Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Χρήσιμα οικονομικά, φορολογικά θέματα – Προθεσμίες υποχρεώσεων επαγγελματιών, ιδιωτών

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή αναφέρθηκε σε πολλά και χρήσιμα ζητήματα ενώ ενημέρωσε για όλες τις προθεσμίες φορολογικών υποχρεώσεων ιδιωτών και επαγγελματιών.

Έκτακτο επίδομα ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά για επανασύνδεση παροχής

Σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη πρόκειται για ένα ειδικό επίδομα που αφορά στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος που η ηλεκτροδότησή τους έχει διακοπεί λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών – απλήρωτων λογαριασμών. Υπάρχει πλέον η δυνατότητα να επανασυνδεθεί άμεσα το ρεύμα και να εξοφληθούν από το κράτος εξολοκλήρου, χρέη που διαμορφώνονται στα 6.000 ευρώ.

Η διαδικασία: Πρέπει ο ενδιαφερόμενος να καλέσει στον πενταψήφιο αριθμό 15902. Η γραμμή αυτή λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 8:00 έως 20:00 και μπορούν να απευθυνθούν νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας –  έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση, υποβάλλοντας αίτημα επανασύνδεσης της παροχής τους.

Βασική προϋπόθεση να έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης έως 31/3/2022. Επιπλέον θα πρέπει να αφορά την κύρια κατοικία, δεν προβλέπεται δηλαδή για δευτερεύουσες κατοικίες και υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, εκείνα του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου.

Το ύψος του βοηθήματος – οι απλήρωτοι λογαριασμοί που θα πληρωθούν από το κράτος ανέρχονται σε 6.000 ευρώ οφειλές προς τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας και πληρώνεται εφάπαξ το ποσό. Από 6.000 ευρώ έως 9.000 ευρώ πληρώνεται εφάπαξ το 75% από το κράτος.  Από 9.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ πληρώνεται εφάπαξ το 50% και από 12.000 ευρώ και πάνω το 30%. Αν κάποιος έχει λογαριασμούς πάνω από 6.000 ευρώ, το υπόλοιπο πέρα από την επιδότηση, πληρώνεται με άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Τα εισοδηματικά κριτήρια παρόλο που αφορά ευάλωτες οικογένειες δεν είναι και τόσο χαμηλά, “όπως τόνισε ο κ. Βουραζέρης, αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο μέσος όρος που δηλώνουν οι Έλληνες πολίτες ανέρχεται σε κάτω από 30.000 ευρώ ή κάτω από 20.000 ευρώ ανάλογα την περιοχή.

Συγκεκριμένα τα κριτήρια έχουν ως εξής:

 • Για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό το όριο του εισοδήματός ανέρχεται σε 9.000 ευρώ.
 • Για μια οικογένεια με ένα παιδί 13.500 ευρώ και αυξάνεται κλιμακωτά ανάλογα με τα τέκνα ενώ μπορεί να φτάσει έως 31.500 ευρώ.
 • Αν στην οικογένεια υπάρχουν άτομα με αναπηρία το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 8.000 ευρώ.
 • Αν υπάρχουν άτομα που χρίζουν μηχανικής υποστήριξης με οξυγόνο κ.α. προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ.

Τα περιουσιακά κριτήρια ανέρχονται σε 120.000 ευρώ και το ποσό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε μέλος, με ανώτερο ποσό τις 180.000 ευρώ.

Προϋπόθεση να μην έχει το νοικοκυριό δαπάνες πολυτελείας, πχ ακριβά αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.α.

Οι αιτήσεις μαζί με τα δικαιολογητικά, Ε1, Ε9, ΕΝΦΙΑ κλπ θα πηγαίνουν προς μία επιτροπή η οποία συστήνεται στους κατά τόπους δήμους και θα εξετάζεται αν πραγματικά σύμφωνα με τα παραστατικά η οικογένεια δικαιούται την ενίσχυση αυτή.

Εν συνεχεία η απόφαση αυτή θα πηγαίνει στη ΔΕΔΔΗΕ, θα επανασυνδέεται το ρεύμα και θα εξοφλούνται οι λογαριασμοί.


