Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Χρήσιμα οικονομικά και φορολογικά θέματα για επιχειρήσεις, συνταξιούχους, αγρότες

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή ασχολήθηκε με πολλά και σημαντικά θέματα ενώ επικεντρώθηκε στον τρόπο υποβολής των μισθωτηρίων των αγροτών για να λάβουν επιδοτήσεις, τη νέα εποχή στις επιχειρήσεις με την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας, τα τελευταία νέα με τις Επιστρεπτέες προκαταβολές, ενώ έδωσε επιγραμματικά ορισμένες πληροφορίες για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. 

Επιδοτήσεις αγροτών: Ηλεκτρονικά πλέον τα μισθωτήρια αγροτεμαχίων

Όπως τόνισε ο κ. Βουραζέρης, έχει προκληθεί αναστάτωση στους αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι κάθε χρόνο κάνουν αρκετές αιτήσεις για να πάρουν επιδοτήσεις που χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου κατά τη διαδικασία υποβάλλουν και μισθωτήρια. Ο ίδιος ανέφερε ότι στην πλειοψηφία τους οι αγρότες δεν έχουν δική τους περιουσία μόνο, ή δεν φτάνουν τα δικά τους αγροτεμάχια για την εκμετάλλευση που κάνουν, οπότε ήταν πάντα αναγκασμένοι να μισθώνουν αγροτεμάχια από τρίτους είτε από άλλα νομικά πρόσωπα. Φέτος, για πρώτη φορά, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια έκαναν ένα απλό μισθωτήριο -μεταξύ ιδιοκτήτη και μισθωτή- το οποίο υπέβαλαν στην υπηρεσία για να λάβουν την ενίσχυση, εκδόθηκε ανακοίνωση την 1/12/2021 που αναφέρεται ότι από το 2022 τα μισθωτήρια θα πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Θα πρέπει δηλαδή να αναγγελθεί η μίσθωση και να έχει περάσει από τα πληροφοριακά συστήματα μίσθωσης ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, της ΑΑΔΕ.

Όποιος δεν προσκομίσει τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια δεν θα μπορέσει να λάβει την ενίσχυση ενώ οι υπηρεσίες δεν θα κάνουν πλέον δεκτά τα χειρόγραφα. Σημειώνεται ότι έχουν εμπλακεί τα Υπουργεία Οικονομικών και Γεωργικής Ανάπτυξης, Το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι και σήμερα με την ΠΟΛ 1028/2015 αναφέρει ότι για τα αγροτεμάχια δεν χρειάζεται να υποβληθεί ηλεκτρονικά η δήλωση αν το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται έως 80 ευρώ, 960 ευρώ το έτος. Άρα κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε υποχρέωση να περάσει το μισθωτήριο ηλεκτρονικά αν ανέρχονταν έως το συγκεκριμένο ποσό. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την άλλη, ζητά τα μισθωτήρια ηλεκτρονικά πλέον. «Έρχονται τα δύο Υπουργεία σε αντιπαράθεση αλλά κατά την άποψή μου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι υπεύθυνο μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ να χορηγήσει τις επιδοτήσεις και άρα θα πρέπει όλοι να υποβάλουν τα συμβόλαια ηλεκτρονικά. Η αλήθεια είναι ότι με το χειρόγραφο δεν μπορούσε να ελεγχθεί η κατάσταση ούτε στα στρέμματα, ούτε στα ενοίκια γιατί παραδείγματος χάριν κάποιοι δεν δήλωναν τα χρήματα που έπαιρναν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βουραζέρης.

Κλείνοντας το συγκεκριμένο θέμα επεσήμανε ότι, στις 24 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφερε προφορικά ότι τα παλιά μισθωτήρια που είναι ακόμα σε ισχύ δεν θα πειραχτούν και θα ισχύουν. Οπότε αφορά μόνο τα καινούρια.  Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Βουραζέρης  καλό θα είναι οι αγρότες να ετοιμαστούν για την περίοδο της υποβολής των αιτήσεων επιδοτήσεων και να έχουν τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια.


Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας

Υπεγράφη η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για την συμμετοχή στο μέτρο 11 που αφορά στην βιολογική γεωργία.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από 16/2/2022 έως 16/3/2022.

Το πρόγραμμα επιδοτεί εκτροφή βοοειδών, αιγοπροβάτων, μελίσσια, καλλιέργειες, κηπευτικά κ.α.


Τι ισχύει τελικά για την τηλεργασία;

Η τηλεργασία μπορεί να εφαρμοστεί από τους εργοδότες σε ποσοστό μέχρι 50% των εργαζομένων τους. Σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη, από τα 120 συνολικά επαγγέλματα που είναι διεθνώς κατηγοριοποιημένα, μόλις τα 24 έχουν πλήρη δυνατότητα για τηλεργασία, τα 40 έχουν μερική δυνατότητα ενώ τα 56 σχεδόν το 50% δεν έχουν καμία δυνατότητα τηλεργασίας.

Με αριθμούς… στη χώρα μας, από το σύνολο των 4 εκ. απασχολούμενων, το 18,8% περίπου 735.000 μπορούν να απασχοληθούν με πλήρη δυνατότητα τηλεργασίας όπως για παράδειγμα οι υπάλληλοι γραφείου, καθηγητές, δάσκαλοι, ιατροί. Ποσοστό 38,8%, περίπου 1,5 εκ., έχουν μερική δυνατότητα τηλεργασίας όπως οι πωλητές και οι μηχανικοί και ποσοστό 42,4%,περίπου 1,7 εκ., δεν έχουν δυνατότητα τηλεργασίας όπως οι οδηγοί αυτοκινήτων, μηχανημάτων κ.α.


Έρχεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Από τον Ιούνιο του 2022 ξεκινά η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον κλάδο των τραπεζών και των σούπερ μάρκετ και μέχρι τέλος του έτους θα έχει επεκταθεί σε όλους τους κλάδους υποχρεωτικά. Μία επανάσταση στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, που στην ουσία θα τοποθετηθούν κάποια μηχανήματα σε κάθε επιχείρηση, οι εργαζόμενοι θα έχουν μία κάρτα (σε μέγεθος πιστωτικής) θα τις περνούν από το μηχάνημα και θα αναγράφονται τα πάντα. Πότε έπιασε δουλειά ο εργαζόμενος, πότε τελείωσε, πότε έκανε διάλειμμα, πότε πήρε άδεια. Θα υπάρχει online σύνδεση με το Υπουργείο Εργασίας, το μέτρο θα είναι υποχρεωτικό και το κόστος θα επωμιστούν οι επιχειρήσεις.


Επιστρεπτέες προκαταβολές

Στις 27/1/2022 εκδόθηκαν οι αποφάσεις για όλες τις Επιστρεπτέες προκαταβολές 1 έως 7, που στην ουσία αναφέρουν ότι έως 30/6/2022 θα πρέπει να έχει εξοφληθεί η πρώτη δόση και έως 31/3/2022 θα μπορεί όποιος επιθυμεί με έκπτωση να πληρώσει εφάπαξ το ποσό. Για ακόμα μία φορά ο κ. Βουραζέρης επανέλαβε να μην βιαστεί κανείς να πληρώσει γιατί σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον τα επαγγέλματα επισιτισμού ενδεχομένως να μην κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά.


«Τουρισμός για Όλους»: Άρση υποχρέωσης υποβολής ενημεροτήτων 

Εκδόθηκε απόφαση και όσοι εμπλέκονται με το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» -καταλύματα και τουριστικά γραφεία- για τα Voucher που έχουν εξαργυρωθεί έως 31/7/2021 πλέον δεν απαιτείται η υποβολή ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, ούτε βεβαίωση οφειλών. Οι δικαιούχοι μπορούν να λαμβάνουν τα χρήματά τα οποία δικαιούται τα οποία είναι ακατάσχετα και δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Εύβοια περιοχή που επλήγη στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, θα μπορούν να εισπράττουν χωρίς επίδοση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και για τους υπόλοιπους μήνες τους 2021.

Επιπλέον, όσες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα για νέες θέσεις εργασίας και νέους ελεύθερους επαγγελματίες που υλοποιεί ο Οργανισμός από Εθνικούς πόρους, σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη, κακώς ζητούνταν φορολογική ενημερότητα για την καταβολή της ενίσχυσης. Με ανακοίνωσή του ο ΟΑΕΔ  τονίζει ότι δεν απαιτείται.


Χωρίς φόρο οι δωρεές Ελλήνων του εξωτερικού

Σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη, εκδόθηκε μία πολύ ευνοϊκή διάταξη που στην ουσία οι Έλληνες υπήκοοι που είναι εγκατεστημένοι στην αλλοδαπή για τουλάχιστον 20 συνεχόμενα έτη, μπορούν να προβούν σε δωρεές χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα λεπτό και αφορά οποιοδήποτε ύψος δωρεάς. Αυτό θα βοηθήσει πολύ και στην ανάπτυξη του τόπου, όπως ο ίδιος τόνισε. 


Δικαίωμα ρύθμισης οφειλών σε επιχειρήσεις των περιοχών Λαμύρων, Αποικίων, Στενιών, Μπατσίου και Παλαιόπολης

Εκδόθηκε η απόφαση 538163/24/12/2021 στις 24/12/2021 η οποία αφορά την Άνδρο και δίνει το δικαίωμα ρύθμισης ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στις περιοχές που στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2019 και 6 Ιανουαρίου 2020 σημειώθηκαν πλημμύρες. Συγκεκριμένα αφορά τις περιοχές Λαμύρων, Αποικίων, Στενιών, Μπατσίου και Παλαιόπολης. 


Χωρίς το πιστοποιητικό  Τ.Α.Π. οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Σε λίγες ημέρες για τις μεταβιβάσεις ακινήτων δεν θα χρειάζεται πλέον πιστοποιητικό Τ.Α.Π. από το Δήμο. Έτσι αποφορτίζονται και οι υπηρεσίες των Δήμων γιατί τις περισσότερες φορές έπρεπε να γίνουν υπολογισμοί, σημειώνονταν καθυστερήσεις. Αυτό δε σημαίνει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βουραζέρης,  ότι ο κάθε δήμος δεν θα αναζητεί έσοδα από το Τ.Α.Π.


Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Το 30% έκπτωσης που ίσχυε για κατοικίες έως 60.000 ευρώ, όριο που ήταν πολύ μικρό,  ανεβαίνει στις 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών 8 στους 10 πολίτες θα πληρώσουν ακόμα μικρότερο ΕΝΦΙΑ. Θα υπάρξουν περισσότερες κλίμακες για την παλαιότητα και γενικότερα θα σημειωθεί μόνιμη ελάφρυνση κατά 13%.


Σε 48 δόσεις η αποπληρωμή φόρου των αναδρομικών των συνταξιούχων

Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση, δίνεται η δυνατότητα στους συνταξιούχους που έχουν λάβει αναδρομικά να κάνουν την αποπληρωμή του φόρου μέχρι 48 δόσεις.


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!