Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Ανατιμήσεις στον καφέ και τα έτοιμα φαγητά, νέες προθεσμίες πληρωμών και φορολογικών υποχρεώσεων

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία για το 2021 ασχολήθηκε με τη νέα εισφορά προστασίας περιβάλλοντος η οποία αναμένεται να φέρει ανατιμήσεις στον καφέ, τα ροφήματα και τα έτοιμα φαγητά, ενημέρωσε για όλες τις ημερομηνίες παρατάσεων σε προθεσμίες πληρωμών και φορολογικών υποχρεώσεων.

Ακριβαίνει ο καφές

Από 1η Ιανουαρίου 2022 αναμένεται να επιβληθεί η εισφορά προστασίας περιβάλλοντος η οποία στην ουσία θα αφορά επιβάρυνση 0,05 ευρώ ανά κάθε πλαστικό μίας χρήσης, που  διατίθεται ως συσκευασία ετοίμων ποτών, φαγητών στην μαζική εστίαση και το λιανεμπόριο. Πρόκειται για το Νόμο 4736 όπου είναι ψηφισμένος από το 2020 και αφορά ενσωμάτωση οδηγίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσοχή: Οι ανατιμήσεις λόγω της εισφοράς αφορούν ζεστά μαγειρεμένα φαγητά, σαλάτες, σερβιριζόμενα είδη ζαχαροπλαστείου, ποτά όπως καφέδες, ροφήματα κ.α. τα οποία προορίζονται είτε για άμεση κατανάλωση, είτε εκτός του καταστήματος με την προϋπόθεση αυτά να  καταναλώνονται μέσα από το κουτί. Σε περιπτώσεις περαιτέρω προετοιμασίας, πχ αν αγοραστεί κάτι που πρέπει να μαγειρευτεί, ή αναθερμανθεί ή χρίζει προσθήκης άλλων υλικών δεν τίθεται επιβάρυνση με το νέο τέλος. Επιπλέον δεν λαμβάνουν το τέλος τα υλικά συσκευασίας για χύμα τρόφιμα, όπως τυριά, αλλαντικά, κρέατα κ.α. Η εισφορά αφορά μόνο τα κουτιά που περιέχονται τρόφιμα έτοιμα προς βρώση, είναι μίας χρήσης και είναι φτιαγμένα από πλαστικό ή έχουν πλαστική επικάλυψη. Σε όσες συσκευασίες αποτελούνται μόνο από χαρτί δεν επιβάλλεται το τέλος, όπως και στις φιάλες – μπουκάλια.  Σημειώνεται ότι τα πλαστικά καλαμάκια δεν επιβαρύνονται με τέλος ενώ θα αποσυρθούν έως τον Μάρτιο του 2022

Ποιες επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση εφαρμογής: Οι επιχειρήσεις εστίασης, είτε σε καθήμενους, είτε σε περαστικούς πελάτες, είτε σε διανομή – delivery – take away, οι επιχειρήσεις που παρέχουν αναψυχή συνοδείας ποτού ή φαγητού, κυλικεία (σχολεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία κ.α.), επιχειρήσεις εστίασης σε χώρους μεταφορικών μέσων (πλοία κ.α.), επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που πωλούν έτοιμα φαγητά – ποτά.

Το τέλος είναι ανταποδοτικό. Τα χρήματα θα συγκεντρώνονται από τις επιχειρήσεις και μετά θα αποδίδονται ανά τρίμηνο με ειδική δήλωση και θα πηγαίνουν στο Πράσινο Ταμείο με σκοπό τη διάθεσή τους αποκλειστικά σε δράσεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.

Υπάρχει εναλλακτική λύση: Ναι. Να χρησιμοποιούνται επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες τις οποίες μπορεί να φέρει κάποιος μαζί του. Να φέρει δηλαδή ο καταναλωτής τη συσκευασία του και να τοποθετηθεί εκεί το προϊόν. Υπάρχει ωστόσο παράγραφος στο Νόμο, η οποία προβλέπει να μπορεί να αρνηθεί η επιχείρηση στον πελάτη γιατί ίσως υπάρξει επιμόλυνση του φαγητού ή του ποτού.

