Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Ο Χρήστος Βουραζέρης στο Asteras Radio 92: Δασικοί Χάρτες, ΕΝΦΙΑ, πληρωμές ιδιοκτητών ακινήτων, «Νησίδα»

Κάθε εβδομάδα ο Λογιστής-Φοροτεχνικός Χρήστος Βουραζέρης, συζητά με τον Μιχάλη Αστρά στο «Asteras Radio 92», επίκαιρα οικονομικά και φορολογικά θέματα. Στην τελευταία εκπομπή αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που έλαβαν μειωμένα είτε καθόλου ενοίκια, στις εξελίξεις για το πρόγραμμα «Νησίδα», τον ΕΝΦΙΑ για το 2021. Επιπλέον ανέλυσε επίσημα στατιστικά στοιχεία για τους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων ενώ στην αρχή της συζήτησης σχολίασε το φλέγον ζήτημα των Δασικών Χαρτών που απασχολεί τον τελευταίο καιρό το νησί μας.


Δασικοί Χάρτες: Να σπεύσουν για ενστάσεις οι πολίτες

Το μείζον θέμα των Δασικών Χαρτών επανέφερε ο κ. Βουραζέρης, επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά πως δεν πρέπει να αδιαφορήσουν οι πολίτες καθώς θα έπρεπε όχι σήμερα αλλά χθες να ξεκινήσουν να αναζητούν τους τίτλους των ιδιοκτησιών τους ώστε να ελέγξουν πως περιγράφονται τα αγροτεμάχια τους, στα συμβόλαια. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά οι Δασικοί Χάρτες έχουν σοβαρές παραλείψεις εστιάζοντας στα παρακάτω σημεία στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή:

  • Δεν έχουν συμπεριληφθεί όλες οι πράξεις χαρακτηρισμού που είχαν εκδοθεί πριν την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών. Συγκεκριμένα, κατά τη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας ή στη προσπάθεια κάποιος πολίτης να εκδώσει άδεια για να χτίσει λάμβανε κάποιον χαρακτηρισμό, πχ ότι είναι αγροτεμάχιο μονοετούς καλλιέργειας, ότι δεν είναι δασικό. Αυτά τα δεδομένα δεν έχουν ληφθεί υπόψιν.  
  • Δεν έχουν συμπεριληφθεί οι διανομές που έκανε το Υπουργείο Γεωργίας όλα αυτά τα χρόνια στους ακτήμονες, σε αυτούς που δεν είχαν αγροτεμάχια προκειμένου να τα καλλιεργήσουν.
  • Δεν έχει ληφθεί υπόψιν το ελαιουργικό και το αμπελουργικό μητρώο όπου σε αυτό δηλώνονταν οι εκτάσεις που έχουν μέσα ελαιόδεντρα και αμπέλια που είναι αρκετά στο νησί μας.
  • Δεν έχει συμπεριληφθεί η γραμμή του  ΟΠΕΚΕΠΕ όπου οι αγρότες λάμβαναν επιδοτήσεις για τα αγροτεμάχια τους, ποια για παράδειγμα είναι με σιτηρά κλπ.

«Αυτές οι παραλείψεις είναι πολύ σοβαρές. Η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών δεν είναι εγκριτική πράξη και δεν προσβάλλεται. Πρέπει να κινηθούν όσοι έχουν πρόβλημα και να καταθέσουν ενστάσεις. Δεν θα είναι τεράστιο το χρονικό διάστημα που θα έχουν οι πολίτες  γιατί έρχεται και το Κτηματολόγιο.  Εφιστώ την προσοχή σε όλους, να επικοινωνήσουν με τον δικηγόρο και το μηχανικό τους. Μη μένουν σε αποφάσεις του Δήμου και της Περιφέρειας που πολύ σωστά πράττουν. Δυστυχώς όμως δεν αρκεί αυτό. Οι ενέργειες αυτές είναι επικουρικές.  Αν δεν υπάρξουν ενστάσεις σύμφωνα με όσα ορίζει η Νομοθεσία ώστε η Υπηρεσία να καταλάβει ότι υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις δεν θα αποσυρθούν για να  προχωρήσουν σε διορθώσεις.  Δεν είναι μόνο το ιδιοκτησιακό, το μεγάλο στοίχημα είναι να μην μείνει δασική μία έκταση γιατί στην ουσία θα χάσει την αξία της. Απλά θα δηλώνουμε τα κτήματα στο περιουσιολόγιο, θα πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ και δεν θα μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε», επεσήμανε ο κ. Βουραζέρης. 