Προθεσμίες υποχρεώσεων επαγγελματιών και ιδιωτών

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι παρατάσεις σε διάφορες υποχρεώσεις επαγγελματιών και ιδιωτών λόγω της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, όσες υποχρεώσεις έληγαν από τις 24 έως 31 Ιανουαρίου παρατείνονται μέχρι και 4 Φεβρουαρίου 2022. Οι σημαντικότερες είναι:

 • Η υποβολή δηλώσεων και ανακεφαλαιωτικών πινάκων ΦΠΑ.
 • Δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης.
 • Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης περιόδου 2021-2022 έχει ήδη ανοίξει και θα μπορούν οι πολίτες να κάνουν αίτηση έως 15 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα έκλεισε στα μέσα Δεκεμβρίου αρχικά και δόθηκε επιπλέον παράταση.
 • Μετά από αίτημα πολλών που ασχολούνται με τα ακίνητα, συμβολαιογράφων, μηχανικών κλπ τελικά το κράτος δίνει παράταση για άλλους δύο μήνες κι έτσι όσοι έχουν υποβάλλει δηλώσεις γονικής παροχής, δωρεάς και μεταβίβασης ακινήτων μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 μπορούν όχι μέχρι τέλος Ιανουαρίου, αλλά μέχρι τέλος Μαρτίου να προχωρήσουν τα συμβόλαια με αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 31η Δεκεμβρίου 2021.
 • Όσοι θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 72 δόσεων έχει δοθεί παράταση έως 28 Φεβρουαρίου 2022.
 • Για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 για το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν οι αλιείς έχουν προθεσμία έως  31/1/2022 για την συγκεκριμένη  διαδικασία μέσω τελωνείου.
 • Επίσης για του αλιείς μεταφέρθηκε η  προθεσμία της έκτακτης περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από 31/1/2022 στις 4/2/2022
 • Οι επαγγελματίες που πωλούν ζωοτροφές θα πρέπει έως 31/1/2022 στη Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης να υποβάλλουν αίτηση και να πληρώσουν το αντίστοιχο παράβολο ανάλογα με όσες έχουν πουληθεί. Προσοχή οι αυτοκινητιστές που διαθέτουν ΦΔΧ και μεταφέρουν ζωοτροφές έχουν εξίσου την ίδια υποχρέωση. Θα πρέπει δηλαδή και αυτοί να πληρώσουν αντίστοιχα παράβολο.
 • Όσοι έμποροι ασχολούνται με πώληση αγροτικών προϊόντων πρέπει να ανανεώσουν το ετήσιο πιστοποιητικό του Μητρώου Εμπόρων.
 • Οι αγρότες θα πρέπει έως τέλος Ιανουαρίου να κάνουν έλεγχο στις πωλήσεις τους και αν ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ θα πρέπει να πάνε στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Προσοχή συνέστησε ο κ. Βουραζέρης τονίζοντας πως υπήρξε «κρούσμα» σε ΔΟΥ του Αιγαίου που ενώ οι αγρότες μπαίνουν στο κανονικό καθεστώς μόνο αν έχουν πωλήσεις πάνω από 15.000 ευρώ, εκείνοι για να βάλουν κάποιον αγρότη στο κανονικό καθεστώς συνυπολόγισαν και μερίσματα που είχε λάβει από Αγροτικό Συνεταιρισμό. Αυτό είναι λάθος, όπως ο ίδιος ανέφερε, ενώ επεσήμανε πως οι αγρότες δεν θα πρέπει να μένουν στην προφορική απάντηση υπαλλήλου που θα πει ότι περνούν το όριο αλλά να την  ζητούν εγγράφως γιατί μετά δεν αναγνωρίζεται τίποτα.Βέβαια μετά από επικοινωνία που είχαμε με τον Κ. Βουραζέρη, μας τόνισε ότι εκτός από το κριτήριο του τζίρου, συνεχίζει και ισχύει το κριτήριο των επιδοτήσεων κανονικά.
 • Όλοι οι επαγγελματίες θα πρέπει να κάνουν έως 31/1/2022 επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας στον ΕΦΚΑ.