Τα περιβαλλοντικά μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα

 • Από το 2018 καταβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος για τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς. Υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις πλέον που χρησιμοποιούν μόνο χάρτινες σακούλες ή πολλών χρήσεων από μεριάς των καταναλωτών.
 • Από τον Ιούλιο του 2021 έχει ξεκινήσει η σταδιακή κατάργηση προϊόντων τύπου πλαστικά καλαμάκια, κουταλάκια, μαχαιροπήρουνα, αναδευτήρες ποτών, μπατονέτες κ.α. τα οποία το Μάϊο του 2022 αποσύρονται.

Προς ενημέρωση των επιχειρήσεων η απόφαση Ε2236 εκδόθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2021, την οποία μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αναζητήσουν στο διαδίκτυο, ώστε να δουν τις τεχνικές λεπτομέρειες, γιατί θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές στις ταμειακές μηχανές, ώστε να φαίνεται διακριτά το τέλος και για τους καταναλωτές και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις που θα πρέπει να το αποδώσουν ανά τρίμηνο.


Παράταση στα τέλη κυκλοφορίας

Όπως είχε προβλέψει ο κ. Βουραζέρης σε προηγούμενη εκπομπή, τα τέλη κυκλοφορίας έλαβαν παράταση έως 28 Φεβρουαρίου. Μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία λοιπόν μπορούν να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας αλλά και να τεθεί σε εκούσια ακινησία κάποιο όχημα. Για τα τουριστικά λεωφορεία η επέκταση της μείωσης των τελών κυκλοφορίας θα ισχύσει και για το 2022. Έτσι, όσοι βρίσκονται στην κατηγορία Α”  με έως 40 θέσεις θα πληρώσουν 215 ευρώ, στην κατηγορία Β” από 41 θέσεις και πάνω θα πληρώσουν 300 ευρώ.


Παράταση και σε συγκεκριμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος

Επίσης, παράταση μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2022, έλαβε η υποβολή φόρου εισοδήματος για όσους είχαν προθεσμία έως 31 Δεκεμβρίου 2021 π.χ. οι τροποποιητικές δηλώσεις οι οποίες έχουν αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που μπορεί να ανάγονται σε προηγούμενα έτη, η βεβαίωση όμως για τα ποσά έχει εκδοθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2021. Παράταση έως 28 Φεβρουαρίου 2022 έλαβε η προθεσμία δηλώσεων θανόντων από κληρονόμους, κατοίκων εξωτερικού και τέλος οι τροποποιητικές που αφορούν αναδρομικά μισθών, συντάξεων, ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές.


Εξελίξεις με τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές και τα προγράμματα Συνεργασία – Παγίων Δαπανών

Όπως ανέφερε ο κ. Βουραζέρης, ο Υπουργός Οικονομικών στη διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή κατά την κατάρτιση και ψήφιση του προϋπολογισμού, έκανε κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, μετατίθεται η καταβολή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής από την 31η Ιανουαρίου 2021 στις 30 Ιουνίου 2022. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού, έως 31 Μαρτίου 2022, με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή. Ωστόσο τα ποσά επιστροφής δεν έχουν ακόμα ανέβει στο TAXIS. «Ανάλογα πως θα πάει η πανδημία, προσωπικά πιστεύω, ότι κάτι θα αλλάξει πάλι κάτι προς το καλύτερο για όσους έχουν λάβει Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Να μη βιαστεί κανείς να πληρώσει», τόνισε ο κ. Βουραζέρης.

Επιπλέον, όσοι έχουν λάβει πιστωτικά που έχουν εκδοθεί στο πρόγραμμα των παγίων δαπανών για συμψηφισμούς φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και έληγαν 31/12/2021 και έπρεπε να είχαν κάνει χρήση, παρατείνονται έως 30/6/2022.

Τέλος, επεκτείνεται για ακόμα τρεις μήνες το πρόγραμμα «Συνεργασία» έως 31/3/2022.