Κλείνοντας το θέμα των Δασικών Χαρτών, τόνισε πως κατά την άποψή του δεν ήταν τυχαίο γεγονός προβλέποντας πως τεράστιες εκτάσεις θα παραμείνουν δασικές, θα πάψουν να έχουν αξία και θα μετατραπούν σε «βορά» των μεγάλων επενδυτών. Ο ίδιος υπενθύμισε πως με απλούς τρόπους, όπως με ένα ειδικό χωροταξικό μπορεί το κράτος να επιλέξει τις επενδύσεις που θα εφαρμοστούν πολύ εύκολα. 

Ύστερα από παρότρυνση του κ. Βουραζέρη, είναι μία καλή ευκαιρία οι ιδιοκτήτες να ελέγξουν τους τίτλους γιατί έρχεται το Κτηματολόγιο σε λίγους μήνες.


Τι γίνεται με τα μειωμένα ενοίκια;

Η αποζημίωση για τον μήνα Ιανουάριο, δηλαδή για τους ιδιοκτήτες που είτε έλαβαν μειωμένο είτε καθόλου ενοίκιο  θα κατατεθεί μέχρι τέλος της εβδομάδας. Για τον μήνα Φεβρουάριο έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα για να κάνουν τη δήλωση και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τέλος Μαρτίου ενώ ο πρώτος κύκλος πληρωμών θα γίνει μετά τις 15 Απριλίου και μετά το Πάσχα ο δεύτερος. 

Σημαντικό: Οι ιδιοκτήτες πρέπει να δηλώσουν σωστό αριθμό τραπέζης. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν επιστρέφονται τα χρήματα γιατί ο ΙΒΑN είναι λάθος.

Παράδειγμα: Εάν οι σύζυγοι έχουν διαφορετικό λογαριασμό και ξεχωριστές περιπτώσεις είσπραξης αποζημίωσης ενοικίων καλό θα είναι να συμπληρώσουν διαφορετικούς λογαριασμούς με πρώτο το δικό τους όνομα. Σε περιπτώσεις κοινών λογαριασμών μεταξύ συζύγων μπορεί να δηλωθεί ο ίδιος αριθμός τραπέζης. Στους κοινούς λογαριασμούς το TAXIS δέχεται μόνο δύο συνδικαιούχους. Δηλαδή αν ένας λογαριασμός έχει 4 δικαιούχους μόνο οι δύο μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν στο TAXIS για πληρωμές από το κράτος.

Για κατοίκους εξωτερικού που έχουν ακίνητα και δεν λαμβάνουν ενοίκια λόγω της πανδημίας, παρόλο που υπάρχουν διάφορες αποφάσεις που τους δίνουν το δικαίωμα να δηλώσουν λογαριασμό ξένης τράπεζας στη χώρα που κατοικούν σε επικοινωνία που είχε ο κ. Βουραζέρης με την ΑΑΔΕ, η οδηγία που έχουν είναι να ανοίξουν στην Ελλάδα λογαριασμό. Δηλαδή, κάποιος ιδιοκτήτης που διαμένει στο εξωτερικό για να πάρει την αποζημίωση ενοικίων λόγω covid θα πρέπει να έχει ελληνικό λογαριασμό ή να είναι συνδικαιούχος σε κάποιον.  Δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τις συγκεκριμένες αποζημιώσεις λόγω covid αλλά οι επιστροφές φόρων παραγράφονται στην τριετία. 