Ενημέρωση προς επιχειρήσεις σχετικά με τη διήμερη αργία λόγω κακοκαιρίας

Οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά από την επιχείρηση απλά το κράτος θα καταβάλλει τις εργοδοτικές εισφορές. Θα βγει σχετική εγκύκλιος.


Συλλογή αποδείξεων με ηλεκτρονικά μέσα

Από 1/1/2022 τρέχουν δύο καινούρια μέτρα.

Πρώτον: Από το 2022 έως το 2025 όλες οι δαπάνες που γίνονται στον τομέα της υγείας εάν πληρωθούν με κάρτα θα διπλασιάζονται για το όριο του αφορολόγητου.

Δεύτερον: Για την ίδια περίοδο, αφαιρείται από το εισόδημα, το 30% κάποιων αποδείξεων, όπως στέγαση, υπηρεσίες μεταφορών, αναψυχής, πολιτιστικές δραστηριότητες, εκπαίδευση κ.α. Όχι μόνο θα χτίζουν το αφορολόγητο αλλά θα αφαιρούνται και από το εισόδημα.

Παράδειγμα: Αν κάποιος έχει 10.000 ευρώ εισόδημα, θα αφαιρεθεί το 30% των παραπάνω αποδείξεων και θα μειωθεί το εισόδημά τους.


Άλλα χρήσιμα

 • Έρχονται αποζημιώσεις από Αττική Οδό και ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω… ταλαιπωρίας εν μέσω κακοκαιρίας. «Ήρθε η ώρα όχι μόνο να εισπράττει η Αττική Οδός αλλά και να αποζημιώσει σε περιπτώσεις που υπήρξε πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Βουραζέρης τονίζοντας πως παράλληλα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα δώσει 1.000 ευρώ στους επιβάτες που ταλαιπωρήθηκαν αυτές τις ημέρες.
 • Έρχεται πρόγραμμα για τους εκμεταλλευτές ΤΑΧΙ με ονομασία «Πράσινα ΤΑΧΙ»., με χρηματοδότηση για αντικατάσταση παλαιών, ρυπογόνων ΤΑΧΙ με αμιγώς ηλεκτρικά. Η επιδότηση θα ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.
 • Δόθηκε παράταση έως το 2027 για τους ιδιοκτήτες ΦΔΧ ενώ έληγε 27/1/2022, ώστε να μπορούν να μεταβιβάζονται σε μεταφορικές εταιρείες τα φορτηγά τεχνολογίας euro 3. Μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη για τους αυτοκινητιστές, σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη αφού αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα και έπρεπε ένα αυτοκίνητο για να μεταβιβαστεί μετά τις 27/1/2022 σε μία μεταφορική εταιρεία να είναι euro 5 που σημαίνει ότι έπρεπε να είναι πολύ καινούριο αυτοκίνητο και άρα τους βγάζει από ένα μεγάλο έξοδο για λίγα χρόνια ακόμη.
 • Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι πάνω από 60 ετών, ακόμα δεν έχει επιβληθεί το πρόστιμο γιατί γίνονται διασταυρώσεις. Αναμένεται έως τέλος Ιανουαρίου έως αρχές Φεβρουαρίου… Για το μήνα Ιανουάριο οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών πολίτες θα πληρώσουν το μισό, δηλαδή 50 ευρώ.
 • Έχει ανοίξει η πλατφόρμα όπου μπορούν τα ζευγάρια να δηλώσουν ότι θα υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.
 • Ήδη έχει τρέξει στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους η αίτηση που γίνεται από τους οφειλέτες προς  φορείς δημοσίου, τράπεζες κλπ για την έγκυρη προειδοποίηση τους όπου μπορεί να μπει οποιασδήποτε θέλει τη βοήθεια από το κράτος προτού φτάσει στο εξωδικαστικό μηχανισμό. Με αυτόν τον τρόπο δίδεται βοήθεια – συμβουλές για να μη φτάσει ο οφειλέτης σε πτώχευση και χάσει την περιουσία του.

Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!