Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Αυξήσεις καυσίμων – προϊόντων, πλαφόν στις τιμές, πιθανή νέα ρύθμιση οφειλών

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή, αναφέρθηκε στις αυξήσεις καυσίμων – προϊόντων , το πλαφόν στις τιμές που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή αλλά και τα μέτρα που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας. Παράλληλα ενημέρωσε για χρήσιμα θέματα που αφορούν εργαζόμενους, επιχειρήσεις και συνταξιούχους. 

Κατακόρυφη αύξηση στις τιμές καυσίμων

Όπως επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης δικαίως έχει τρομάξει ο κόσμος, ωστόσο όπως ο ίδιος τόνισε αν κάποιος διαβάσει σε βάθος, θα διαπιστώσει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζονται τις περισσότερες φορές. Ως παράδειγμα έφερε το αμερικανικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αναφέροντας πως οι εισαγωγές που κάνει η Αμερική σε ρωσικό πετρέλαιο δεν ξεπερνά το 8% και αφορά μία πάρα πολύ μικρή ποσότητα.

«Θα μπορέσει η Ευρώπη να κάνει το εμπάργκο αυτό; Η Μεγάλη Βρετανία παίζει στο 8%. Εμείς κυμαινόμαστε πάνω από το 1/3. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κάνει εμπάργκο και δεν ξέρω αν θα κάνει. Εάν κάνει ξεφεύγουμε και πάμε στα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού της Ρωσίας που μιλάει για πάνω από 300 ευρώ το βαρέλι. Πριν γίνει το εμπάργκο από τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε ξεπεράσει τα 140 δολάρια. Σε περίπτωση που ευρωπαϊκή ένωση κάνει το λάθος να προχωρήσει σε εμπάργκο κατά της Ρωσίας σίγουρα θα φτάσουμε τα 300 ευρώ. Δεν μπορεί η χώρα μας να αντέξει αυτές τις αυξήσεις τιμών οι οποίες είναι τρομερές. Η βενζίνη θα φτάσει 2,50 ευρώ το λίτρο. Όταν έρθει ο επόμενος λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος ποια οικογένεια θα αντέξει; Τι μέτρα και πόσα να πάρει η ελληνική κυβέρνηση;», αναρωτήθηκε ο κ. Βουραζέρης. 

Κλείνοντας ανέφερε πως δυστυχώς τα μέτρα που πήραν οι ΗΠΑ βολεύουν μόνο τη συγκεκριμένη χώρα η οποία δεν έχει ανάγκη τη Ρωσία στο θέμα του πετρελαίου ενώ επανέλαβε πως για το ουράνιο που προμηθεύεται από τη Ρωσία δεν έχει γίνει λόγος αφού πρόκειται για ένα ζήτημα που έπρεπε να σφίξει τον κλοιό κατά την άποψή του. «Εν κατακλείδι οι ΗΠΑ έλαβαν μέτρα εκ του ασφαλούς. Η ευρωπαϊκή ένωση δεν πρέπει να ακολουθήσει γιατί θα ξεπεράσει το πετρέλαιο τα 300 δολάρια το βαρέλι. Μετά έρχεται το χάος», υποστήριξε. 


Ορατός ο επισιτιστικός κίνδυνος

Σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη, βάσει του Υπουργού Γεωργικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά δεν υπάρχει κίνδυνος σε επισιτιστική επάρκεια στα σιτηρά εφόσον υπάρχουν εναλλακτικές αγορές και από Ευρώπη και από Αμερική. Η Ελλάδα από το σκληρό σιτάρι έχει επάρκεια παραγωγής, εισαγωγή όμως κάνει για το μαλακό σιτάρι όπου παράγει το 10% περίπου (το υπόλοιπο το εισάγει).

«Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να κλείσει το μάτι προς τις ΗΠΑ γιατί έχει 25 χρόνια να κάνει εισαγωγή μαλακού σιταριού από τη συγκεκριμένη χώρα. Δεν θα μείνει η χώρα από σιτάρι, το ποσό το οποίο όμως θα εισάγεται κανείς δεν το ξέρει. Σίγουρα δεν θα εισάγεται με την τιμή που είχε πριν 15 μέρες, από όποια χώρα και να το πάρει. Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε αύξηση. Δεν θα πούμε «το ψωμί, ψωμάκι» αλλά σίγουρα θα σημειωθεί αύξηση σε όλα τα είδη διατροφής», τόνισε ο κ. Βουραζέρης.


Πλαφόν – Η σημασία του, τι θα συμβεί τελικά

«Το πλαφόν θα μπει. Θα ψηφιστεί στη Βουλή και θα ισχύει μέχρι 30 Ιουνίου 2022 το λιγότερο γιατί μπορεί να πάει και χρονικά παρά πίσω. Θα ισχύει για καύσιμα, φάρμακα, είδη διατροφής κ.α.», ανέφερε ο κ. Βουραζέρης για αυτό το επίκαιρο ζήτημα που συζητιέται έντονα τις τελευταίες ημέρες.

