2 οχήματα.
- Πλέον θα υπάρχει αυτοδίκαιη άρση παρακράτησης κυριότητας για οχήματα ιδιωτικής χρήσης μετά τα επτά χρόνια.
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: