Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Αποζημιώσεις ενοικίων, Voucher μαθητών, ειδική βοήθεια στον επισιτισμό

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή επικεντρώθηκε στις αποζημιώσεις των μειωμένων μισθωμάτων, το voucher μαθητών για την αγορά tablet-laptop, ενώ αναφέρθηκε και στις επιχειρήσεις εστίασης για τις οποίες η Κυβέρνηση προετοιμάζει ειδική στήριξη.

Τι ισχύει με τα μειωμένα μισθώματα και τις αποζημιώσεις

«Παρόλο που κάποια πράγματα είναι προδιαγεγραμμένα πως θα γίνουν και είναι θέμα χρόνου να τακτοποιηθούν, υπάρχει μεγάλη αναστάτωση για το πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις των μειωμένων μισθωμάτων. Κανείς δεν θα χάσει κάτι που δικαιούται να πάρει», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης στην έναρξη της εκπομπής σχετικά με τις πληρωμές των αποζημιώσεων ενοικίων. 

Όπως ο ίδιος τόνισε, την Παρασκευή 19 Μαρτίου πιστώθηκαν οι λογαριασμοί των ιδιοκτητών για τις αποζημιώσεις λόγω μερικών μειώσεων μισθωμάτων του Ιανουαρίου του 2021, ενώ συνεχίστηκαν και την περασμένη Τρίτη.  Συγκεκριμένα ο ιδιοκτήτες οι οποίοι τον μήνα Ιανουάριο δεν πήραν ολόκληρο το ενοίκιο αλλά το 60%, ήδη έχουν ξεκινήσει να βλέπουν στους λογαριασμούς τους την αποζημίωση του κράτους. Από την Τρίτη το απόγευμα ξεκίνησαν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών και οι αποζημιώσεις για τις ολικές απαλλαγές των ενοικίων του Ιανουαρίου 2021.ενώ από την Τετάρτη ξεκίνησαν να καταβάλλονται τα ποσά που υπήρχαν σε εκκρεμότητα για τα μειωμένα ενοίκια των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020.

«Υπάρχουν πολλά αιτήματα προκειμένου να δοθεί δυνατότητα υποβολής αρχικών δηλώσεων covid για τους μήνες από Μάρτιο του 2020 έως Οκτώβριο 2020 αλλά και για αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης  σε περιπτώσεις με δικαιώματα υπομίσθωσης. Κατά πάσα πιθανότητα θα ανοίξει και πάλι η πλατφόρμα για αρχικές δηλώσεις των ιδιοκτητών που δεν μπόρεσαν, δεν πρόφτασαν ή δεν είχαν ενημερωθεί από τον μισθωτή ότι ήταν πληττόμενος, με αποτέλεσμα να μην έχουν δικαίωμα να εισπράξουν την αποζημίωση», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης.

Αξίζει να αναφερθεί πως για τον μήνα Φεβρουάριο 2021 όσοι δεν εισέπραξαν ενοίκιο ή εισέπραξαν μειωμένο, από τις 11 έως 31 Μαρτίου 2021 θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση. Επίσης ανοιχτή είναι η πλατφόρμα για να υποβάλλουν αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις covid για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριος 2020, η οποία άνοιξε στις  12 Μαρτίου και θα κλείσει στις 12 Απριλίου. 

«Μια καινούρια κατηγορία που δικαιούται αποζημίωση είναι οι εκμεταλλευτές περιπτέρων και κυλικείων. Για τους μήνες Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021 η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως 12 Απριλίου 2021. Θα πρέπει να προσέξουν γιατί σύμφωνα με την εγκύκλιο 1058/2021 θα πρέπει κατ” εξαίρεση να υποβάλλουν δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης περιουσίας και εν συνεχεία να δηλώσουν τον covid. Η εκπομπή αυτή σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τον λογιστή. Οι πολίτες πρέπει να συμβουλεύονται τον φοροτεχνικό τους, εμείς κάνουμε μια απλή αναφορά», τόνισε ο κ. Βουραζέρης. 

Επιπλέον ανέφερε πως σε περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες έχουν κάνει δήλωση αλλά δεν έχουν λάβει χρήματα, σίγουρα θα υπάρχει κάποιο λάθος. Το κράτος για τους μήνες Μάρτιο 2020 έως Δεκέμβριο 2020 άνοιξε την πλατφόρμα η οποία θα μείνει ανοιχτή έως 19 Απριλίου. Ύστερα από μήνυμα που στέλνει η ΑΑΔΕ στους ιδιοκτήτες ακινήτων, μπορούν να διορθώσουν τη δήλωση covid και την δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας. Θα πρέπει να σπεύσουν  όλοι οι ιδιοκτήτες που έχουν ενημερωθεί με μήνυμα ότι υπάρχει λάθος στις δηλώσεις τους να κάνουν διορθώσεις. 

Παράδειγμα: Όσοι χρειάζονται διόρθωση θα πρέπει να ανατρέξουν στην Εγκύκλιο 2060/2021. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης έκανε μισθωτήριο με εταιρεία ομόρρυθμη αλλά η εταιρεία δεν είχε δημιουργηθεί ακόμα κι έτσι το προχώρησε με το φυσικό πρόσωπο που λειτουργούσε για λογαριασμό της εταιρείας. Εν συνεχεία η εταιρεία έκανε έναρξη κανονικά. Εδώ υπάρχει το εξής λάθος. Ξεχάστηκε ο ιδιοκτήτης, δεν έκανε την απαραίτητη αλλαγή στο μισθωτήριο με αποτέλεσμα να δηλώνεται ο ΑΦΜ του ιδρυτή της εταιρείας, η εταιρεία να έχει άλλο ΑΦΜ και να μην μπορεί να λάβει την αποζημίωση ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.  Τι πρέπει να κάνει: Να λύσει την αρχική μίσθωση με το φυσικό πρόσωπο, με ημερομηνία της έναρξης της μίσθωσης, να κάνει νέα μίσθωση στο όνομα της εταιρείας και το ΑΦΜ της με την τότε ημερομηνία της σύστασης και να στείλει email στο dilosiscovid@aade.gr. Μόνο τότε θα λυθεί το πρόβλημα.

Σημαντικό: Σε περίπτωση που μία συμφωνία μίσθωσης για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη ΔΟΥ δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας  και έχει λυθεί μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020, ο εκμισθωτής είναι υποχρεωμένος να δηλώσει  μέχρι 12 Απριλίου 2021 την ημερομηνία της λύσης. Διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ. Η προθεσμία είχε λήξει τον Σεπτέμβρη αλλά άνοιξε ξανά, πρέπει να το κάνουν γιατί θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. 

Από 19 Μαρτίου βρίσκεται ήδη σε λειτουργία εφαρμογή της ΑΑΔΕ με την οποία ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να ενημερώνεται για τα σφάλματα και τις παραλείψεις καθώς και για τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των δηλώσεων που έχει κάνει. Υπάρχει πλήρης αναφορά, χωρίς άγχος όλα θα τακτοποιηθούν. 


Πρόγραμμα ψηφιακής μέριμνας 

Στην ουσία πρόκειται για τα voucher των 200 ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό ενισχύει οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα που φοιτούν σε εκπαιδευτικές δομές της χώρας.

Ωφελούμενοι: Εξαρτώμενα τέκνα που έχουν συγχρόνως  γεννηθεί από το 2001 έως το 2016 και φοιτούν σε δημόσιες δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα καθώς και εκείνα που έχουν γεννηθεί από το 1996 έως 2002 και φοιτούν σε ΑΕΙ, Δημόσια Ι.Ε.Κ. και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Για το κριτήριο της φοίτησης ελέγχεται η εγγραφή στο Ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Για τις ανάγκες και μόνο του προγράμματος ως εξαρτώμενα τέκνα θεωρούνται όλα τα παιδιά μέχρι 18 ετών, τα παιδιά από 19 έως 24 ετών που φοιτούν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό καθώς και τα παιδιά με αναπηρία 67% και άνω μέχρι 24 ετών.

Το σύνολο των εξαρτώμενων μελών λαμβάνεται υπόψιν για τον υπολογισμού του ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος και μόνο. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα είναι ένα βασικό κριτήριο το οποίο προκύπτει από το αποτέλεσμα ενός κλάσματος που αριθμητή έχει το εισόδημα στο εκκαθαριστικό και παρονομαστή μια κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας που είναι 1 για τον πατέρα, συν 1/2 για την μητέρα, συν 1/4 για κάθε παιδί.

Παράδειγμα: Έστω μία οικογένεια με δύο παιδιά. Στο εκκαθαριστικό έχει δηλώσει οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ. Το ισοδύναμο υπολογίζεται ως εξής: 12.000 αριθμητής και παρονομαστής 1 + 1/2 + 1/4 + 1/4 ίσον 2. Το ισοδύναμο εισόδημα σε αυτή την περίπτωση είναι 12.000 ευρώ δια 2 =  6.000 ευρώ άρα εντάσσεται στο πρόγραμμα.

Δικαιούχοι: Οι οικογένειες με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο – ωφελούμενο ηλικίας 4 έως 24 ετών και με ετήσιο ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ.

Την αίτηση καταθέτει είτε ο πατέρας είτε η μητέρα με την προϋπόθεση ότι έχει υποβληθεί η δήλωση φόρου εισοδήματος για τη χρήση 2019, στην πλατφόρμα digitalaccessgov.gr

Σημειώνεται ότι στην ίδια πλατφόρμα ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων των προμηθευτών του τεχνολογικού εξοπλισμού, όπου και εκείνοι πρέπει να υποβάλλουν  αίτηση. 

Κάθε οικογένεια λαμβάνει μία επιταγή voucher 200 ευρώ ανά ωφελούμενο και αφορά καινούρια μηχανήματα tablet, υπολογιστές κ.α.  ενώ το ύψος της δημόσιας επιχορήγησης ανά προμηθευόμενη συσκευή δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Μία οικογένεια που επιθυμεί να προμηθευτεί μία πολύ καλή συσκευή και για τα τρία παιδιά, έχει τη δυνατότητα να το κάνει, εξαργυρώνοντας και τα τρία voucher μαζί. Αν διαλέξουν μία συσκευή αξίας 1000 ευρώ τα 400 ευρώ πρέπει να τα βάλουν από την τσέπη τους.  Με ένα voucher όμως δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αγοραστούν δύο συσκευές, μονάχα μία.

Μεγάλη προσοχή: Η υπερτιμολόγηση απαγορεύεται αυστηρά και υπάρχουν μηχανισμοί που θα πετούν έξω τη διαδικασία και θα κληθούν οι γονείς να πληρώσουν τη συσκευή  από την τσέπη τους. 

Οι υποβολές θα πραγματοποιηθούν σε δύο κύκλους. Ο α” κύκλος θα ξεκινήσει στις 5 Απριλίου έως 30 Ιουλίου 2021, ο β” κύκλος από 5 Μάϊου έως 30 Απριλίου 2021.

Στον α” κύκλο θα αιτηθούν οι οικογένειες που λαμβάνουν επιδότηση τέκνων Α21 από τον ΟΠΕΚΑ ενώ οι υπόλοιποι που πληρούν τα κριτήρια εντάσσονται στον β΄ κύκλο υποβολών. 

Παραδείγματα:

  • Ένας φοιτητής 21 ετών που σπουδάζει σε ένα Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, θα προστεθεί στην οικογένειά του γιατί μπορεί να υπάρχουν και άλλα παιδιά, για τον υπολογισμό του ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, αλλά δεν μπορεί να είναι ωφελούμενος του προγράμματος. 
  • Μία οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα, το ένα Δημοτικό, το άλλο Γυμνάσιο που έχουν Α21 και συντελεστή 2, αν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα στο εκκαθαριστικό είναι 15.000 ευρώ δεν μπορεί να αιτηθεί το voucher.
  • Μία οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο έχει συντελεστή ισοδυναμίας 1,75. Αν το ετήσιο συνολικό εισόδημα της χρήσης 2019 είναι 9.500 ευρώ, βγαίνει 5.430 ευρώ -μικρότερο του 6.000 ευρώ- άρα λαμβάνει την επιδότηση.

Έρχεται ειδική βοήθεια στην εστίαση

Σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη για τις επιχειρήσεις επισιτισμού προβλέπεται  ειδική βοήθεια μέσω ενός προγράμματος ΕΣΠΑ που αναμένεται καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά και μείωση τζίρου. «Ακολουθούν και οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου, γενικά παρατηρώ διάφορα αιτήματα προς τον Υπουργό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επιχειρήσεις τώρα χρειάζονται βοήθεια και στήριξη, στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Δεν ήταν τυχαία η ηχηρή παρέμβαση του κ. Στουρνάρα που πρότεινε τη μείωση  φορολογίας και στα εισοδήματα και στα ακίνητα», ανέφερε ο χαρακτηριστικά. 


Παράταση στις ανέπαφες συναλλαγές

Δόθηκε παράταση έως 30 Ιουνίου για το όριο των 50 ευρώ στις ανέπαφες συναλλαγές χωρίς χρήση pin. Χρειάζεται ωστόσο μεγάλη προσοχή στις κάρτες γιατί αν χαθεί, μπορεί οποιοσδήποτε να την αδειάσει με συναλλαγές των 50 ευρώ, εκτός και αν κάποιος έχει προβλέψει, έχει κλειδώσει την κάρτα του με ημερήσιο όριο συναλλαγών. 


Έως 5 Απριλίου οι αιτήσεις E-Shop

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έληγε την περασμένη Τετάρτη άλλα έλαβε παράταση έως 5 Απριλίου. Αφορά την κατασκευή – αναβάθμιση E-shop με επιδότηση 5.000 και 1.500 ευρώ αντίστοιχα.


Νέες κατηγορίες στην αποζημίωση ειδικού σκοπού

Με την εγκύκλιο 119056/369/18-3-2021 εντάχθηκαν νέες ειδικές κατηγορίες εργαζομένων ως δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο. Αφορά επαγγέλματα όπως φορτοεκφορτωτές, μέλη ΚΟΙΝΣΕΠ, προπονητές, πωλητές λαϊκού λαχείου και είναι η πρώτη φορά που επιδοτούνται.


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!