Τι αφορά το πλαφόν: Είναι ο περιορισμός της κερδοφορίας που επιδιώκεται μέσω του προσδιορισμού εισαγωγής ανώτατου ύψος περιθωρίου μικτού κέρδους, το οποίο  δεν πρέπει να ξεπερνά το  μικτό περιθώριο κέρδους που είχαν οι επιχειρήσεις που τα εμπορεύονται (πρατήρια υγρών καυσίμων, φαρμακεία, supermarket κλπ) στις 1 Σεπτεμβρίου 2021. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πωλούνται τα προϊόντα με την τιμή της 1/9/2021.

Όπως εξήγησε ο κ. Βουραζέρης υπάρχουν δύο πράξεις που γίνονται ώστε να προκύψει το πλαφόν και οι οποίες έχουν μεγάλη διαφορά. Δηλαδή, για να βγει το  μικτό κέρδος αφαιρείται  από τις συνολικές πωλήσεις της κάθε επιχειρήσεις το κόστος των πωληθέντων για να προκύψει το μικτό κέρδος. Εν συνεχεία το μικτό κέρδος το διαιρείται με τις συνολικές πωλήσεις για να προκύψει το μικτό περιθώριο κέρδους. Όσο πιο ψηλά αγοράζουν οι επιχειρήσεις τα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες, τόσο θα πρέπει να πουλήσουν περισσότερο. Δηλαδή οι καταναλωτές, δεν θα αγοράζουν με την τιμή του Σεπτεμβρίου, θα είναι πολύ μεγαλύτερη, απλά θα μπει ένα πλαφόν ώστε το μικτό κέρδος που είχαν τότε να μην ξεπερνά το  μικτό κέρδος της 1/9/2021. Σίγουρα, όπως ο ίδιος τόνισε  τα προϊόντα θα πωλούνται σε μεγαλύτερες τιμές.


Μεγάλη πιθανότητα για νέα ρύθμιση οφειλών προς ΑΑΔΕ και φορείς κοινωνικής ασφάλισης

«Επειδή έχουν χαθεί πάρα πολλές ρυθμίσεις τόσο στην ΑΑΔΕ όσο και στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης το ένστικτό και η εμπειρία μου λέει ότι σίγουρα περιμένουμε ρυθμίσεις με πολλές δόσεις, πιθανόν να  πάμε ακόμα και στις 120 δόσεις», υποστήριξε ο κ. Βουραζέρης. 

Σύμφωνα με την τεκμηρίωση που ανέλυσε, την περασμένη Τρίτη με ανακοίνωση του ΕΦΚΑ δόθηκαν στη δημοσιότητα πόσες ρυθμίσεις -κυρίως των 120 δόσεων, του εξωδικαστικού των 100 και όχι των 12 ή 48- έχουν χαθεί και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν. Οι απωλεσθείσες λοιπόν  ρυθμίσεις αγγίζουν τα 12 δις ευρώ.

«Ο επιχειρηματικός κόσμος πλέον δεν αντέχει. Αν δεν έρθει μία καινούρια, γενναία ρύθμιση 120 δόσεων και στο υπουργείο οικονομικών και στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, θα είναι δυσοίωνο το μέλλον, πολλές  επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν. Το μαξιλάρι που είχαν και οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες την περίοδο της πανδημίας χάνεται σταδιακά αφού ήδη έχουν γίνει κατά τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο εκταμιεύσεις από τις τράπεζες πάνω από 2 δις για πληρωθούν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Δεν πάνε και τόσο καλά τα πράγματα. Οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή και με τον πόλεμο και την πανδημία, χρειάζονται άμεση βοήθεια από το κράτος δίνοντάς τη δυνατότητα να ξεπληρώσουν με δόσεις σε πολύ μεγάλο βάθος τις υποχρεώσεις τους, αλλά και από τις τράπεζες που πρέπει να χαμηλώσουν τα επιτόκιά τους. Δεν μπορεί ο Πορτογάλος επιχειρηματίας να δανείζεται με κάτω από 1% και εμείς με πάνω από 5% μέσο όρο. Αν αυτά συμβούν, αν πέσει χρήμα στην αγορά από τις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο, αν δώσουν στις επιχειρήσεις το δικαίωμα να ξεπληρώσουν σε βάθος χρόνου ίσως σωθεί η κατάσταση. Διαφορετικά είναι δύσκολα, και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Πέρσι τέτοιο καιρό συζητάγαμε για επιδοτήσεις, επιστρεπτέες και άλλα μέτρα. Αυτά έχουν σταματήσει. Δεν μπορεί πλέον το κράτος να δώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βουραζέρης. 


Άλλα χρήσιμα

  • Έρχεται η επιταγή ακρίβειας: Αφορά μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση, παρόμοια με εκείνη που είχαν λάβει κάποιες ομάδες τα Χριστούγεννα. Αναμένεται λοιπόν να χορηγηθεί ποσό 250 ευρώ λίγο πριν το Πάσχα, συν 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος. Τα κριτήρια δεν έχουν ψηφιστεί ακόμα αλλά όλα τείνουν να είναι τα ίδια με το έκτακτο επίδομα που είχε δοθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Απευθύνονταν σε περίπου 800.000 συνταξιούχους με ατομικό εισόδημα έως 7.200 ευρώ, με οικογενειακό έως 14.400 ευρώ και με ακίνητη περιουσία της οικογένειας έως 200.000 ευρώ. Επίσης το βοήθημα αυτό θα λάβουν και κάποιες κατηγορίες από ΑΜΕΑ και ευάλωτες ομάδες.
  • Άνοιξε το πρόγραμμα της 2ης επιχειρηματικής ευκαιρίας μέσω του ΟΑΕΔ με έμφαση στις γυναίκες. Αφορά εκείνες που είχαν κάνει διακοπή δραστηριότητας πριν το 2022, όπου τους δίνεται πάλι το δικαίωμα με επιδότηση, να επανακινήσουν την επιχείρησή τους, με ποσό που θα φτάνει υπό προϋποθέσεις τις 36.000 ευρώ.
  • Όσοι είναι κοντά στη σύνταξη και θέλουν να αναγνωρίσουν πλασματικούς χρόνους ασφάλισης, πχ στρατό, ασθένεια, κύηση, λοχεία, να το πράξουν γιατί αυτό το μέτρο αν δεν πάρει παράταση λήγει στις 31/12/2022.
  • Ποιοι έχουν ασφαλιστική ικανότητα έως 27/2/2023:  Η δυνατότητα που δόθηκε για φέτος ειδικά, αφορά ακόμα και τους οφειλέτες. Καταρχήν, ασφαλιστική ικανότητα, δηλαδή ιατροφαρμακευτική –  νοσοκομειακή περίθαλψη και φάρμακα έχουν όσοι το προηγούμενο έτος είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης, καθώς και ορισμένες ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων. Με νομοθετική διάταξη που προωθείται, ειδικά για φέτος, θα δίνεται η δυνατότητα σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοτελούς εργαζόμενους, τους αγρότες, οι οποίοι έχουν μη ρυθμισμένες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και δεν θα έπρεπε να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, να  μπορούν για φέτος ανεξαρτήτως οφειλών να δώσουν για το 2021 αναδρομικά το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα. Οικονομικά σημαίνει, αν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας χρωστάει για παράδειγμα  20.000 ευρώ και κανονικά δεν θα έπρεπε να έχει ασφαλιστική κάλυψη, θα μπορεί με 660 ευρώ για το χρόνο που ακολουθεί να έχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Ο τρόπος πληρωμής του ποσού δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, πιθανόν όμως να μπορεί να πληρωθεί και σε σε δόσεις.  Επιπλέον, στο πλαίσιο προστασίας ευάλωτων κοινωνικά ομάδων παρατείνεται χωρίς καμία προϋπόθεση για έναν χρόνο, η ασφαλιστική ικανότητα στα κατωτέρω πρόσωπα: καλλιτέχνες, επαγγελματίες πολιτισμού, ξεναγούς, τουριστικούς συνοδούς, δασεργάτες κλπ οι οποίοι έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού έστω για δύο μήνες εντός 2ο21, στους ανέργους άνω των 29 και έως 55 ετών, στους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ που έχουν οφειλές από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές και έχει εκδοθεί απόφαση οικονομικής αδυναμίας, τους ανέργους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ και πρώην ΤΕΒΕ ηλικίας από 30 έως 67 ετών, στους πληγέντες από θεομηνίες, στους εργαζόμενους σε ναυπηγεία.
  • Δικηγόροι, ιατροί, μηχανικοί που βλέπουν ότι δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα, θα το δουν άμεσα  και δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Έως 18/4/2022 θα έχει τελειώσει η διαδικασία.
  • Μεγάλη προσοχή γιατί η προθεσμία που είχαν για να δηλώσουν τις μεταβολές των ακινήτων, πωλήσεις, γονικές παροχές, αγορές, που τους επέτρεπε ο νόμος να το κάνουν μέχρι τέλος Μαΐου του επόμενου έτους, άλλαξε η προθεσμία και πλέον ορίζεται έως 31 Μαρτίου του κάθε έτους. Μέχρι αυτή την ημερομηνία θα πρέπει να γίνουν οι αλλαγές στο Ε9. Αυτό γίνεται γιατί ο ΕΝΦΙΑ θα έρθει πιο νωρίς για να πληρωθεί σε 10 δόσεις.
  • Να μη λησμονήσουν όσοι λαμβάνουν επίδομα παιδιού από το Α21, γιατί μέχρι 11 Μαρτίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα. Μετά θα κλείσει και θα ανοίξει ξανά όταν γίνουν οι πρώτες εκκαθαρίσεις. Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ, να διαβάσουν τις οδηγίες που είναι απλές, να διορθώσουν ότι απαιτείται και να υποβάλλουν την αίτηση εκ νέου. 
  • Έχει ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αίτησης, για όσους εργαζόμενους χρήζουν χορήγησης ειδικής άδειας ασθενείας λόγω covid. Από την ίδια πλατφόρμα γίνονται και οι αιτήσεις επιδόματος ασθενείας λόγω covid. 

Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!