Άλλες χρήσιμες παρατάσεις ημερομηνιών και ενημερώσεις

 • Όσοι είχαν ενταχθεί στον Β” κύκλο του προγράμματος επιδότησης τόκων – δανείων για πληττόμενες επιχειρήσεις, η κατάθεση του πιστοποιητικού φερεγγυότητας και το έντυπο που ζητούσαν οι τράπεζες, έλαβε παράταση έως 30 Ιουνίου 2022 (απόφαση 141127/2021)
 • Ψηφίστηκε το Πολυνομοσχέδιο, νόμος 4876/2021, όπου εμπεριέχονται μικρές αλλαγές που βοηθάνε στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η πρώτη αλλαγή αφορά την ημερομηνία χρήσης των παλαιών αντικειμενικών αξιών και συντελεστών φόρων. Δίνει το δικαίωμα λοιπόν να γίνεται η  σύνταξη των συμβολαίων  μέχρι  31/1/2022  με βάση τις αντικειμενικές αξίες και τους συντελεστές φόρων που ισχύουν κατά την 31/12/2021, με την προϋπόθεση να έχει υποβληθεί η δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ έως 31/12/2021.
 • Δόθηκε και επίσημα πλέον παράταση για τη βεβαίωση μηχανικού η οποία θα ισχύει μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2022 κι έτσι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου θα ισχύει από 1/2/2022.
 • Παρατάθηκε για ένα χρόνο το δικαίωμα των αγροτών, να μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέχρι 25.000 ευρώ από πιστωτικά ιδρύματα, χωρίς να προσκομίζουν ασφαλιστική ενημερότητα.
 • Μέχρι 31/3/2022 με απόφαση της υπηρεσίας του οικείου δήμου, μπορεί να παραχωρηθεί χωρίς αντίτιμο, μέχρι και ο διπλάσιος χώρος της αρχικής παραχώρησης, σε επιχειρήσεις εστίασης. Όσοι χρησιμοποιούν δηλαδή πεζοδρόμια και χώρους στο εξωτερικό του καταστήματος.
 • Από 1/1/2022 αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στα 663 ευρώ και το ημερομίσθιο στα 29,62 ευρώ.
 • Από 1/1/2022 θα μπορούν οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν  εργαζόμενους ηλικίας 18-21 ετών με το πρόγραμμα «1ο ένσημο».
 • Άνοιξε στις 29/1/2021 και πάλι η εφαρμογή Α21 για την επιδότηση τέκνων. Προσοχή στις 15 Ιανουαρίου κλείνει οριστικά.

Και μερικές σοβαρές ειδήσεις για να κλείσει καλά η χρονιά…

 • Σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη, η  μεγαλύτερη ανακατανομή – μόχλευση κεφαλαίων – άντληση χρηματοδότησης στην ιστορία της οικονομίας πραγματοποιήθηκε εντός του 2021. Αντλήθηκαν πάνω από 12,1 τρις δολάρια ΗΠΑ. Στην Ελλάδα ωστόσο όπως ο ίδιος τόνισε, είμαστε λίγο πίσω λόγω των επιτοκίων, αλλά οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ πήραν από τις τράπεζες 5 τρις δολάρια, με επιτόκια της τάξεως 1% ενδεχομένως και χαμηλότερα.
 • Δόθηκε το πράσινο φως και έρχεται 0% ΦΠΑ στα τρόφιμα! Έχει ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής ένωσης και στο μέλλον θα αγοράζουμε τρόφιμα χωρίς ΦΠΑ με μηδενικό συντελεστή. Δεν είναι ωστόσο γνωστό αν θα εφαρμοστεί εντός του 2022 ή του 2023 ή αργότερα.
 • Τέλος, ο κ. Βουραζέρης  ενημέρωσε τους αλιείς ότι αυτήν την περίοδο τρέχει ένα πολύ καλό πρόγραμμα αλιείας και θάλασσας με μεγάλα ποσοστά επιδότησης, για αγορά αυτοκινήτων – ψυγείων, να τοποθετήσουν ψυγεία στα σκάφη κ.α., επισημαίνοντας πως κατόπιν επικοινωνίας με την Αναπτυξιακή Κυκλάδων διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καλώντας τους παράλληλα να μιλήσουν με τους λογιστές και μελετητές τους ώστε να λάβουν όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες.

Επί του πιεστηρίου: Ενεργοποιούνται οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού στις επιχειρήσεις εστίασης

Ενεργοποιείται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ) για τον Ιανουάριο 2022 σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 30/12/2021 από επιχειρήσεις συγκεκριμένων κωδικών επιχειρηματικής δραστηριότητας βάσει ΚΑΔ (μπαρ, εστιατόρια με μουσική, κέντρα διασκέδασης κ.α.).
Επισημαίνεται ότι απαγορεύονται οι απολύσεις για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου και όσο χρόνο αυτό διαρκεί.
Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο 2022 μετά από υποβολή μονομερών δηλώσεων για καλλιτέχνες που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021.

Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!