Πρόγραμμα «Νησίδα»

«Όλες οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλλει αίτημα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τα αποτελέσματα αξιολόγησης, έχουν αγωνία γιατί δεν υπάρχει κανένα νεότερο. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα οι περίπου 10.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν μέχρι 2 Δεκεμβρίου 2020 αναμένονταν να έχουν αξιολογηθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου ώστε στη συνέχεια οι δικαιούχοι να κατέθεταν τα αιτήματα πληρωμής για την εκταμίευση των χρημάτων μέχρι αρχές Απριλίου. Αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Τουρισμού στις 14 Μάϊου ξεκινάει η τουριστική σεζόν, οι άνθρωποι αυτοί έχουν  ανάγκη από ρευστότητα ειδικά φέτος  για την ομαλή επανεκκίνηση. Θεωρώ ότι δουλεύει η Περιφέρεια και σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα αλλά υπάρχει αγωνία σε όσους έχουν κάνει αίτηση», ενημέρωσε ο κ. Βουραζέρης σχετικά με το πρόγραμμα «Νησίδα».

Υπενθυμίζεται ότι  το μέγιστο ποσό επιχορήγησης ανέρχεται σε 10.000 ευρώ  ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι 5 εκ ευρώ διανέμονται αποκλειστικά στην εστίαση.


Παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι τα ποσά του ΕΝΦΙΑ

Πάγωσε ο ΕΝΦΙΑ για το 2021 και θα παραμείνουν τα ποσά στα επίπεδα του 2020. Σύμφωνα με τον κ. Βουραζέρη αυτή τη στιγμή τρέχει η διαδικασία ώστε να υπάρξει ευθυγράμμιση των τιμών ζωνών που ισχύουν στις αντικειμενικές, με τις εμπορικές. Ήδη εργάζονται εκτιμητές που δίνουν στοιχεία στο Υπουργείο ώστε να φέρουν τις τιμές ζωνών περίπου στα ίδια επίπεδα με τις εμπορικές αξίες.

«Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι θα υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών τιμών 30%, 50% ακόμα και 100% σε κάποιες περιοχές.  Αναβάλλεται για το 2022 η νέα μείωση του φόρου κατά 8% κατά μέσο όρο για την οποία έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση.  Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών δεν είναι κάτι απλό, αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τη 10η αξιολόγηση για να έχουμε την επόμενη δόση, είναι δέσμευση. Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει όπως και το 2020 σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τέλος Σεπτεμβρίου 2021 και την τελευταία έως τέλος Φεβρουαρίου 2022», ανέφερε  ο κ. Βουραζέρης.


Σημαντικά στατιστικά για τις επιχειρήσεις

Ο κ. Βουραζέρης πραγματοποίησε  μία συνοπτική αναφορά σε ορισμένα σημαντικά στατιστικά εν μέσω πανδημίας. 

Αναλυτικότερα:

  • Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου παροχής καταλυμάτων σε όλη την επικράτεια, ο κύκλος εργασιών το έτος 2020 συνολικά ανήλθε σε 2.300.000 ευρώ περίπου, σημειώνοντας μία μείωση 67% σε σχέση με το 2019 όπου είχε ανέλθει κοντά στα 7 εκ. ευρώ. Μεγαλύτερη μείωση σημείωσε η Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου  που άγγιξε το 83,5% και τη  μικρότερη μείωση 13,4% κατέγραψε η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.
  • Στην εστίαση ο κύκλος εργασιών του 2020 ανήλθε στα 3.780.000 ευρώ περίπου σημειώνοντας μείωση 37,7%  σε σχέση με το 2019 όπου είχε ανέλθει στα 6 εκ. ευρώ. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στη Μύκονο με 73,3%, ενώ η μικρότερη μείωση με 17,3% στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας.  Ειδικά στην εστίαση και στο 4ο τρίμηνο του 2020 τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών την είχε η Καστοριά και τη μικρότερη κατέγραψε η Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου με 0,02% πτώση. «Το νησί μας δεν έχει μόνο προβλήματα έχει τα καλά του  γιατί γίνεται μεγάλη προσπάθεια και από τους επιχειρηματίες και από την τοπική αυτοδιοίκηση», σχολίασε ο κ. Βουραζέρης. 

Δημοτικά Τέλη

Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Βουραζέρης εξέφρασε έναν προβληματισμό σε σχέση με τα μειωμένα δημοτικά τέλη. Όπως ο ίδιος τόνισε, το ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη είναι πολύ μικρό, παροτρύνοντας τους επαγγελματίες να εκμεταλλευτούν το ευεργέτημα που τους δίνει η τοπική αυτοδιοίκηση και να καταθέσουν αίτημα στην πλατφόρμα του Δήμου που υπάγονται. 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!